Main menu

header

711 29 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Femeile care vor să devină polițiste în Indonezia au de trecut teste dure și nici nu se pot gândi să ajungă la ele dacă nu sunt tinere, frumoase și… virgine.

Test de verificare a virginității

Recrutarea viitoarelor polițiste în Indonezia este un proces dificil, care până nu demult includea și o testare care a stârnit oprobriul opiniei publice: testul de verificare a virginității. Acesta a fost eliminat, cel puțin oficial, deși se pare că nu și în realitate, dar chiar și așa, femeile care vor să se pună în slujba ordinii publice în Indonezia tot mai au o lungă listă de cerințe de îndeplinit. Și nu toate sunt pe linie profesională. De pildă, nu pot depăși vârsta de 22 de ani, nu pot purta ochelari și trebuie să aibă părul negru.

Optimiste, fericite și credincioase, exemple perfecte de moralitate

Potrivit Human Rights Watch, Poliția din Indonezia nu concepe nici în mileniul trei ca femeile din rândurile sale să nu fie exemple perfecte de moralitate. De altfel, așa se și numesc examinările foarte intime care încă se practică: de moralitate. Potrivit celor care le recrutează, viitoarele polițiste nu pot fi femei care au practicat prostituția și nici măcar cele care au o viață sexuală activă. De asemenea, candidatele trebuie să fie în excelentă formă fizică, să fie optimiste și fericite, să fie frumoase și să aibă o credință religioasă bine întemeiată.

Defilări în fața unui comitet masculin

Dimensiunile fizice ale candidatelor sunt înregistrate în detaliu de ofițeri bărbați, iar doritoarele de a sluji ordinea și siguranța cetățenilor defilează în fața unui „comitet de selecție” format din potențiali viitori colegi din Poliție. Nici nu se poate vorbi despre egalitate în rândul forțelor de Poliție din Indonezia, femeile fiind considerate din start „partea mai slabă”. Pe măsură ce înaintează în vârstă și nu mai corespund estetic, femeile polițist sunt scoase din prim-planul activității polițienești.

Candidatele la postul de polițist sunt obligate să rămână necăsătorite în primii doi ani de la intrarea în rândul forțelor de ordine, apoi, dacă se cunună, au nevoie de o permisiune scrisă din partea soților pentru a-și continua activitatea