Main menu

header

696 29 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

S-a mai stins la început de septembrie, în data de 6, o stea din partea de sud, aria 6800, a faimosului bulevard al celebrităților Walk of Fame din Hollywood. Carismaticul „El macho” Burt Reynolds a lăsat mai tristă și mai săracă această lume care l-a iubit mult și pe care el a iubit-o și mai mult! Mustăcioara lui, pana corbului, ca să parafrazăm versurile noastre naționale din balada resemnării mioritice, a pus pe jar mii de femei care îl visau cu ochii deschiși prin anii ’70. Inima sa mare, în care au încăput multe iubiri pasionale, a obosit să se subordoneze șarmului său indubitabil și, după 82 de veri de bătăi tumultuoase, a hotărât să se odihnească...

Fotbalul american a pierdut o vedetă, cinematografia a câștigat un superstar

Burton Leon Reynolds Jr. s-a născut la 11 februarie 1936, în Lansing, capitala statului american Michigan, fiul lui Harriette Fernette Miller și Burton Milo Reynolds. Cu „rădăcini” multinaționale și multirasiale: olandeze, engleze, scoțiene, irlandeze și ceva sânge nativ, mai exact de indian cherokee, din partea strămoșilor paterni. Considerat o mare speranță a fotbalului american în timpul liceului (în Palm Beach, Florida), a intrat pe o bursă sportivă la Florida State University din Tallahassee, dar promițătoarea carieră de fotbalist profesionist i-a fost stopată dur de o accidentare la un genunchi în primul meci din anul 2, dublată în același an de coșmar 1957 de celălalt genunchi, rupt într-un accident de mașină în care și-a pierdut și... splina. A vrut apoi să se facă polițist (la fel ca și tatăl său după ce terminase cariera de militar, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial), a schimbat Universitatea cu Palm Spring Junior College, unde l-a întâlnit pe omul care, după cum avea să dezvăluie Burt Reynolds în autobiografia sa „Dar destul despre mine” („But enough about me”), publicată în 2015, a fost mentorul său și cea mai importantă persoană din viața sa. Este vorba despre profesorul de limba engleză Watson B. Duncan III, care l-a „împins” într-o piesă pe care o regiza. Prestația sa i-a adus Premiul statului Florida pentru artă (Florida State Drama Award) pe anul 1958.

Clasicul carierei: „Smokey şi Banditul”

Filmele cu Burt Reynolds le cunoaște majoritatea dintre noi, de la primul rol convingător, în „Navajo Joe” (1966), la primul rol mare, în „Eliberarea” („Deliverance”, 1974), de la „clasicul” carierei, „Smokey și Banditul” („Smokey and The Bandit”, 1977) la „Jurnalul unei vedete de film porno” („Boogie Nights”, 1997), care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la Oscar pentru rol secundar. Viața sa din spatele ecranului a fost mai tumultuoasă decât cel mai „nebun” rol interpretat. Povestită necenzurat chiar de „autor” în cartea autobiografică amintită mai sus, ne descoperă o „carieră” intimă de excepție! Începută cu o doamnă de 40 de ani, șefă de magazin din Palm Beach, pe când el avea numai... 15!

Prima soție, o actriță nimfomană bisexuală din Anglia

Prima soție a fost actrița britanică Judy Carne, în 1963. S-au căsătorit după numai şase luni de când s-au cunoscut, dar relația n-a durat decât trei ani, zgâlțâită serios de stilul prea libertin, ca să nu spunem de-a dreptul sălbatic al englezoaicei, bisexuală nimfomană, înnebunită după petreceri, droguri și sex pervers. Câțiva ani s-a iubit, apoi, cu actrița, cântăreața și moderatoarea tv Dinah Shore, ceva mai în vârstă decât el: avea 54 de ani față de cei 35 ai lui... L-a „învățat” multe despre artă, muzică, vinuri alese și... sex! A numit-o „sufletul meu pereche”, iar nopțile cu ea, „experiențe uimitoare de fiecare dată”. „Despăr- țirea de Dinah a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată. N-am funcționat săptămâni bune!”, își amintea Reynolds.

