Main menu

header

473 16 1de Cătălina Tăgârță

Inspirată de marii artişti ai folclorului românesc, Mariana Ionescu Căpitănescu a început să cânte încă de la grădiniţă. La 19 ani lucra deja pentru Ansamblul „Vâlceanca”, iar în 1991, la 22 de ani, a obţinut premiul I la Festivalul Naţional „Maria Tănase”, de la Craiova. În cei 25 de ani de activitate artistică, interpreta de muzică populară nu și-a neglijat niciodată viața de familie. Din contră, îi place să se trezească dimineaţa şi să bea cafeaua cu soţul său, să facă planuri şi să le pregătească mâncarea preferată celor doi copii ai săi. În plus, de multe ori chiar a renunţat la apariţia în anumite emisiuni sau spectacole pentru a nu pierde momentele importante din viaţa celor mici. Însă nu îi pare rău de nimic. Artista e de părere că drumul pe care mergem e unul dinainte stabilit, iar orice rău e spre bine.

„Anul acesta împlinesc 25 de ani de cântec”

- Au trecut mai bine de trei ani de la ultimul nostru interviu. Ce evenimente majore au avut loc în viaţa dumneavoastră în tot acest timp?

473 16 2- Într-adevăr, au trecut trei ani de atunci, însă acum totul este diferit, pentru că am brațele mai „pline”. Am în grijă doi copilaşi, dar şi cântecul, pe care nu-l pot lăsa. În orice meserie se spune că, dacă o laşi tu, te lasă şi ea pe tine. Ei bine, eu nu pot face asta (zâmbește). Anul acesta împlinesc 25 de ani de cântec și mă gândesc să marchez cumva acest eveniment, poate cu un spectacol... Cum va vrea Bunul Dumnezeu.

- Ştiu că la naşterea fetiţei aţi compus melodia: „Mi-am dorit mereu o fată/ Dar n-aş fi crezut vreodată/ Să fiu aşa norocoasă/ Să am o fată frumoasă”. Momentan aveţi vreun CD în lucru?

- Am înregistrat un album în 2012 şi am susţinut multe concerte în toată ţara. În rest, îmi cresc copiii cu grijă şi mă simt vinovată de fiecare dată când trebuie să plec de lângă ei. Anthony şi Tara Maria sunt foarte iubiţi. E un sentiment extraordinar să vezi că din rodul dragostei apar aşa minunăţii pe acest pământ.

Membră a renumitului Ansamblu „Maria Tănase”

473 16 3- Mai aveți și alte activităţi, în afară de cea artistică?

- Sunt membră a renumitului Ansamblu „Maria Tănase”, deci imaginați-vă că avem multe evenimente (zâmbește). Apoi, în afară de activitatea de artist, o am pe cea de mamă, o activitate aşa de importantă pentru mine... În urmă cu ceva ani m-am apucat şi de alte afaceri, dar mi-am dat seama că situaţia mă depăşeşte, așa că am decis să renunţ. Ca să reușești în viață e important să faci ceea ce știi cel mai bine. Doar așa poți persevera. Iar eu mă pricep la cântat. Când eram mică țin minte că îi mai spuneam mamei că eu n-o să rămân la ţară şi că voi deveni o artistă foarte cunoscută. Cântecul popular vine din sufletul românilor, prin el expunem diferite ipostaze ale vieţii noastre, de aceea eu oriunde merg prefer să cânt live.

- Dacă nu aţi fi apucat pe acest drum, al succesului, ce meserie credeţi că aţi fi avut astăzi?

- Când eram mică îmi doream să mă fac ospătar, pentru că îmi plăcea costumaţia aceea alb-negru, dar acum, când văd cât efort depun ospătarii pentru a-și îndeplini atribuțiile cu bine, mă bucur că n-a fost să fie... Totuși, dacă n-aş fi cântat... aş fi găsit eu o meserie, că niciodată nu mi-a fost frică de muncă. Poate m-aş fi orientat către învăţământ, căci profesiile din acest domeniu mi se par foarte frumoase!

