Main menu

header

684 29 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Melissa Odabash (foto), fost model de origine turcă, a devenit unul dintre cei mai de succes designeri de costume de baie fără să aibă studii în domeniu. Bazându-se pe o inspirație deosebită și pe experiența personală din modelling, Melissa se află astăzi în fruntea preferințelor vedetelor care merg la plajă. Și nu numai a lor, pentru că piesele create de inspiratul designer se adresează femeii obișnuite, cu forme, pe care creațiile Melissei o pun în valoare.

„Sunt propriul manechin de testare”

- Prin ce se diferențiază creațiile pe care le propuneți de celelalte din domeniu?

- Cred că prin faptul că atunci când am început să creez costume de baie am dorit să fie cu totul altfel decât ceea ce promovasem ca model. Pornind de la experiența personală, sunt și astăzi propriul manechin de testare. Ceea ce producem în firmă încerc eu întâi, așa că probez o mulțime de piese, aproape tot timpul. Așa facem toate ajustările și modificările care să arate piesele nu doar frumoase și de calitate, ci și practice și confortabile.

- Care sunt vedetele care vă apreciază creațiile?

- Printre altele, Kate, ducesa de Cambridge, Gwyneth Paltrow, Rosie Huntington-Whiteley, Elle Macpherson, Rihanna. Sora ducesei, Pippa Middleton, și-a comandat costumul de baie pentru luna de miere la noi.

„Creația care vă avantajează este cea ideală”

684 29 2- Cum ați ajuns să lansați prima colecție, în 1998?

- A fost urmarea frustrărilor acumulate pe vremea când eram model. Bikinii în special mi se păreau foarte neinspirat croiți atunci când pozam cu ei. La început a fost greu, foloseam mașini de cusut depășite și a trebuit să învăț totul din mers. Pe atunci existau doar vreo 15 branduri care produceau costume de baie. Se vindeau greu și nimănui nu-i mergea prea bine. Dacă nu m-aș fi mutat în Marea Britanie, nimic din toate câte sunt astăzi nu s-ar fi întâmplat.

- Ați devenit în timp simbolul felului perfect în care un costum de baie din două piese poate flata silueta unei femei. Este acest tip de costum în trend?

- Este și va fi mereu. Dar și costumul de baie dintr-o piesă este la fel de preferat. Este adevărat că am fost model, dar uneori și eu vreau să acopăr anumite „defecte”. În lumina crudă a Soarelui, nici Gisele Bündchen nu este pefectă. Așadar, creația care vă avantajează și vi se potrivește este cea ideală.

„Un ansamblu de calitate poate fi purtat și un deceniu”

684 29 3- Cum ați reușit să convingeți editorii de modă să facă din costumul de baie o piesă distinctă a modei?

- Spunându-le că, date fiind vacanțele, există mai multe șanse să fie purtate costumele de baie o mare parte din an decât să fie îmbrăcate perdesiele pe care le promovau.

- Costumele de baie pe care le creați sunt și destul de scumpe...

- Da, dar au avantajul că se adresează femeilor care nu sunt ca în reviste, adică majoritatea, și care pot fi măsură mai mare în partea de sus a corpului și mai mică în cea de jos sau viceversa. În plus, nu există rabat la niciun detaliu, nici la materiale, nici la felul în care sunt cusute, la nimic. Puteți să cumpărați cu aceiași bani trei costume de baie ieftine, dar în sezonul următor va trebui să cumpărați altele. Dar un ansamblu pentru plajă de calitate care vi se potrivește perfect și vă pune în valoare poate fi purtat și un deceniu.

„Prefer ca modelele mele să arate sănătos”

684 29 4- Sunteți renumită pentru faptul că vă adresați femeilor care nu arată deloc ca modelele din reviste. Ce tipologie preferați?

- Prefer femeile cu linii. De altfel, costumele de baie la modă pun în valoare femeia cu forme. Prefer ca modelele mele să arate sănătos. Uitați-vă la surorile Kardashian, care au atât de mult succes - au forme pline, le place să mănânce, arată extraordinar. Sunt atât de apreciate tocmai pentru că nu promovează tulburările alimentare și dau un anume ton tinerelor din lumea întreagă. Cu acel ton încerc să rezonez prin creațiile mele. Sunt și o admiratoare a modelelor mai scunde, cum este Natasha Oakley, care este atât de frumoasă și de micuță și emană atâta sănătate.

- Ce creați pentru femeile trecute de o anumită vârstă?

- Costume de baie de toate felurile. A trecut vremea în care o bunică era o femeie cu părul alb, nemișcată într-un fotoliu și cu șal în spate. Astăzi, în sudul Franței, de exemplu, plajele sunt pline cu femei de vârsta a doua și a treia care fac plajă în costume de baie din două piese. Este foarte natural și pot arăta fabulos.

„Pentru a înțelege cu adevărat ce așteaptă femeile de la costumul de baie este nevoie de timp și de dedicare“

„Purtaţi întotdeauna ce vi se potriveşte, nu ce este la modă“

- Ce sfaturi aveți pentru femeile care merg să-și cumpere un costum de baie?

- Cumpărați-vă mărimea potrivită, nici mai mică, nici mai mare decât este cazul, întrucât fiecare din aceste variante va crea dezavantaje estetice. Atenție la lumină, cea din magazine nu se compară cu cea naturală, iar fasciculul care vine de sus atunci când probați un costum de baie poate distorsiona și costumul, și silueta dumneavoastră. Purtați întotdeauna ce vă place și ce vi se potrivește, nu ce este la modă. Nu țineți cont de vârstă și de ceea ce cred alții că este potrivit. Ca să vă simțiți bine la plajă, nu vă lăsați purtați de trenduri, ci de accentele propriei personalități. De asemenea, este recomandat ca, pe lângă costum, să luați și celelalte piese de plajă care alcătuiesc ansamblul imaginat de designer.

„Să redau încrederea femeilor care au suferit o mastectomie este cea mai mare realizare“

684 29 5- Ați lansat recent o linie de costume de baie pentru femeile care au avut cancer și au suferit o mastectomie. Ce ne puteți spune despre aceste creații?

- Inspirația mi-a venit de la sora mea, Jamie, care a suferit de cancer la o vârstă foarte tânără și a recurs la operație ca să nu riște nimic. Pentru a onora supraviețuirea sa, am decis să încerc să redau încrederea femeilor care au suferit o mastectomie prin costume de baie special create și cred că este cea mai mare realizare a mea de până acum. Deși a fost mult mai complicat decât pare, întrucât fiecare femeie are particularități după o astfel de intervenție, colecția s-a vândut imediat.

- Ce se poartă în acest sezon?

- Tonurile pământii și acele costume care permit nu doar baia în mare, ci și practicarea sporturilor nautice rămân în mare vogă.