Main menu

header

24-12-1de Loreta Popa

- este fiica muzicianului Mişu Cernea

O arşită dogoritoare, necruţătoare nu face altceva decât să te călăuzească spre răcoarea casei. În cazul nostru, a studioului, acolo unde Mihaela Cernea îşi petrece mult timp. Ce e drept, nu e singură, ci mereu însoţită de cei doi copii ai săi, care vor călca mai mult ca sigur pe urmele sale.

„Se vede imediat dacă un copil nu are talent”
24-12-2Recent s-a apucat de producţie muzicală şi în plus pregăteşte concurenţii de la „X Factor”, împreună cu Crina Mardare, şi munceşte alături de trupa Class. Inima Mihaelei Cernea este în fiecare cântec, gata să se dăruiască tuturor cu toată puterea sufletului său romantic, de visătoare mereu cu capu-n nori, cum se descrie ea însăşi. S-a născut la 16 februarie 1977 şi s-a format în ambianţa muzicală a familiei din care face parte, pentru că tatăl este un cunoscut compozitor, cântăreţ, baterist de muzică rock şi om de afaceri. „Tatăl meu, Mişu Cernea, avea unul dintre primele studiouri particulare de înregistrări din România. Într-o parte era casa, în alta studioul şi am crescut aşa atât eu, cât şi fratele meu, Vlad. Cam toţi artiştii se perindau pe la noi pe la studio. La 5 ani ne-au dat la grădiniţa de muzică, apoi şcoala de muzică. Eu am rezonat cu pianul de la început. Vlăduţ, fratele meu, a mers la pian şi apoi la percuţie. Am intrat la Liceul de Muzică «Dinu Lipatti» din clasa a VI-a, iar el a mers spre informatică, pentru că era foarte atras de calculatoare. Am făcut Conservatorul, iar el Cibernetica, deci în continuare muzică şi calculatoare. Sigur că dacă nu am fi fost atraşi nu am fi făcut nimic pentru ca să urmăm o carieră în muzică. Un copil se vede imediat dacă nu are talent, mai ales la muzică. Se vede dacă nu-l atrage. E nevoie şi de har. Niciunui copil nu-i place să studieze patru ore pe zi la instrument. Mai aveam şi noi astfel de momente când ni se spunea: «Hai, studiază!» «Nu vreau». «Studiază!» E important să începi de mic, să înţelegi un instrument, să vezi cum e cu notele. Am învăţat notele înaintea alfabetului. Muzica pentru mine înseamnă un mod de a fi. Este modul meu de a exista. O bucurie, o muncă, un fel de a trăi, de a simţi. Ideea este să fii natural. Eu sunt din fire optimistă, visătoare, mai mult cu capul în nori”, spune Mihaela Cernea.

„Trupa Class a scos cel dintâi album de muzică dance din România”
La 16 noiembrie 1994, cu ocazia unui bal al bobocilor, se forma trupa Class. După această premieră absolută a urmat colaborarea cu „Şcoala Vedetelor”. Timp de un an, Mihaela Cernea, Mihaela Florea, Vlad Cernea şi Florin Cojocaru au făcut cunoştinţă cu munca de echipă din televiziune şi au avut şansa de a apărea lunar în emisiunea „Şcoala Vedetelor” cu câte o compoziţie proprie. Primul succes a fost piesa „Răspuns”, clasată printre primele în selecţia finală de la Eurovision 1996. Tot Class a scos cel dintâi album de muzică dance din România. „Noi ne-am format ca şi grup, Class, puţin înainte de «Şcoala Vedetelor». Am fost la preselecţie, am intrat şi am avut foarte mare succes. Se muncea foarte mult. Cam o lună pentru o emisie de o oră şi jumătate. Faptul că noi cântam piesele noastre, originale, a fost un mare noroc pentru noi, ceilalţi cântau mai mult cover-uri. «Şcoala Vedetelor» a fost o lecţie de televiziune, de scenă, de viaţă. Acolo am învăţat cum trebuie să urci pe scenă, cum să zâmbeşti, cum să cauţi camera. Am rămas buni prieteni. Călin Geambaşu este naşul meu de căsătorie, cu alte cuvinte ne-am înrudit. Cu Nadine ne vedem mereu, cu Călin Goia ne întâlnim la concerte. E o mare bucurie să ne reîntâlnim mereu, pentru că am trăit clipe atât de frumoase, încât sunt convinsă că dacă trec câţiva ani fără să ne vedem tot buni prieteni rămânem. Ţin minte că am stat o săptămână la munte, un fel de cantonament. Eram toţi nebunii pământului acolo, a fost o distracţie extraordinară toată săptămâna, filmam de dimineaţă până târziu în noapte. În fiecare zi în altă parte, alte decoruri. Trebuia să facem un videoclip la nu ştiu ce piesă într-o piscină şi a ieşit nebunie, era să ne înecăm unii pe alţii. Nu ne mai stăpânea nimeni. Când striga domnul Titus Munteanu: «Gata, merge beta, fiţi haioşi!», în momentul acela începea haosul. Nu se mai înţelegea nimeni cu noi, nu simţeam că suntem la treabă”, îşi aminteşte Mihaela Cernea.

