Main menu

header

702 23 1de Laura Zmaranda şi Florica Pintea

Tradiție și inovație în același concept. Deși pare greu de realizat, o echipă a unei organizații de mediu și-a propus să demonstreze că meșteșugurile tradiționale au locul lor în contemporaneitate. Proiectul DeltaCraft aduce laolaltă meșteșugarii din Delta Dunării și designerii din mediul urban. Astfel, spune Oana Neneciu (foto), manager de proiect DeltaCraft, s-a creat o punte între tradiţional şi modernism.

„Preluarea tradiţiilor de mediul urban ar asigura supravieţuirea lor”

702 23 2- Care este istoria echipei DeltaCraft și când a apărut acest concept?

- Suntem o organizaţie de mediu, Ecopolis, care derulează de peste opt ani proiecte sociale şi de mediu în Delta Dunării. În tot acest timp am identificat o problemă, şi anume dispariţia meşterilor şi a meşteşugurilor tradiţionale din zonă. Aşa că am decis să demarăm un program de prezervare şi conservare a patrimoniului cultural imaterial, mai precis a meşteşugurilor locale. La vremea aceea, prin 2014, cei de la KraftMade derulau un proiect de colaborare între designeri şi meşteri în zona Transilvaniei. I-am contactat şi am stabilit o colaborare pentru crearea DeltaCraft. Am găsit prima finanţare în programul de fonduri norvegiene EEA Grants, în 2015 şi atunci au luat naștere prima colecție DeltaCraft şi programul nostru multianual.

- Ce v-ați propus practic prin implementarea lui?

- Unul dintre obiective este acela de a lucra cu meşteşugarii din Deltă şi de a explora materialele naturale ce se găsesc acolo şi să le transpunem într-o manieră contemporană, în obiecte de design care să transporte dincolo de graniţele Deltei aceste meşteşuguri şi soluţii tehnice şi de construcţii tradiţionale, naturale şi cu proprietăţi unice. Ne-am mai propus să ducem cât mai mulţi designeri şi artişti în Deltă, să-i lăsăm să se inspire din cadrul acesta natural şi social, unic în lume. Şi să lucreze cu meşterii, să se adapteze, să înveţe de la ei pentru că eu cred că acolo e viitorul meşteşugurilor tradiţionale. Vor supravieţui dacă vor fi preluate în mediile urbane, contemporane, de artişti moderni, care să le prezerve prin creativitate şi inovaţie.

„Au învățat tehnici cum sunt bătutul stufului pe case, producția de chirpici și lipitul chirpiciului pe pereți”

702 23 4- Cum s-a dezvoltat această inițiativă până astăzi?

- S-a dezvoltat încet şi frumos, cu fiecare artist care ni s-a alăturat, cu fiecare obiect realizat. Am ajuns la un număr de nouă designeri cu care colaborăm, 11 meşteşugari, trei colecţii şi peste 20 de obiecte create şi lucrate în platforma DeltaCraft. Am participat la expoziţii, am avut şi propriile expoziţii, iar cele mai memorabile sunt ViennaDesignWeek 2015, RomanianDesignWeek 2016, 2017, Zain Cluj 2017. Acum suntem în producţie cu patru noi obiecte şi patru noi designeri, câştigători ai concursului Designeri pentru DeltaCraft, ce s-a desfăşurat la sfârşitul verii 2018.

- Prin prisma proiectului DeltaCraft, ce ați descoperit despre meșteşugurile de acolo? Care este specificul lor și în ce măsură sunt „predate” generațiilor tinere?

