Main menu

header

690 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Munţii Măcin, neaşteptată „chemare“, pe jos sau... călare!

Un vechi proverb cules și răspândit de Anton Pann pe la 1850, spune că „a nimerit orbul Brăila”, folosit pentru a încuraja pe cineva care șovăie să se ducă într-un loc necunoscut de teamă că nu va nimeri. Așa că după ce nimeriți Brăila, treceți cu bacul Dunărea și urmați apoi DJ 22 Smârdan-Măcin (13 km). Puteți trece Dunărea și din Galați dacă veniți din Moldova, tot cu bacul, apoi mergeți spre I.C. Brătianu, DJ 22E şi intrați pe prima variantă, spre Măcin, pe DJ 22. De ce ați merge la Măcin? Locurile de vizitat sunt o mulțime în această zonă. Pornind, la propriu, din Parcul Național Munții Măcin (cu o suprafaţă de peste 10.000 de hectare), de la trasee montane pe jos, pe bicicletă sau călare pe cal, până la degustări de vinuri. Adică pentru toate gusturile.

Lac „glaciar” la numai 400 m altitudine!

Nu trebuie să aveți o formă fizică de invidiat pentru că Munții Măcin sunt bătrâni și domoli. Pantele sunt mici, cărările sunt late, iar marcajele, vizibile și bine întreținute. La 10 km de Măcin este satul Greci, la 12 km de Greci este Turcoaia, iar acolo puteți face o baie strașnică în apele de smarald ale unui lac incredibil de frumos, cu aspect glaciar, deși altitudinea este sub standarde, lacul Iacobdeal. La 15 km de Turcoaia, la Cerna, vă așteaptă padocul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, un centru de echitație de unde puteți face diferite trasee călare pe cai.

Bun îi vinul ghiurghiuliu de la Carcaliu!

Și nu în ultimul rând, trebuie să știți că din Măcin începe „Drumul Vinului” (unul dintre multele din țărișoara noastră veselă...), mai precis la Alcovin Măcin. Crama Dobrogeana şi Pivniţa lui Terente figurează deja în circuitele turistice, oferind doritorilor degustări de vinuri şi meniuri tradiţionale însoţite de vinuri obţinute din viile de la Carcaliu şi Cerna.

Pentru iubitorii de istorie zona oferă o lungă listă de ruine ale unor cetăți, precum Enisala și Argamum, cele mai cunoscute, dar și Dinogeția (aproape de Galați), Noviodum (la Isaccea, pe drumul care leagă Tulcea de Galați) sau Aegessus (în Tulcea)