Main menu

header

- Acum 4.000 de ani, în Valea Indului, existau sisteme de canalizare, ferme, iar oraşele aveau piscine


Se cunosc foarte puţine lucruri despre civilizaţia vechilor indieni, însă ceea ce s-a descoperit este fascinant. Acum mai bine de 4.000 de ani, oamenii din Valea Indului construiau oraşe imense, cu străzi drepte şi case din cărămidă cu baie proprie, copiii aveau jucării, iar femeile îşi dădeau cu ruj.

Case construite după „planuri urbanistice”

De unde s-au aflat lucrurile acestea? În 1922, arheologii au descoperit ceva extraordinar: rămăşiţele unui vechi oraş numit Mohenjo-Daro. De atunci s-au mai găsit şi alte oraşe din aceeaşi perioadă, construite în acelaşi mod. Această civilizaţie, numită Civilizaţia din Valea Indului (sau Harappa), a existat în perioada 3.000-2.500 î.Hr., până în jurul anului 1.500 î.Hr., ceea ce înseamnă că a fost contemporană cu civilizaaiile egipteană şi sumeriană. Dar cum era oare viaţa acum 4.000 de ani în Harappa şi în Mohenjo-Daro, două oraşe aglomerate şi înfloritoare, fiecare cu câte 35.000 de locuitori? Casele acestor locuitori erau construite din cărămizi arse, aveau unul sau două etaje, acoperişuri plate şi se pare că respectau un „plan urbanistic”. Fiecare era construită în jurul unei curţi interioare şi toate ferestrele dădeau spre aceasta. Pereţii exteriori nu aveau ferestre, precum o fortăreaţă, iar fiecare casă avea propria fântână şi propria baie. Conducte făcute din argilă porneau de la băi până la canalele ce se aflau sub străzi şi se continuau până la cel mai apropiat râu sau pârâu!

Bijuterii şi rujuri pentru femei

Atât bărbaţii, cât şi femeile purtau robe colorate. Femeile se împodobeau cu bijuterii din aur şi pietre preţioase şi obişnuiau să se dea cu ruj. Printre comorile găsite de arheologi în aceste locuri se află şi o statuie a unei femei care avea la mână o brăţară aproape la fel cu cele purtate în ziua de azi în India.

Bazine de înot şi băi publice

Arheologii au descoperit şi o frumoasă statuetă de bronz reprezentând o dansatoare, lucru ce indică faptul că indienilor străvechi le plăcea să danseze. În vechiul oraş Mohenjo-Daro, cercetătorii au găsit chiar şi o mare piscină, cu trepte la fiecare capăt. Aceasta ar fi putut fi un bazin public pentru înot sau ar fi putut fi folosit la ceremoniile religioase. În jurul acestei mari piscine erau camere mici, ce serveau ca vestiare şi mici băi publice. (va urma)

Daniela Purgaru