Promovează noi talente
24-12-3A început să lucreze mult pe partea de producţie muzicală. Petrece mult timp în studioul de înregistrări. „Am deja un artist, Nadir, pe care îl promovez. Am terminat piesa cu el şi este difuzată de radiourile din Olanda şi Norvegia. Merg la emisiuni cu alţi doi artişti din Republica Dominicană, o fată de 12 ani cu care am făcut o piesă, şi încep să-i promovez. În momentul în care cineva deschide gura şi cântă atunci se vede toată cultura sa muzicală. Înţelegi totul din felul în care cântă, în care se mişcă. Chiar şi câte cărţi ai citit se poate vedea din felul în care cânţi. Nu ai cum să ascunzi. Dintr-o voce poţi să cunoşti un om. La «X Factor» am întâlnit toate genurile de oameni care cântă foarte bine, oameni care au toate datele pentru a face muzică, dar pur şi simplu nu ştiu, nu au studiat, nu ştiu de unde să apuce, nu au posibilităţi. Sunt şi unii care nu aveau nicio treabă, bineînţeles, dar sunt curajoşi şi sunt sigură că vor stârni multe zâmbete. Avem copii foarte talentaţi. Chiar dacă nu au posibilităţi îi vezi clar că sunt talentaţi. Trebuie să vezi potenţialul într-un om”, conchide Mihaela.

„Nu vreau să mă implic deloc în alegerile copiilor mei“

24-12-4Mihaela Cernea este căsătorită cu pictorul Costin Craioveanu şi are doi copii superbi, Leon şi Leia. I-a trecut prin minte ideea de a părăsi ţara şi trupa în care cântă, dar ea şi soţul său au decis că tot mai bine este să-şi crească acasă copiii. De la tatăl lor au moştenit pasiunea pentru desen, iar de la bunic şi de la mamă, iubirea pentru muzică. Leon, fiul artistei, cântă la tobe şi este atras de muzica rock, chiar dacă n-a ascultat-o decât la radio. Micuţa Leia dansează şi-i imită pe cei care vin la studio. „Nu vreau să mă implic deloc în alegerile copiilor mei. Ei trăiesc la fel ca şi mine şi fratele meu. Se repetă istoria, căci şi ei stau în studio toată ziua. Leon mi-a spus că el vrea să meargă la tobe şi că-i place rockul. Noi nu prea am ascultat rock, dar el e înnebunit. Din toamnă începe şcoala şi îl dau la tobe. Leia are doar 4 ani, e prea mică să pot să spun că merge pe drumul acesta. Toată ziua dansează, cântă, imită pe toţi cei care vin la studio, în oglindă. Nu prea cred că va scăpa de microbul muzicii, dar eu nu-i împing în niciun fel în drumul acesta. Leia cu tata sunt mereu împreună, iar Leon cu mama sunt nedespărţiţi, strâns legaţi”, afirmă Mihaela Cernea.