Main menu

header

708 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

„Pirații din Caraibe”, „Anna și regele”, „Ucigași de schimb”, „Corupție în cartierul chinezesc”, „Călugăr antiglonț”, „Cold War 2” și multe, multe altele. Mai precis, peste 70 de filme are la activ unul dintre cei mai iubiți, mai respectați și mai recunoscuți internațional actori din China, Chow Yun-Fat. Recent, starul a anunțat că își va dona averea, estimată la peste 700 de milioane de dolari, operelor de binefacere.

„Cel mai greu de obținut nu sunt banii, ci pacea interioară”

708 25 2Publicul îl consideră o adevărată legendă, face parte dintre actorii asiatici care au reușit să cucerească definitiv Hollywoodul și cinematografia, prezența sa pe genericul a zeci de producții devenind în timp o garanție a calității, seriozității și performanței actoricești. Cu un farmec aparte și un succes pe care îl visează mulți aspiranți la gloria cinematografică, Chow Yun-Fat este, în același timp, un pisc al modestiei și un model de bună cuviință și cumpătare într-o lume obsedată de a îngrămădi peste tot - în dulapuri, în conturi, în stomacuri. „Cel mai greu lucru nu este, de fapt, să câștigi bani sau câți, ci să știi să-ți păstrezi pacea interioară și să trăiești simplu și fără griji inutile”, explică starul.

Trăiește cu o sumă foarte mică

Chow Yun-fat a anunțat recent că intenționează să-și doneze averea de aproximativ 714 milioane de dolari organizațiilor care se ocupă de opere de binefacere. „Visul meu este să fiu fericit și să trăiesc ca un om normal”, spune unul dintre cei mai de succes actori de la Hollywood și un star de top al cinematografiei asiatice. Actorul este celebru și printr-o calitate rarisimă printre vedetele de toate felurile care, în mare parte, cum dau de puțină faimă, cum încep să etaleze excentricități costisitoare: toate cheltuielile sale lunare se ridică la circa 100 de dolari pe lună.

Circulă cu transportul în comun

708 25 3Deși poate părea ciudat pentru un star de anvergura sa și în unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, Hong Kong, unde Chow Yun-fat locuiește în prezent, actorul a găsit modalitățile de a se descurca foarte bine fără să risipească, fără să epateze și, totuși, fără să facă rabat la calitatea vieții. „Folosesc transportul în comun pentru a mă deplasa prin oraș, mai ales atunci când nu am filmări”, mărturisește Chow.

Urmărește reducerile la îmbrăcăminte

708 25 4Fidel principiului că nu este normal să arunci ceva care funcționează doar pentru că așa impune o modă oricum trecătoare, starul de origine chineză a renunțat la vechiul telefon mobil pe care îl avea de 17 ani abia în 2016, și doar după ce vechiul aparat pur și simplu s-a defectat iremediabil. Și tot pentru că e convins că obsesia pentru modă este un moft, celebrul actor își cumpără hainele din magazine obișnuite, urmărind sesiunile de reduceri. Este văzut deseori pe stradă cu tricouri simple și ieftine, de 10-14 dolari bucata, sau cu sandale de doi dolari perechea. „Eu nu port haine de dragul altora sau ca să mă vadă alți oameni cu ele. Atâta vreme cât mă simt confortabil în ceea ce îmbrac, este suficient de bun pentru mine”.

Marile iubiri: mama și soția

708 25 5Soția lui Chow, Jasmine Tan, este o prezență foarte discretă și puțină lume știe că cei doi sunt căsătoriți de 32 de ani. „Marile iubiri ale vieții mele sunt mama și soția”, mărturisește Chow. Deși cuplul nu are copii, cei doi au împărtășit un moment dramatic în existența lor: o fetiță cu care Jasmine era însărcinată a murit strangulată cu cordonul ombilical în luna a noua de sarcină. Spre deosebire de soția sa, care a fost mult timp nemângâiată, actorul și-a revenit relativ repede, considerând că doi oameni triști nu puteau duce prea departe relația. De altfel, așa a și reușit să-și întărească soția în acele momente teribile. „Pentru a face față stresului, am făcut plimbări lungi și excursii dese”, adaugă Chow. Așa a încolțit în casa actorului ideea de a dona averea în scopuri de binefacere. „Fiica mea a murit și dragostea pe care o aveam pentru ea nu o pot da. Dar există ceva ce aș putea să dau altora”, mărturisește Jasmine.

În 2008, Chow lansa un volum cu imagini de pe platourile filmelor în care jucase până la acel moment. Toate veniturile obținute din vânzarea, la Paris și Hong Kong, a cărții editate de Louis Vuitton au fost donate victimelor cutremurului din Sichuan

Chow Yun-Fat și soția sa se alătură unui grup tot mai numeros de vedete care și-au luat public angajamentul de a-și dona marile averi - sau o parte din acestea - în scopuri caritabile. Campania „The Giving Pledge“ îi include deja pe Bill și Melinda Gates, Richard și Joan Branson, Warren Buffett, Mark Zuckerberg și Priscilla Chan

Rareori cumpără lucruri noi

708 25 6Actorul susține că a învățat încă din copilărie ce este modestia și că a deprins cumpătarea de la mama sa. Astfel, chiar și azi, ajuns el însuși la o vârstă respectabilă și cu o carieră notabilă - în 2014 era al doilea cel mai bine plătit actor din Hong Kong - Chow rareori cumpără lucruri noi și adoră să mănânce de la rulotele cu street-food. Așadar, nu doar onorariile filmelor sale i-au făcut impresionanta avere, ci și stilul său frugal de viață a contribuit la o prosperitate din care starul în vârstă de 63 de ani nu și-a făcut un țel. Starul consideră că are o datorie față de publicul care, iubindu-i rolurile și prestația actoricească, i-a dăruit atât de mult. „Toți banii pe care îi am nu sunt de fapt ai mei. Doar îi țin la păstrare momentan și vor rămâne toți operelor caritabile și oamenilor care au nevoie de ei mai mult decât mine”, afirmă actorul. Pentru a-și susține afirmațiile cu fapte, cu ocazia lansării filmului „Proiectul Gutemberg”, Chow și soția sa au anunțat că au înființat propria organizație de binefacere.