Main menu

header

469 16 1de Gabriela Niculescu

Andreea Marin şi soţul său, fizioterapeutul şi osteopatul Tuncay Ozturk, ne pot oferi un adevărat exemplu de trai sănătos. După ce, anul trecut, Andreea s-a confruntat cu dezechilibre hormonale şi emoţionale, s-a reîntors la natură şi a ajuns să cunoască beneficiile detoxifierii, pe care ni le-a dezvăluit şi nouă. De la Tuncay am aflat care sunt cele mai frecvente probleme ale articulaţiilor, dar şi modul de prevenţie. Fizioterapeutul lotului naţional de gimnastică al României ne-a atras atenţia şi asupra factorilor ce ne afectează viaţa, pe care adesea îi ignorăm, totul într-o expunere despre sănătate şi armonie.

Andreea Marin: „M-am împrietenit cu natura după un profund dezechilibru“

- Este clar că anul trecut ai făcut o schimbare majoră în viaţa ta. Ce te-a determinat să schimbi stilul de viaţă?

- Vara trecută m-am împrietenit cu natura, mult mai bine decât am ştiut s-o fac până la 39 de ani. Şi asta s-a întâmplat după un moment profund de dezechilibru hormonal, emoţional, combinate cu probleme de imunitate.

„Somnul devenise o mare problemă, eram mereu obosită, stoarsă”

Am avut un moment în viaţă în care, pe lângă kilogramele acumulate - ce se încăpăţânau să rămână acolo, nu dădeam un gram jos, chiar dacă făceam sport în fiecare zi, n-am fost niciodată leneşă din acest punct de vedere, - somnul devenise o mare problemă. La un moment dat mi s-a spus că am un deficit din acest punct de vedere, am încercat să dorm mai mult, mă trezeam mereu obosită, stoarsă şi aveam probleme cu energia, care altădată mă definea. Practic, nu aveam dorinţă de viaţă, ceva nu era în regulă. Mi-am făcut toate analizele, am consultat un nutriţionist, am încercat să urmez diverse reţete, dar nu vedeam „tabloul” în întregime, şi aici era, de fapt, reala problemă. Am ajuns să fac un set complet de analize şi să înţeleg atât de la medicii de aici, cât şi de la cei din Bodrum, Turcia, unde ştiţi deja că merg destul de des, că am anumite blocaje ale corpului şi că soluţia optimă este detoxifierea, despre care vă spun, cu onestitate, nu ştiam mai nimic la momentul acela.

- În ce a constat procesul acesta?

- Am ajuns să urmez zece zile de detoxifiere pentru minte, trup şi suflet. Am început o nouă etapă din viaţă, în care am eliminat orice sursă de stres, de energie negativă din mintea mea, am încercat să fac o „curăţenie” în jurul meu alegând prieteniile adevărate, nu pe cele doar declarate, să aleg ce citesc, ce vizionez, astfel încât tot ceea ce compune viaţa mea să însemne energie pozitivă. Dincolo de asta, am făcut o detoxifiere a trupului prin diverse proceduri care înseamnă sport, yoga, pilates, le-am încercat pe toate. Am eliminat toxinele din corp doar cu ajutorul sucurilor şi supelor, şi nu am avut nevoie de nicio pastilă pentru a-mi regla tranzitul intestinal. Practic, tot ceea ce avem nevoie se găseşte în natură. Şi mi-am dorit ca după un proces de detoxifiere ce mi-a adus mari beneficii precum kilograme pierdute, energie câştigată, poftă de viaţă, o piele vizibil mai frumoasă, mai tânără, părul mai puternic, odată întoarsă acasă, să menţin efectele, pentru că altfel ar fi fost degeaba.

„Suntem salvaţi dacă folosim produse 100% româneşti”

- Pe lângă beneficiile organismului, care au fost celelalte lucruri binevenite odată cu această schimbare?

- Voi împlini 40 de ani în luna decembrie şi este un moment în care o femeie se întreabă „ce vreau de la viaţa mea?, cum vreau s-o continui?, cum vreau să fiu în ochii copilului meu?” Am o fetiţă, şi poate este important pentru ea să-şi amintească faptul că mama preţuia alimentaţia sănătoasă, că punea salată pe masă, că făcea sucuri din plante verzi, cum se întâmplă la noi în casă, că plantăm împreună seminţele, creştem iarba de grâu, apoi facem porţii pentru fiecare zi, pe care le băgăm la congelator şi scoatem câte una pentru aportul necesar de nutrienţi şi energie. Fetiţa mea învaţă lucrurile acestea de la mine, aşa cum şi eu îmi amintesc lucrurile bune pe care le învăţam de la mama, odinioară, precum felul în care găteam împreună.

