Main menu

header

695 28 1de Călin Popa şi Eduard Popa

De-a lungul istoriei, lumea - mai ales Statele Unite - a generat suficiente teorii ale conspirației și se poate spune cu certitudine că mare parte dintre acestea sunt în totalitate absurde. Din când în când, însă, unele dintre ele se dovedesc a fi corecte. În aceste cazuri, adevărul se poate vădi mai terifiant chiar decât ficțiunea.

„Sunshine” a studiat copii iradiați

În ciuda numelui său, Proiectul „Sunshine” a fost de departe una dintre cele mai întunecate conspirații concepute vreodată și una dintre cele mai terifiante care s-au dovedit a fi adevărate. Proiectul a fost delegat Comisiei pentru Energie Atomică a Statelor Unite și Forțelor Aeriene ale SUA și era destinat să investigheze efectele radiațiilor nucleare asupra oamenilor și a mediului. „Sunshine” a avut ca scop colectarea și utilizarea de Guvernul american a membrelor și organelor copiilor morți din cauza acumulării de stronțiu în țesuturi.

„Mkultra” sau testele cu halucinogene pe propriii cetățeni

695 28 2„Mkultra” este una dintre cele mai cunoscute conspirații. Ideea de bază generală - între timp dovedită ca fiind adevărată - a fost că Guvernul american testa substanțe psihedelice și halucinogene pe cetățenii și militarii americani fără ca aceștia să știe, pentru a verifica viabilitatea programelor de modificare comportamentală. În esență, se testau metode de control al minții pe propria populație, lăsându-i pe mulți dintre „participanți” cu traume și chiar cu leziuni cerebrale. Există suficiente cazuri de subiecți acționând violent și periculos în urma acestor teste.

Manipularea climei

695 28 3Se vorbește de foarte mult timp despre capacitatea marilor puteri de a manipula condițiile climatice. În 1993, Agenția de Cercetare a Proiectelor de Apărare avansate, Armata americană și Universitatea din Alaska au creat „Programul de Cercetare Activă, Aurorală de Înaltă Frecvență” (HAARP). De atunci, numeroase teorii ale conspirației au răsărit în jurul misteriosului proiect, de la sateliți care pot crea cutremure până la transmițătoare gigantice, care pot genera tornade și tsunami. Cu toate acestea, ceea ce nu mulți oameni știu este faptul că un proiect de manipulare meteorologică a existat cu adevărat în timpul Războiului din Vietnam, cu decenii înainte de crearea HAARP. Operațiunea „Popeye” a fost un proiect de cinci ani, în care Guvernul american a folosit o tehnică veche de ani întregi, numită „însămânțare a norilor”, pentru a crește intensitatea precipitațiilor din timpul sezonului ploios în zone de interes militar. Ideea generală a „însămânțării norilor” este de a trimite un obiect aeropurtat, în general un avion, printr-un nor, eliberând acolo mici particule în urma sa, pentru ca vaporii de apă să se agațe și să se condenseze, transformându-se în ploaie. De partea cealaltă, se pare că Rusia ar avea capacitatea de a manipula clima încă din anii 1980.

Otrăvirea alcoolului

695 28 4Această conspirație nu are un nume specific, însă este una care a generat discuții serioase de-a lungul anilor, mai ales recent. În timpul perioadei prohibiției, Guvernul american a diluat metanol - o substanță folosită de obicei în antigel - în alcoolul industrial, într-o încercare de a preveni consumul acestuia. Relatările privind cantitatea de metanol adăugată diferă, deși cei mai mulți sunt de acord că nu era una letală. Pe de altă parte, însă, controversele continuă și astăzi, întrucât s-au raportat în jur de 10.000 de decese în acea perioadă, din cauza „otrăvirii” alcoolului.

„Statul Profund”, adevăratul conducător

695 28 5Există foarte răspândită în lumea contemporană teoria conspirației despre Deep State („Statul Profund”), care afirmă că există o parte necunoscută a guvernelor, care nu ține cont de schimbarea administrațiilor și care este responsabilă de luarea deciziilor, sistem care reprezintă adevăratul conducător al unei țări. Totul a pornit de la un incident din urmă cu aproape un secol. În octombrie 1919, președintele american Woodrow Wilson a suferit un atac de cord care l-a făcut incapabil de a-și mai conduce țara. Dar americanii au aflat despre asta abia în 1920. Între timp, soția lui Wilson, Edith, a condus SUA, iar vicepreședintele, care ar fi trebuit să treacă „la cârmă”, a fost împiedicat să facă asta. Președintele Wilson nu a demisionat niciodată în mod oficial și abia în 1921 Warren Harding a preluat conducerea statului american.

În 1976, Church Committee, un grup de lucru al Senatului american, a condus o investigație în ceea ce privește influența CIA asupra organizațiilor media americane și străine și a ajuns la concluzia că agenția administra o uriașă rețea globală, care-i oferea informații și, „la nevoie”, încerca să influențeze opinii prin intermediul propagandei

Incidentul din Golful Tonkin

695 28 6La 2 august 1964, în timpul Războiului din Vietnam, nava USS Maddox, aflată într-o operațiune de culegere de informații de-a lungul coastelor nord-vietnameze, ar fi tras și ar fi avariat mai multe torpiloare inamice care o urmăreau prin Golful Tonkin. Maddox ar fi fost, de asemenea, atacată de vase nord-vietnameze, la 4 august. În 2005, însă, apărea un document nedatat care demonstra că nu a existat niciun atac la 4 august. De la această dezvăluire, mulți au acuzat Guvernul SUA de falsificarea incidentului, pentru a crește susținerea acordată războiului american din Vietnam și pentru a justifica activitatea militară din regiune. Această tehnică a fost folosită și la începutul anilor 2000, când administrațiile guvernamentale ale președin telui Bush al Statelor Unite și primului-ministru Tony Blair al Marii Britanii au acuzat guvernul irakian de construcția și de stocarea armelor de distrugere în masă, pornind astfel războiul din Irak. Mai târziu, inspecții conduse chiar de SUA au descoperit că Irakul nu a făcut acest lucru.