Marea dragoste a vieții sale a fost Sally Field

696 29 2În 1972 a „spart” toate „tiparele” și a devenit primul sex-simbol masculin care a pozat... gol! În revista „Cosmopolitan”. A isterizat pur și simplu admiratoarele. „Am primit” - își amintește în autobiografie - „cele mai murdare scrisori și poze sexi... ce sexi, goale de-a dreptul, de la o mulțime de femei de toate vârstele. Una chiar îi trimitea regulat poze cu părul ei pubian!”. Până și lui i s-a părut prea mult și a regretat toată viața că a făcut acele fotografii. A intrat apoi în sufletul său cunoscuta actriță Sally Field. „Jumătatea” din „Smokey și Banditul” (1977). Partenera sa de viață cinci ani. „Tensiunea sexuală ieșea prin pereți”, își amintea de primele lor întâlniri. Nu s-au căsătorit, deși au discutat de multe ori despre asta. A fost și a rămas până în ultima clipă marele regret al vieții sale pentru că a considerat-o cea mai mare dragoste trăită vreodată: „Am făcut patru filme cu Sally și am trăit împreună cinci ani. A fost iubirea vieții mele și i-am dat cu piciorul. Sentimentul acestei pierderi nu mi-a dispărut niciodată. Trebuia să-i spun de mult mai multe ori cât de mult o iubesc. Durerea despărțirii de ea m-a chinuit toată viața”. Recunoștea în urmă cu doi ani că „am vorbit recent cu fiul ei și mi-a spus că ea vorbește mereu despre mine, doar că niciodată nu mi-a mai răspuns la telefon”. Iar Sally, acum în vârstă de 71 de ani, i-a adus un sincer omagiu la dispariție: „Sunt momente în viață atât de intense, încât ele nu se estompează niciodată. Ele rămân vii, chiar 40 de ani mai târziu. Anii alături de Burt nu-i voi uita niciodată. El va fi mereu în inima mea cât voi trăi! Odihnește-te în pace, Buddy!”.

De ce i-a mulțumit Lady Diana pentru... divorțul de Loni Anderson

A doua sa soție a fost, între 1988 și 1994, blonda actriță americană Loni Anderson, „o cheltuitoare de zile mari, dar cea mai strălucitoare persoană pe care am văzut-o”. Nici cu ea nu și-a împlinit visul de a avea copii, dar au adoptat un băiat, Quinton Anderson, care i-a îndeplinit dorința de a se simți tată. Au divorțat cu scandal, a fost obligat să-i dea 2 milioane de dolari, i-a dat toți banii în... 2015! Se „spune” că însăși atât de regretata Prințesă Diana i-ar fi mulțumit lui Burt că scandalul despărțirii sale o mai ferește și pe ea, măcar pentru un timp, de primele pagini ale ziarelor și revistelor tabloide din lume...

„Am făcut peste 100 de filme şi sunt mândru... de vreo 5!“ (Burt Reynolds)

„Epitaful meu ar trebui să fie «A avut o viaţă dată naibii şi a făcut tot ce-a putut ca să nu supere pe nimeni». Credeți-mă, chiar tot ce-a putut, că îl cunosc al naibii de bine!“ (Burt Reynolds)

Jack Nicholson, Harrison Ford şi Bruce Willis i-au rămas... datori!

Folclor de Hollywood sau nu, regretele lui Burt Reynolds legate de cariera sa actoricească se leagă de... Jack Nicholson, Harrison Ford şi Bruce Willis! Care i-au rămas datori! Pentru că, din diverse motive ce nu au depins neapărat şi exclusiv de el, „Buddy” a fost nevoit să refuze rolurile care le-au netezit celor trei mari actori drumul spre glorie. De ce? Pentru că Jack Nicholson s-a ales cu două Oscaruri, pentru „Zbor deasupra unui cuib de cuci” („One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, 1975) și „Vorbe de alint” („Terms of Endearment”, 1983); Harrison Ford, cu fantasticul rol care i-a deschis drumul spre faimă - Han Solo din atemporala serie „Războiul stelelor” („Star Wars”); iar Bruce Willis a devenit primul star de cinema al anilor ’90 prin fenomenul de box-office „Greu de ucis” (Die Hard)! În toate aceste superfilme şi serii cinematografice, rolurile principale i-au fost oferite inițial inconştientului Burt Reynolds...