- Meşteşugurile nu sunt predate generaţiilor tinere, cel puţin nu la nivel local. Tinerii nu sunt neapărat interesaţi de asta şi riscăm în multe cazuri ca odată cu meşterii să moară şi unele meşteşuguri. Împletitul papurei, de exemplu, este un meşteşug care se găsește numai în Deltă și, deși a fost foarte răspândit înainte de 2000, acum doar câteva doamne mai păstrează tehnica și foarte puține știu să împletească profesionist. Bătutul stufului pe case, pe acoperișuri, este din nou specific Deltei și mai există câțiva meșteri care fac treabă bună. Miza mi se pare că nu mai este ca tineretul local să preia meșteșugurile pentru că tinerii de acolo au alte preocupări, foarte ușor de înțeles, vor să meargă la liceu, la facultate, să-și facă o meserie competitivă în piață. Miza este ca meșteșugurile să fie preluate de cei interesați de aceste tehnici, respectiv designeri, arhitecți, artiști. Și demersurile noastre merg mai mult în sensul ăsta. Anul acesta, de exemplu, pe lângă DeltaCraft, am fost partenerii asociației Letea și am organizat o școală de vară pentru studenții de la Arhitectură, în cadrul căreia 15 voluntari au învățat tehnici cum sunt bătutul stufului pe case, producția de chirpici și lipitul chirpiciului pe pereți și alte tehnici tradiționale. Ne dorim să continuăm în sensul ăsta, să organizăm anual tabere, școli și rezidenţe de învățare.

„E un proces foarte frumos și interesant de observat cum se adaptează ambii, designer și meșter”

702 23 3- Cât de receptivi au fost oamenii de acolo cu privire la acest proiect?

- Oamenii la nivel local sunt reținuți față de orice fel de proiect. Noi avem totuși avantajul că lucrăm în zonă de mult timp și s-au obișnuit cu noi. Meșteșugarii sunt destul de deschiși, iar cei care colaborează constant cu noi sunt oameni foarte adaptabili, inteligenți și creativi. Suntem destul de mândri că i-am găsit.

- Spuneați mai devreme că vă doriți ca tot mai mulți designeri să meargă în Deltă și să se inspire din meșteșugurile locale. Cum se transformă această inspirație în realitate?

- Procesul de producție și de creaţie merge de obicei așa: designerii se inspiră din locuri, oameni, tradiții și meșteșuguri și creează obiectul, desenează schița, își imaginează ce materiale sunt necesare și cum poare fi realizat. Apoi organizăm un workshop, de obicei la Letea, unde avem o proprietate care va deveni Centru Cultural, workshop în cadrul căruia designerul, împreună cu meșterul, se consultă, învață unul de la altul și inovează împreună până iese ce trebuie. E un proces foarte frumos și interesant de observat cum se adaptează ambii, designer și meșter.

- Cum se va dezvolta proiectul de acum înainte?

- Avem planuri deja privind realizarea unor școli de vară pentru studenți, rezidente artistice, programe locale pentru copiii din Deltă și arhivarea meșterilor care mai lucrează printr-o expoziție-concept multimedia. Sperăm să ne iasă în 2019.

„Am ajuns la un număr de nouă designeri cu care colaborăm, 11 meşteşugari, trei colecţii şi peste 20 de obiecte create şi lucrate în platforma DeltaCraft“

„Anual avem serii mici de produse pe care le vindem în cadrul târgurilor şi a unui magazin“

- Înţeleg că la finalul colaborării dintre designeri şi meşteşugari se obţin produse finite care pot ajunge în casa oricui este interesat de acest concept de tradiţional şi inovaţie. Ce oferiţi, aşadar?

- Avem în colecțiile DeltaCraft produse foarte complexe, care au integrat mai multe meșteșuguri și procese de lucru, și avem și produse mai puțin complicate, purtabile sau utilitare, care au fost ușor de produs. Toate sunt importante, credem în utilitatea designului, căci din nevoie vine și meșteșugul, în general, dar credem și în complexitate, în inovație. Așa că suntem foarte deschiși la orice fel de creație, atât timp cât face cinste meșteșugurilor, meșteșugarilor, artiștilor și felului în care viziunea lor se întrepătrunde cu tradiționalul, naturalul. Adevărul este că nu avem o capacitate mare de producție pentru serii mari, nici măcar medii, așa că anual avem niște serii mici de produse pe care le vindem în cadrul târgurilor și a unui magazin. Banii sunt reinvestiți și astfel continuăm povestea.