Main menu

header

702 27 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Lupta dintre convingerile religioase și iubirea adevărată (care nu întotdeauna merg mână în mână) este subiectul miniseriei „Pasărea Spin” care a rulat și în România în anii ’90. Filmul este o ecranizare a romanului cu același titlu („The Thorn Birds”), al scriitoarei australiene Colleen McCullough, care a fost difuzat în Statele Unite ale Americii în 1983. Povestea iubirii interzise dintre un preot catolic, Ralph de Bricassart (interpretat de Richard Chamberlain), și o fată mult mai tânără, Meggie Cleary (interpretată de Rachel Ward), ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai vizionate miniserii de televiziune din America (topul este condus de miniseria „Rădăcini” din 1977). Anul acesta s-au împlinit 35 de ani de la difuzarea miniseriei „Pasărea Spin”. Cum arată acum protagoniștii care ne-au făcut să ne întrebăm dacă dragostea poate învinge orice obstacol?

Ralph, preotul păcătos

Richard Chamberlain avea 49 de ani când l-a interpretat pe părintele Ralph de Bricassart în „Pasărea Spin”, un preot catolic care, la momentul începerii filmului, se afla în situația ingrată de a fi respins de biserică ca urmare a unei insulte pe care acesta i-o adusese unui episcop. În încercarea de a reconcilia spiritele cu biserica, Ralph se apropie de Mary Carson, proprietara fermei de oi Drogheda, care avea, în același timp, mare influență în lumea clericilor. Pe parcursul derulării filmului, Ralph dezvoltă o prietenie neobișnuită cu nepoata lui Mary. La momentul întâlnirii cu preotul Ralph, micuța Maggie avea numai 4 ani, însă acțiunea filmului urmărește evoluția acesteia până la momentul la care prietenia cu Ralph trece de la prietenie la dragoste. Este și momentul în care Ralph este obligat să aleagă între dragostea pentru Maggie și biserică. În cele din urmă, devotamentul lui Ralph față de Dumnezeu învinge, însă numai aparent, pentru că cei doi sfârșesc prin a avea o aventură din care rezultă un fiu.

A urmat o continuare

702 27 2Richard Chamberlain este cel mai cunoscut dintre actorii care au jucat în „Pasărea Spin”. El era deja faimos când a acceptat rolul preotului, fiind protagonistul unor filme cunoscute precum „Contele de Monte Cristo”, „Cei trei muschetari” sau „Julius Caesar”. După încheierea filmărilor la „Pasărea Spin”, cariera actoricească a actorului și-a continuat ascensiunea. El a apărut în alte filme celebre ca „Identitatea lui Bourne” sau „Toate iernile care au trecut”. În 1996, actorul și-a reluat rolul din „Pasărea Spin: Continuarea”, peliculă ce acoperă perioada anilor misterioși care nu au fost prezentați în miniseria originală. Așa că, deși în varianta originală, Ralph moare, în reluarea artistică el este readus pe ecran pentru a nara vremea în care a fost despărțit de Maggie. În viața privată, actorul, care are acum 84 de ani, a avut parte de multă publicitate în momentul în care au apărut zvonuri că ar fi homosexual. El a avut o relație cu actorul Wesley Eure, în anii ’70, pe care a reușit însă să o țină secretă. Din 1977, Chamberlain este într-o relație cu actorul și producătorul Martin Rabbett. Orientarea sexuală a lui Chamberlain a fost dezvăluită de revista franțuzească „Nous Deux” la sfârșitul anului 1989. Cu toate acestea, actorul a vorbit deschis despre viața sa personală abia în autobiografia „Dragoste frântă”, publicată în 2003.

