Main menu

header

684 31 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Iubitorii de aventuri fantastice au la dispoziție un spațiu imens în care să se „întâlnească” virtual cu extratereștri, să „piloteze” OZN-uri și să „călărească” dragoni. Totul virtual, la scară mare, în provincia chineză Guizhou.

Recreere, entertainment, teatru

Denumit East Valley of Science and Fantasy, parcul tematic SF din China este o colaborare între companii-gigant din media, internet și animație. Practic, au fost integrate toate tehnologiile de vârf ale momentului, de la holograme la sisteme de realitate virtuală, pentru a introduce vizitatorii într-o lume fantastică. Este primul astfel de proiect realizat în lume și are ambiția de a le oferi vizitatorilor experiențe memorabile. Sunt prezente capabilități high-tech ale viitorului, o bază a extratereștrilor, o parte denumită Oriental Science and Technology Valley, care include spațiu de recreere și entertainment virtual, un „paradis al roboților”, dar și roboți reali de dimensiuni apreciabile. În incintă există un teatru (tot tematic, firește), restaurante și tot confortul pentru cei care vin să se entuziasmeze în fața lumii nepământene.

Roller coaster și personaje din „Războiul stelelor”

684 31 2Cu ajutorul unor ochelari speciali pentru realitate virtuală, vizitatorii parcului tematic SF din China pot experimenta senzații tari într-un roller coaster impresionant, de dimensiuni galactice, alături de personaje din celebra serie „Războiul stelelor”, care îi ridică și îi coboară printre stele la înălțimi și cu o viteză amețitoare. Experiența este atât de intensă, încât fiecare sesiune durează două minute. Un alt efect memorabil îl dă experiența de 12 minute a turului Sistemului Solar. În fiecare vehicul virtual iau loc opt persoane, care, cu ajutorul unui ecran interactiv, al simulărilor și al efectelor speciale călătoresc printre planete ca și cum le-ar fi în imediata vecinătate.

Alien Base cu tehnologii nemaivăzute

684 31 3Imaginile spectaculoase cu acest ambițios proiect din China pot aprinde imaginația oricui. Parcul tematic SF este de dimensiuni apreciabile și a avut costuri pe măsură: un miliard de lire sterline, anunță „Daily Mail”. Pasionații de aventuri fantastice au ocazia să călătorească în viitor cu „Gardian Gemini”, să lupte cu animale de poveste, să „zboare” în spațiul cosmic prin intermediul cinematografiei virtuale sau să trăiască alături de extratereștri, într-un alai de experiențe virtuale din cadrul proiectului Alien Base (Baza extratereștrilor). Aici, imaginile holografice îi transportă pe exploratorii din incinta parcului direct în lumea fabuloasă a altor specii, cu tehnologii nemaivăzute și aventuri de neuitat.

Transformer de 53 de metri

684 31 5Parcul tematic se întinde pe o suprafață de 1,3 kilometri pătrați și este dezvoltat de un gigant media care produce și filme... de realitate virtuală, firește. De altfel, acesta este și scopul principal al proiectului, partea cu accesul publicului la experiențe SF fiind realizată, potrivit autorilor parcului, cu ajutorul unor căști și alte echipamente speciale ce vor fi înmânate vizitatorilor la sosire. Printre alte repere și simboluri spectaculoase, parcul va include și un impresionant Transformer, realizat din 750 de tone de metal și înalt de 53 de metri, cel mai masiv din lume la ora actuală. De asemenea, iubitorii de jocuri pe computer au ocazia să depășească o frontieră a acestei ocupații care îi pasionează pe atât de mulți, iar în 13 pavilioane copiii pot „explora” spațiul cosmic din nenumărate tipuri de OZN-uri.

Restaurant tematic

Răsfățații acestui proiect sunt, firește, cei mici. Ei sunt așteptați să încheie periplul spectaculos prin lumea science-fiction la un restaurant unde sunt tratați cu bunătăți și delicatese specific chinezești, dar și cu specialități din bucătăriile occidentale, întrucât proiectul are o certă componentă turistică, fiind menit să revigoreze spectaculos turismul în această parte a Chinei. Așadar, într-o atmosferă science-fiction în toată regula, fiecare client beneficiază de servicii personalizate în cadrul unor așa-numite teme ale localului, care leagă experiența mâncării de cea SF.

Strălucind în culori vii și ademenind vizitatorii cu o mulțime de suveniruri, parcul are inclus și un magazin tematic, din care cei mici pot pleca acasă cu obiecte care să le stimuleze imaginația

Post de ştiri „intergalactic“

684 31 6Experiența din parcul tematic este completată cu un post virtual de știri, denumit „Mango News”, cu informații, firește... intergalactice. Și, pentru ca experiența virtuală să rămână în memoria vizitatorilor și cu elemente reale, o secțiune a parcului include vizionarea felului în care sunt realizate producții de film, precum și programe de media. Mai departe, vizitatorii au parte de curse și de întreceri de tot felul, de la motociclism la patinaj-viteză, explorarea virtuală a cosmosului în cele mai mici detalii, cu toată frumusețea stelară și misterul ce le-au putut imagina creatorii parcului SF pentru cele mai avide de cunoaștere minți ale omenirii - cele ale copiilor. Parcul se deschide pe etape, prima dintre facilități fiind Baza extratereștrilor, inaugurată recent.