Main menu

header

690 31 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Potrivit unui nou studiu, plantele ar putea fi folosite ca un sistem de avertizare timpurie, datorită sensibilității lor naturale la bacterii și la substanțe chimice.

Acționează ca biosenzori

Pentru a realiza o creștere a acestei sensibilități, utilizabilă pentru alarme, cercetătorii americani de la Universitatea din Tennessee au adăugat plantelor mai multe stomate - mici deschizături, sau pori, prin care gazele intră în interiorul celulelor plantelor. Studiile anterioare au dus la proiectarea unor plante de casă modificate genetic care își pot schimba culoarea atunci când sunt expuse la mucegai, la gripă, la compuși volatili sau chiar și la Radon, ceea ce le permite să acționeze ca biosenzori, arată „Daily Mail”. Pentru moment, au fost realizate numai teste de laborator cu aceste plante, însă cercetătorii spun că rezultatele vor putea fi aplicate în crearea unor alarme subtile atunci când ceva nu va fi în regulă în casele sau în birourile noastre.

Combină beneficiile estetice cu funcționalitatea

690 31 2Ideea de a folosi plante pentru a semnaliza schimbările din aer a început atunci când experții Neal și Susan Stewart purtau o conversație cu prietena și colega lor, Rana Abudayyeh, legată de potențialele utilizări ale plantelor modificate genetic. Personalul Universității din Tennessee a început apoi un plan legat de viitorul plantelor de casă, sperând să combine beneficiile estetice cu funcționalitatea crescută. „Plantele de casă sunt omniprezente în mediile noastre casnice. Aceste plante pot face mai mult decât să fie niște simple obiecte de decorațiuni. Ele ne-ar putea avertiza de existența iminentă a unor pericole în mediul nostru înconjurător”, explică Neal Stewart, coautor al studiului. De aici până la a fi imaginați pereți de plante cu funcție de sistem de alarmă nu a mai fost decât un pas.

Zidurile verzi, alarme de prezență a microbilor

690 31 3Ceea ce se cunoaște ca inginerie genetică s-a dezvoltat într-un câmp de studiu de sine stătător numit „biologie sintetică”, ce se ocupă cu proiectarea și construirea unor noi entități sau sisteme biologice. Pentru a putea fi folosite ca biosenzori, plantele viitorului ar trebui să apară în multitudine. Așadar, potrivit cercetătorilor, potențiale „ziduri de plante” ar putea să servească drept aparate de monitorizare a mediului înconjurător, în același timp în care împlinesc și nevoia înnăscută a oamenilor de a se conecta cu natura chiar și atunci când se află în interior. „Prin intermediul uneltelor pe care biologia sintetică ni le pune la dispoziție ne este posibil să creăm plante de casă care să funcționeze ca senzori timpurii pentru agenții de mediu care ne-ar putea afecta sănătatea, cum ar fi mucegaiul, gazul Radon, sau marile concentrații de compuși organici volatili”, punctează Neal Stewart.

Plantele dețin câteva metode ingenioase de a comunica, toate acestea implicând emanarea și detectarea de substanțe chimice, printre care etilena, giberelina, auxina și taninul