Main menu

header

de Daniela Purgaru

Se cunosc foarte puţine lucruri despre civilizaţia vechilor indieni, însă ceea ce s-a descoperit este fascinant. Acum mai bine de 4.000 de ani, oamenii din Valea Indului construiau oraşe imense, cu străzi drepte şi case din cărămidă cu baie proprie, copiii aveau jucării, iar femeile îşi dădeau cu ruj.

Aveau apă curentă şi canalizare
Mulţumită noilor tehnologii, aproape 1.400 de oraşe hinduse au fost readuse la lumina zilei. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea erau construite ca pe o grilă de către constructori extrem de pricepuţi. În plus, s-au găsit rezervoare gigantice pentru apă proaspătă şi se pare că exista şi un sistem de pompare a apei curate în case, asemănător cu cel folosit în zilele noastre. De asemenea, se pare că aceste aşezări nu s-au dezvoltat încetul cu încetul, ci dintr-o dată, lucru ce denotă faptul că aceia care le-au construit au învăţat aceste tehnici din altă parte.

Oraşe construite unul peste altul!
Un alt lucru ciudat este faptul că s-au descoperit mai multe aşezări puse una peste alta, cea mai bună fiind cea de la bază. Explicaţia este simplă: atunci când hinduşii erau inundaţi, ei reconstruiau oraşele Harappa unul peste altul şi se pare că, o dată cu trecerea timpului, cei care se ocupau de construcţia lor deveneau mai puţin interesaţi de perfecţiunea lucrării. Însă, chiar şi aşa, fiecare oraş este o minune a ingineriei, fiecare dovedindu-se extrem de avansat pentru acea vreme.
Dar de ce anume este necesar pentru a construi un oraş cu străzi drepte şi un sistem de canalizare bine proiectat? În primul rând, de ingineri şi de proiecte. Astfel, aceste oraşe construite acum 4.000 de ani şi foarte bine organizate sugerează o guvernare bine pusă la punct şi un mod de viaţă evoluat. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au aflat încă forma de conducere a acestei zone suficient de evoluate pentru a fi catalogată drept imperiu.

Scriere nedescifrată încă
Până acum nu s-au găsit sculpturi în ziduri sau picturi care să descrie stilul de viaţă al acestor locuitori străvechi, se ştie doar că ei aveau o limbă scrisă, comună în toate oraşele lor, dar alcătuită numai din câteva propoziţii. Dovezi ale acestui lucru au fost descoperite pe obiecte de ceramică şi pe amulete. Din păcate, încă nu se ştie care este mesajul acelor texte, ele nu au fost până acum descifrate.

Au dispărut brusc în urmă cu 3.500 de ani
Istoricii se mai chinuiesc încă să dezlege „ghicitoarea” hinduşilor şi, cu fiecare nouă descoperire, istoria se rescrie. Locuitorii care trăiau în aceste minunate oraşe au dispărut brusc în jurul anului 1500 î.Hr. Motivul încă nu este cunoscut. Poate au rămas fără lemnul necesar construirii de stavile contra inundaţiilor sau poate pământul nu a mai fost fertil şi nu au mai putut cultiva... Nimeni nu ştie exact ce s-a întâmplat. Cert este că aceşti oameni au trăit în aceleaşi vremuri cu mesopotamienii şi egiptenii şi se pare că aveau conexiuni cu aceştia. Şi aici vine întrebarea: oare mesopotamienii au fost cei care un inventat prima corabie sau roata ori au fost oameni din Valea Indului?