Main menu

header

701 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În ultimul deceniu, aglomerările urbane au stârnit imaginația arhitecților, care caută tot felul de formule minimaliste pentru ceea ce este denumit de regulă locuință. Cea mai recentă inovație pe acest segment este microcasa din bucăți de conducte.

Variantă accesibilă pentru tineri

Se numește OPod Tube House și este încorporată în spațiul unei conducte urbane standard. A fost creată de James Law Cybertecture, din Hong Kong, și este una dintre cele mai inovative propuneri pentru urbanismul aglomerat al viitorului metropolelor lumii. Mai mult, proiectul prezentat recent în cadrul unei manifestări de profil este o variantă accesibilă și foarte confortabilă pentru tinerii care se chinuiesc să se adapteze vieții în marile orașe ale lumii. Arhitectul care a imaginat minicasa afirmă că „uneori există spațiu rămas între clădiri apropiate, dar este atât de îngust, încât nu se poate construi altceva acolo, astfel că se pot amplasa OPod și se utilizează terenul”.

Living și baie pentru doi

701 31 2Cu un diametru de 2,5 metri, OPod Tube House este din beton și are interiorul astfel imaginat încât să fie o locuință decentă pentru maximum două persoane. Minicasa este echipată cu toate cele necesare: un living în care există o bancă ce se transformă în pat la dorință, un minifrigider, o baie cu duș și suficient spațiu de stocare a lucrurilor personale. Potrivit producătorului, această soluție poate fi convenabilă și pentru tineri, ca și pentru autoritățile nevoite să ofere spații de locuit la prețuri accesibile, notează „Daily Mail”.

Instalații simple, costuri mici

Deși cu o greutate demnă de luat în considerare, de 22 de tone bucata, aceste minilocuințe sunt fiabile din foarte multe puncte de vedere. Nu au nevoie de instalații complicate pentru utilități și, în plus, faptul că pot fi legate unele de altele pe sistemul fagure simplifică mult costurile. Nu este nevoie decât de o scară metalică și accesul la oricare astfel de locuință este asigurat. Viziunea arhitecților mai cuprinde amplasarea acestor minicase în locuri care nu se pretează la proiecte imobiliare standard, cum sunt spațiile înguste dintre blocuri sau zonele cu poduri.

Dotări ultramoderne

701 31 3Ușa de la intrarea imobilului, mare, circulară, poate fi închisă și deschisă cu ajutorul telefonului mobil și, de asemenea, dublează, practic, cantitatea de lumină natu- rală care intră în OPod Tube House, astfel creându-se vizual senzația de spațiu mult lărgit. Totodată, minicasa este suficient de compactă încât să poată fi transportată în oricare parte a orașului. „M-am gândit că ar fi o soluție inovatoare să transformăm aceste conducte în spații de locuit. Văzând atâta material de construcție irosit și, în același timp, o asemenea criză a locuințelor, mi-a venit ideea să construiesc OPod Tube House”, explică arhitectul James Law. Pe lângă toate avantajele evidente - mobilitate, versatilitate, dotări ultramoderne - minicasa este și foarte accesibilă ca preț. Costă circa 15.000 de dolari, ceea ce o face o soluție de luat în calcul într-un oraș în care prețul locuințelor a crescut cu 430% în ultimii 15 ani, făcând din Hong Kong unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, potrivit unui studiu al Demographia International Housing Affordability.

Criza locuințelor din Hong Kong este atât de acută, încât unele familii stau îngrămădite în așa-numitele „case-sicriu“, nu mai mari de 2,5 metri