Main menu

header

693 27 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Una dintre cele mai mari amenințări contemporane la sănătatea publică, poluarea, a demonstrat, în cadrul unor studii recente, și alterarea capacității de a gândi și implicit de a acționa corect și moral.

Toxinele contaminează psihicul

Specialiștii de la Universitatea Columbia au pus în evidență faptul că poluarea poate compromite sensul moralității unei persoane. În cadrul unor studii s-a evaluat capacitatea expunerii la toxine de a alimenta comportamentul deviant, infracționalitatea și dispoziția spre a înșela. Astfel, s-a pus în evidență o legătură clară între poluarea atmosferică și scăderea indicelui general al moralității. „Rezultatele noastre sugerează faptul că poluarea nu atacă oamenii doar fizic, prin deteriorarea sănătății, dar le contaminează și psihicul, în aspectele moralității”, explică cercetătorul Jackson G. Lu, autor al studiului.

Predispoziție la agresiuni, tâlhării sau jafuri

Cercetări anterioare au pus în lumină legătura dintre poluare și anxietate, asociată, la rândul său, cu multe comportamente nepotrivite. Mai mult, în cadrul unei cercetări la care au contribuit FBI și Poliția, s-au comparat statisticile criminalității din 9.000 de localități americane, reieșind cu claritate faptul că în zonele cele mai poluate s-a înregistrat și numărul cel mai mare de crime, de agresiuni, de tâlhării sau de jafuri. De asemenea, teste separate, în care participanților le-a fost cerut să nu mintă în răspunsurile lor, au dat la iveală faptul că voluntarii care proveneau din zonele poluate au mințit cel mai mult în chestionare.

„Studiul nostru relevă faptul că poluarea are costuri etice care depășesc prețul foarte mare pe care deja îl plătim în domeniile sănătății și mediului înconjurător“ (Jackson G. Lu, cercetător, Universitatea Columbia)