Main menu

header

  Tradiţia sporturilor de iarnă e veche în Italia, găzduind deja două Olimpiade de iarnă. Ultima dintre ele, chiar în urmă cu trei ani, la Torino. Pe teritoriul Italiei se află cel mai înalt vârf din Alpi, Mont Blanc (4.810 m), pârtii foarte bune şi unele dintre cele mai vechi şi mai renumite staţiuni din Europa.

Courmayeur, la un pas de Franţa

  Staţiunea Courmayeur se află la poalele lui Mont Blanc. Locul a pornit ca o staţiune termală, dar astăzi poate fi considerat o perlă a sporturilor de iarnă în Alpi. Pentru că nu există păduri, soarele e strălucitor mai tot timpul, încât o să aveţi parte, pe lângă schi, şi de plajă. Staţiunea oferă 33 de pârtii, ce însumează peste 100 km, cu 31 de mijloace de transport pe cablu. Se poate lăuda şi cu grădina botanică aflată la cea mai mare altitudine din Europa „Giardino Botanico Alpino Saussurea”. Courmayeur este situată la aproximativ 150 km de Torino. Un pachet turistic de opt zile (şapte nopţi de cazare în cameră dublă, la hotel de trei stele), cu demipensiune, club card, cocteil de bun venit, club pentru copii peste 3 ani, se ridică, pentru luna februarie, la aproximativ 600 de euro. Transportul până la destinaţie nu este inclus. Preţul este valabil pentru o singură persoană.

Sestriere, gazdă olimpică

  Un sătuc alpin ai spune dacă te-ai uita la câţi locuitori are (aproximativ 1.000). Pe timpul iernii însă, populaţia ajunge în zonă şi la 20.000 de persoane, căci Sestriere (provincia Torino) este una dintre cele mai căutate staţiuni de schi şi a doua ca vechime din lume! Staţiunea este legată la 146 de pârtii de schi, ce însumează 400 km. Are peste o sută de mijloace de transport pe cablu, dar şi skibuss. Este una dintre gazdele obişnuite ale Cupei Mondiale la schi alpin. Aici se pot face şi echitaţie, patinaj sau tenis. Vara se poate juca golf pe cel mai înalt teren din Europa. Pentru o persoană, şapte nopţi de cazare, într-un apartament de patru locuri, din fostul sat olimpic, costă, în prima săptămână din februarie, 191 de euro. Accesul la piscină, sala de fitness şi miniclubul pentru copii este gratuit.

Pe urmele lui James Bond

  Cortina d’Ampezzo are aproximativ 100 de pârtii şi 51 de instalaţii pe cablu (şi se poate schia la altitudini de până la 3.200 m). Când v-aţi plictisit de schiat, puteţi merge pe pârtia de bob, la snowrafting, puteţi juca popice pe gheaţă, face căţărări pe gheaţă sau să petreceţi o zi la patinoar sau la piscinele acoperite. Staţiunea se află la 130 km de Veneţia, la 300 km de Milano şi la 170 km de Insbruck. În frumoasa staţiune a ajuns şi... James Bond. La Cortina d’Ampezzo au fost filmate o serie de scene din celebrul film. Cazarea în cameră dublă (şapte nopţi), pentru o persoană, cu demipensiune, costă la un hotel de patru stele 758 de euro. Oferta este valabilă pentru perioada 8 februarie-8 martie. Dacă alegeţi un apartament de vacanţă, preţul cazării în lunile februarie şi martie porneşte de la 190 de euro de persoană (cazare în apartament de patru locuri).

Livigno sau „micul Tibet”

  Livigno este localitatea europeană locuită permanent, ce se află la cea mai mare altitudine (1.800 de metri). Din această cauză, dar şi datorită cantităţilor impresionante de zăpadă ce cad anual, a mai fost alintată „Micul Tibet“. Are 39 de pârtii, ce totalizează peste 100 km, şi 28 de mijloace de transport pe cablu. Livigno este însă şi un paradis al cumpărăturilor, pentru că zona este „duty-free”. Tradiţia lipsei taxelor vamale este una veche, din anul 1600. Aşa că de aici veţi putea cumpăra electronice, haine şi cosmetice la preţuri mult mai mici decât cele cu care v-aţi obişnuit în magazine. Livigno este la doar câţiva paşi de graniţa cu Elveţia şi la 230 km de Milano.
  Pentru 560 de euro vă puteţi caza şapte nopţi la un hotel de trei stele. Se asigură demipensiune.

Staţiunea cu nume de sfântă

  Madonna Di Campiglio, în perioadele „cuminţi” e doar un sat din inima Alpilor Dolomiţi, cu o populaţie de aproximativ 1.000 de locuitori. Începuturile sale ţin de religie - un călugăr a construit aici un loc pentru a adăposti pelerinii şi l-a închinat Sfintei Maria. Staţiunea are 56 de pârtii, ce totalizează 150 km, şi 56 de mijloace de transport pe cablu. Se află la aproximativ 200 km de Milano. La hanul Garnì Bucaneve, în februarie, preţul unei camere duble este între 90 şi 130 de euro pe zi, în funcţie de dotări. Micul dejun este inclus.
Ana Trifan
Val Gardena, zâna iernii…

  Dacă veţi vizita pentru prima dată Val Gardena s-ar putea să credeţi că aţi fost trimis, din eroare, în altă ţară. Aici lumea vorbeşte germană, iar pe meniu, în loc de spaghetti, găsiţi… şniţel vienez. Val Gardena e situată în Tirolul de Sud şi este alcătuită din trei staţiuni, ce vă aşteaptă cu 170 km de pârtii. Se poate schia până la 3.000 de metri altitudine. Staţiunea se află la 300 km de Milano şi la 150 km de Innsbruck. La hanul Silvana, din Selva de Val Gardena, veţi plăti între 63 şi 75 de euro pe zi, de persoană (în funcţie de tipul camerei în care vă veţi caza). Se asigură demipensiune.