Main menu

header

713 2 1de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cascade îngheţate, atracţii turistice strict de... sezon!

Mai aveți zile libere după „maratonul” de Sărbători? Dacă da, nu ratați spectacolele mirifice, fiecare unic în felul lui, al cascadelor înghețate în acest început de ianuarie geros. Sunt multe în România noastră cea frumoasă (păcat că e locuită, nu?), vă sugerăm doar câteva dintre cele mai cunoscute.

Cascada Pișoaia

Cunoscută și sub numele de Cascada de la Vidra, se află în județul Alba, în comuna Vidra, satul Nemești, în apropiere de DJ762, Mihoiești - Avram Iancu. Este o splendidă cădere de apă de peste 18 metri înălțime, acum prinsă „artistic” în gheață. În zonă se află şi rezervaţia Dealul cu Melci, unde de-a lungul timpului, bancuri imense de melci s-au... pietrificat! Alt spectacol natural.

Cascada Vălul Miresei

O altă comoară a naturii a „împietrit” acum în gheaţă în Munţii Apuseni. Legenda spune că o mireasă a căzut acolo de pe stânci, chiar în ziua nunţii, iar oamenii au plâns atât de mult, încât au format o cascadă. Care poartă numele Vălul Miresei. Din Cluj aveți 68 de kilometri, prin Huedin, de unde mai sunt 32 de kilometri. Comuna se numește Măgura, satul Răchițele. La 5-6 km se lasă în gheață Vălul Miresei. Cea mai frumoasă cascadă din Munții Apuseni.

Cascada Cailor

În Maramu, în apropierea stațiunii turistice Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei, la 1.300 m altitudine, apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit Podul Cailor, în mai multe trepte, alimentând cea mai înaltă cascadă din România: 90 de metri! Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa cu telescaunul ori pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei, pe jos.

Cascada Secuilor

Este în localitatea Vărășag din județul Harghita. La Vărăşag, totul pare rupt din povești. Pârâul format din şapte izvoare cade de pe stâncile înalte de 30-35 de metri şi formează o cascadă în două culori. În plină iarnă, cascada e de o frumuseţe răpitoare. Este îngheţată aproape în totalitate și cum iarna se duce greu din aceste locuri, așa poate fi admirată până în luna martie.

Cunoscuta cascadă Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița din județul Caraș-Severin oferă și ea un spectacol mirific când îngheață, „concurată“ la doar 8 km distanță de o cădere de apă la fel de spectaculoasă, dar mai puțin cunoscută, Cascada Cârşa