„Băiatul e deja mare, am început să vorbesc cu el despre fete”

473 16 4- Ce hobbyuri aveţi şi cât timp le dedicaţi zilnic/săptămânal?

- Timpul liber mi-l petrec împreună cu copiii şi cu soţul. Îmi place să prepar mâncarea lor preferată, să ne jucăm împreună, mă „cobor” la mintea fetiţei şi ne jucăm ore în şir... Băiatul este deja mare, am început să vorbesc cu el despre fete. Chiar zilele trecute m-a informat că are o prietenă şi vrea să meargă cu ea la film. Atunci am realizat că deja nu mai este numai băiatul mamei... (oftează)

- Dar cum vă place să vă petreceţi timpul liber?

- Depinde de ce avem chef în ziua respectivă. Fie mergem la un restaurant, fie în alte locuri unde vor copiii: în parc, la cumpărături... Alteori mai ies şi cu prietenele la o cafea, la o mică bârfă...

„Nu-i cere partenerului să fie ca tine”

473 16 5- Nu e un secret că trăiţi o frumoasă poveste de dragoste. Cine e mai romantic, dumneavoastră sau soţul?

- După cum ştiţi, relaţia mea cu soţul este statornică. Mai avem puţin şi împlinim 20 de ani de când suntem împreună. Mult... puţin..., nu ştiu, dar au trecut ca o clipă. Au fost frumoşi, că altfel ar fi trecut greu.

- Care este secretul unei relaţii de durată?

- Secretul unei relaţii de durată sunt dragostea, înţelegerea şi toleranţa. Nu-i cere partenerului să fie ca tine, mai degrabă învaţă să trăieşti cu personalitatea sa.

- Cu ce v-a/l-aţi surprins ultima oară?

- Relația noastră se bazează pe dragoste şi respect. Am învăţat ce nu-i place şi ştiu să trec peste mici discuţii care nu duc la nimic bun. Nu ştim să ne certăm, nu am avut „furtuni” în relaţia de cuplu, deşi suntem amândoi zodia Taur, două cornute (râde).

„Până nu treci prin greu nu vezi binele”

473 16 6- Care a fost cel mai emoţionant moment din viaţa dumneavoastră?

- Au fost două momente emoţionante, cu adevărat emoționante pentru mine: venirea copiilor pe lume. Când am devenit mamă s-a schimbat ordinea lucrurilor în viaţa mea: mai întâi băiatul și fata, apoi celelalte.

- Aveţi vreun regret?

- Sunt lucruri pe care le regret, dar apoi mă gândesc că toate s-au întâmplat dintr-un motiv anume sau poate aşa a fost soarta. De exemplu, am avut o copilărie grea, cu multă muncă şi neajunsuri, dar acum am o viaţă frumoasă și îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate, şi pentru bune, şi pentru rele. Căci până nu treci prin greu nu vezi binele. Eu cred că am rămas cu picioarele pe pământ, pentru că în viaţă am trecut prin situații la extreme: uneori am avut bani pe mână, alteori nu am avut deloc. Eu sunt obişnuită să muncesc, şi au fost ani când poate munca mea s-a dus pe apa sâmbetei, dar am fost răsplătită ulterior.

„Fac sport de trei ori pe săptămână”

- Cum vă îngrijiţi? Mergeţi des la saloanele de înfrumuseţare? Vă puneţi acasă măşti naturale?

- Sunt o femeie care merge regulat la cosmetică și la masaj. Mă ghidez după ideea că, dacă eşti persoană publică, trebuie să fii un exemplu, iar atât cât poţi şi cât îţi permit timpul şi banii trebuie să te îngrijeşti.

- Practicați vreun sport? Cât de des?

- În ultima jumătate de an am făcut sport de trei ori pe săptămână. Merg la kangoo jumps şi se văd rezultatele: sunt mult mai în formă și am și slăbit puțin. La început mi-a fost foarte greu, dar ușor-ușor m-am obișnuit, mai ales că am companie bună. Merg la sală împreună cu Marcela, sora mea, şi ne încurajăm una pe cealaltă. Când mă apucă pe mine lenea trage ea de mine, apoi invers, dar trebuie să recunosc că eu trag mai mult de ea (râde). În timpul liber mai fac și alergări, aerobic ori schi. De exemplu, de 20 de ani obișnuim să mergem la schi de două ori pe an.

