Main menu

header

700 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Biertan, „explozie“ de frumuseţe şi ingeniozitate săsească

Biertan, în graiul local Ghiertan, a fost primul sat săsesc inclus pe Lista Patrimoniului Mondial, în 1993, și până și drumul până la el pare rupt din rai. La Biertan se poate ajunge din DN14, care leagă Sighișoara de Sibiu prin Mediaș. La 20 de km de Sighișoara se află satul Saroș pe Târnave, unde este un indicator pentru Biertan, aflat la aproximativ 10 km. Biertan este atestat documentar în 1283, iar în 1397 este atestat ca cetate. Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul „franken” (stil din sudul Germaniei) al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță impunătoarea biserică-cetate. Impresionantul monument de cult îmbină armonios stilul gotic cu cel al Renașterii, apărat fiind de trei ziduri de incintă cu turnuri și bastioane medievale. Biserica actuală a fost ridicată în 1486-1524, în stil gotic-târziu.

Ați mai văzut un sistem de închidere a ușii cu... 19 încuietori?!

Ușa sacristiei este, fără exagerare, o minune, faimoasă în toată lumea. Făcută de meșterii locali în 1515, este exemplul reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepționalelor intarsii (ornamente obținute prin incrustarea în lemn a unor plăcuțe din os, fildeș, sidef sau din lemn de altă culoare) și a sistemului original de închidere, cu 19 încuietori, care funcționează și astăzi! Fortificațiile din jur sunt considerate cele mai puternice din Transilvania pentru o cetate țărănească. Are 3 rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite începând cu secolul al XIV-lea.

„Carcera” matrimonială, unică și, mai ales, eficientă!

La Biertan se află cel mai mare altar poliptic dintre cele 4 mai importante din Transilvania, în timp ce la Sebeș se află cel mai valoros, la Prejmer cel mai vechi, iar la Mediaș cel mai frumos. A fost construit de maeștri din Nürnberg și Viena între anii 1483-1513 și conține 28 de picturi superbe cu scene din viața lui Iisus, a Mariei, răstignirea, botezul și diferite picturi cu sfinți. Pe vremuri, în bastionul estic se afla „carcera”, una dintre cele mai interesante închisori, care a funcționat mai bine de 300 de ani. Nu era destinată răufăcătorilor, ci familiilor care doreau să... divorțeze! Soția și soțul erau închiși într-o cămăruță cu un singur pat, o singură masă, un scaun, o lingură, pâine și apă, fără cuțit, fiind nevoiți să împartă totul și să conviețuiască astfel două săptămâni. Se spune că era foarte eficientă, din moment ce timp de 300 de ani, în Biertan a existat un singur divorț!

Pentru a acţiona complicatul ansamblu al celor 19 încuietori, se folosește o cheie pentru 4 dintre cele 19 încuietori și o... manivelă pentru celelalte 15!