Main menu

header

704 2 1de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Vulcanii noroioşi, experienţă „selenară“ de neuitat şi de neratat

Dealurile şi munţii din Curbura Carpaţilor au fost dăruiți de Mama Natură cu minuni unice, iar Vulcanii noroioşi din judeţul Buzău sunt printre acestea. Vulcanii noroioși din zona Berca - Arbanași, județul Buzău, reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologică și botanică) din România. Erupţiile de gaze antrenează la suprafaţă nămol şi apă, iar peisajul, rar în Europa, pare unul selenar. Perfect pentru nişte fotografii de colecţie.

Peisajul se schimbă de la o zi la alta!

Vulcanii noroioşi au fost numiți de localnici „pâcle” sau „fierbători”. În zona Berca - Arbanași se găsesc trei areale cu vulcani noroioși: la Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu. Între culmi domoale şi întrerupând linia verde a peisajului, pe un platou larg răsar cocoaşe galbene şi conuri albe și, din loc în loc, platoşe argintii se întind peste adânciturile solului arid, ca şi cum ar vrea să le acopere goliciunea. Privite de la depărtare, ondulările acestea deschise la culoare seamănă, pe timp de caniculă şi de secetă, cu nişte dune din deşert. Conurile vulcanice sunt înalte, marginile lor par topite şi prelinse precum ceara, pâraiele de noroi rece „îngheață” până să potopească împrejurimile. Urmărind artezienele de nămol şi de gâlgâiturile necontenite, fotografiați peisajul „selenar” fiindcă a doua zi vulcanii noroioşi vor fi altfel decât în momentul respectiv, când au fost diferiți față de ziua precedentă şi tot așa din vechime.

Cum ajungeți

Din Buzău ieşiţi pe DN 10, spre Întorsura Buzăului și Braşov, mergeţi aproximativ 17-18 km, până în satul Sătuc, unde faceţi la dreapta spre Berca. Traversaţi râul Buzău şi la prima ramificaţie faceţi la stânga, apoi la dreapta după câteva sute de metri urmând indicatorul spre Chiliile (la stânga este drumul spre Mănăstirea Rătești). După încă vreo 10 km, la următoarea intersecție, faceţi la dreapta. După doar câţiva kilometri ajungeţi la un indicator nou care arată direcţia către Vulcanii noroioşi de la Pâclele Mari (drum la stânga, în coborâre) şi Vulcanii noroioşi de la Pâclele Mici (drum înainte). După Pâclele Mici, 3-4 km spre nord, se găsesc Vulcanii noroioși de la Pâclele de la Beciu.

Deşi nu sunt unici, vulcanii noroioși sunt destul de rari, cam 1.100 în întreaga lume, cu doar câteva zeci în Europa. În afară de România, mai sunt în Republica Moldova, în Ucraina, în Rusia și în Italia