„Mă simt împlinită”

473 16 7- Aţi ţinut vreodată cure de slăbire? Haideți să împărtășim și cititorilor din experiențele dumneavoastră, pentru a vedea care diete dau rezultate şi care nu!

- N-am exagerat niciodată cu mâncarea, așa că nu am avut tendinţe mari de îngrăşare, îmi menţin greutatea. Merg pe ideea că nu-mi stă bine foarte slabă şi sunt mulţumită de dimensiunile mele.

- Vă simţiţi împlinită?

- Mă simt bine în pielea mea. Consider că am făcut ce am putut, mai ales că eu am ţinut foarte mult să merg în paralel cu viaţa de familie şi cu cea de artist. Deci, da, mă simt împlinită. Atât am avut puterea să fac.

- Ce vă mai doriţi pentru viitor?

- Nu ştim niciodată ce ne oferă viitorul..., îmi doresc sănătate şi linişte pentru mine şi pentru toţi cei de lângă mine.

Lucruri mai puţin ştiute

- Mâncarea preferată!

- Mâncarea mea preferată: sar­male cu turtă şi piftii.

- Spuneţi-ne trei calităţi şi trei defecte!

- Trei calităţi: perfecţionistă, familistă convinsă şi foarte răbdătoare, iar trei defecte: emotivă, intru în panică fără motiv şi îmi lipseşte curajul să-i spun omului în faţă ce gândesc - asta din bun-simț.

- Când aţi râs cu lacrimi ultima oară și de ce?

- Râd mereu de fetiţa mea, Tara, când se îmbracă în hainele mele şi face parada modei prin casă.

- Care este cea mai mare satisfacţie?

- Cea mai mare satisfacție este atunci când îmi ţin copiii în braţe şi când sunt pe scenă - cântând.

- Ghinionistă sau norocoasă?

- Mai mult norocoasă decât ghinionistă. Altfel n-aș fi ceea ce sunt astăzi, nu?

- Aţi fost vreodată într-o situaţie-limită?

- De multe ori am fost în situaţii-limită, dar s-a dovedit că până la urmă am luat o hotărâre bună.

- Munte sau mare? De ce?

473 16 8- Îmi place şi la munte - pentru că schiez, şi la mare - pentru aerosoli.

- Acru, dulce, sărat, amar?

- Acru. Îmi plac ciorbele acre.

- Sunteţi credincioasă?

- Sunt un credincios ortodox obişnuit.

- Când nu sunteţi pe scenă sau la evenimente preferaţi stilul office, elegant sau sport?

- Depinde de zi și de ce am de făcut. Câteodată îmi place să merg la petreceri îmbrăcată elegant, numai pentru a mă distra...

- Cea mai cunoscută melodie a dumneavoastră, care este cerută la toate evenimentele!

- Cea mai cunoscută melodie a mea este: „Inimioară păcătoasă”

„Eu cred că am rămas cu picioarele pe pământ, pentru că în viaţă am trecut prin situații la extreme: uneori am avut bani pe mână, alteori nu am avut deloc. Sunt obişnuită să muncesc şi au fost ani când poate munca mea s-a dus pe apa sâmbetei, dar am fost răsplătită ulterior“

„Nu sunt împotriva operaţiilor estetice“

- Ce părere aveţi despre operaţiile estetice?

- Nu mi-am făcut operaţii estetice fiindcă nu a fost nevoie, dar nu sunt împotriva lor. Nu-mi plac însă situaţiile extreme, când, de dragul frumuseții și al tinereții, anumite femei ajung să-și schimbe fizionomia.

- Dar despre remediile naturiste?

- Astea da. Sunt perfect de acord și chiar consum frecvent ceaiuri de pătlagină pentru tuse, infuzie de tei ca să adorm mai uşor, ceai de mentă și altele...

„Când am devenit mamă s-a schimbat ordinea lucrurilor în viaţa mea: mai întâi băiatul şi fata, apoi celelalte“