Maggie și Luke, îndrăgostiți… în afara ecranului

702 27 3702 27 4Rachel Ward a interpretat rolul Maggie Cleary în perioada adolescenței și tinereții din „Pasărea Spin”. Actrița avea 26 de ani când a interpretat-o pe tânăra Meggie care, la numai 17 ani, ajunge să-și dea seama că prietenia față de preotul Ralph de Bricassart pe care îl știa încă din copilărie se transformase într-o dragoste adevărată. De-a lungul filmului, Rachel a făcut compromisuri dureroase pentru a apăra dragostea interzisă pe care i-o purta vechiului ei prieten. Ea s-a căsătorit cu un bărbat pe care nu-l iubea, Luke O’Neill (interpretat de actorul Bryan Brown), alături de care a avut o fiică (Justine) și pe care l-a mințit că este tatăl celui de-al doilea copil al ei (Dane). În realitate, Dane era fiul lui Maggie cu părintele Ralph de Bricassart. Ca o ironie a sorții, bărbatul pe care nu l-a iubit pe ecran (Bryan Brown) a devenit iubitul actriței în viața privată. Rachel și Bryan au început o frumoasă poveste de dragoste în timpul filmărilor la „Pasărea Spin”, poveste care s-a finalizat cu o căsătorie în același an în care a apărut și miniseria. Cei doi sunt căsătoriți și în prezent și au împreună trei copii. Cât despre carierele lor, atât Rachel (acum în vârstă de 61 de ani), cât și Bryan (care are 71 de ani) au continuat să apară în filme. Pentru Rachel, cele mai notabile apariții au fost în „O soție bună” sau „Magie neagră”. Bryan a apărut în „Călătorie spre centrul pământului” și „20.000 de leghe sub mări”.

Dane, fiul secret

702 27 5Philip Anglim este actorul care l-a jucat pe Dane O’Neill în „Pasărea Spin”. Dane este fiul secret al lui Maggie cu Ralph de Bricassart. Maggie acceptă să aibă relații intime cu Luke chiar dacă știa deja că este însărcinată cu pruncul lui Ralph pentru a-și face soțul să creadă că el este tatăl copilului. Deși nu a știut că Ralph este adevăratul său tată, Dane s-a apropiat de acesta și chiar i-a moștenit dragostea pentru straiele preoțești. Tânărul își pierde însă viața în Grecia pe când încerca să salveze o femeie de la înec. Philip Anglim era deja un prestigios actor de teatru când a apărut în „Pasărea Spin”. El primise o nominalizare la Premiile Tony și Emmy pentru rolul din „Omul elefant” din 1977. După rolul Dane O’Neill, Philip s-a retras din viața publică, dedicându-se muncii fizice la ferma sa de bovine din Tennessee. Tot aici, fostul actor a fondat o asociație de întrajutorare a copiilor din zonă.

Justine, fiica unui compromis

702 27 6Actrița care a interpretat-o pe Justine O’Neill, fiica legitimă a lui Maggie cu Luke O’Neill, a fost interpretată de Mare Winningham. În miniseria „Pasărea Spin”, Justine apare ca o tânără independentă și stăpână pe sine. La vârsta tinereții, Justine trăiește o viață libertină care îl nemulțumește adesea pe fratele său Dane care îmbrățișase viața monahală. În ciuda diferențelor dintre ei, cei doi frați au o relație apropiată până la moartea subită a lui Dane care o îndurerează profund pe Justine. În cele din urmă, aceasta a acceptat propunerea de căsătorie a unui politician german, bun prieten cu defunctul său frate. După terminarea filmărilor la „Pasărea Spin”, actrița care avea deja un Premiu Emmy, pentru prestația sa din serialul „Amber Waves”, a mai primit un Emmy pentru rolul din „George Wallace”. În plus, ea a fost nominalizată şi la Oscar pentru performanța din pelicula „Georgia”. O carieră plină de succes pentru Mare care are acum 59 de ani. În plan personal, viața actriței a fost una destul de tumultuoasă. Crescută în religia romano-catolică, ea s-a convertit la iudaism în 2003. De câteva schimbări a avut parte și în viața amoroasă, Mare căsătorindu-se și divorţând de trei ori. Din cele trei mariaje, actrița are cinci copii.

Actorii care i-au interpretat pe părinții lui Maggie, Paddy și Fee Cleary (Richard Kiley și Jean Simmons), și pe mătușa acesteia, Mary Carson (Barbara Stanwyck), au decedat, între timp, cu toții