- Cum menţii efectele obţinute în urma detoxifierii?

- Încerc să continui prin mijloace proprii ceea ce am învăţat acolo, în programul de la Bodrum, însă uneori nu am timp. Există perioade stresante, spre exemplu, ultimele trei luni din anul trecut au fost imposibile pentru mine, plecam dimineaţa şi veneam seara, păstram timpul pentru Violeta, dar nu mai reuşeam să mă ocup la fel de bine de nutriţia mea corectă, şi atunci am avut nevoie de un ajutor. M-am bucurat când l-am cunoscut pe Paul Ailincăi (n.r. - directorul Zenyth Pharmaceuticals), care mi-a spus: „Ceea ce nu reuşeşti să faci cu mâna ta, face Bio Greens pentru tine!” Trebuie să recunosc faptul că la început reacţia mea a fost una de neîncredere şi i-am spus că nu cred în produsele la cutie, eu vreau să văd natura aşa cum e ea, s-o gust şi s-o adulmec. Însă mi-a demonstrat argument cu argument ceea ce a afirmat, am văzut cum se fabrică acest produs, ce înseamnă el de la planta verde până la produsul din cutie, l-am încercat apoi pe propria piele şi am înţeles că este un produs foarte bun pentru a te ajuta să te menţii după un astfel de program de detoxifiere, pe care nu poţi să-l faci zi de zi, ci maximum de două ori pe an, asta dacă te ţii cu adevărat de treabă. Însă ai nevoie să te şi menţii în ritmul stresant al vieţii noastre de astăzi. Astfel că mă bucur foarte mult să văd că există soluţii 100% româneşti. Cumva mi-a fost incomod să recomand mereu o soluţie care nu se găseşte la noi în ţară şi m-am gândit de fiecare dată că nu oricine îşi permite să meargă mai aproape sau mai departe de graniţe să urmeze acest proces. În schimb, dacă învăţăm cum să avem grijă de noi acasă şi care sunt produsele 100% româneşti ce ne pot sprijini, atunci suntem salvaţi. Nu vă spun acum care sunt beneficiile acestui produs, dar vreau să ştiţi că nu voi recomanda niciodată ceva ce mie nu-mi face bine.

- De unde îţi alegi alimentele?

- Există chiar aproape de casa mea o conaşă, să-i spun aşa, Beatrice se numeşte, care aduce produse sănătoase, de toate tipurile, din Bucovina, şi am mare încredere în selecţia făcută de ea.

„Merg la Hypoxi, un tip special de antrenament“

469 16 4- Cum arată programul tău de întreţinere?

- În momentul acesta fac sport aproape zilnic, merg la sală o dată sau de două ori pe săptămână şi în rest merg la Hypoxi, un tip special de antrenament. Mănânc, atât cât pot, sănătos, consum plante verzi, salate, supe şi sucuri. În ceea ce priveşte consumul de alt tip, elimin sursele de stres, bârfele de la televizor, violenţa, vulgaritatea, încerc să trăiesc frumos şi demn, cu oameni buni în jurul meu, păstrez plăcerea unei comedii sau a unui film bun, a unui documentar care-mi aduce cunoştinţe noi şi interesante. Citesc cât mai mult şi călătoresc cu mintea atunci când nu pot să o fac şi cu pasul. Stau cât de mult pot în preajma copilului meu şi a altor copii, surse inepuizabile de energie pozitivă. Mă întorc către mine, către interiorul meu, către valorile în care cred, mă reevaluez.

Tuncay Ozturk: „Nu am vicii, şi nu pentru că ar fi păcate, ci pentru că nu-mi plac“

469 16 5- De când ai început relaţia cu Andreea ai putea spune că este mai orientată spre un stil de viaţă echilibrat? Ai influenţat-o în acest sens?

- Amândoi avem acelaşi stil de viaţă şi ne încurajăm reciproc în aceeaşi direcţie. Dacă ea face o abatere de la obiceiurile sănătoase, eu sunt acolo să o determin să revină la ele, şi invers, dacă eu greşesc, ea mă încurajează să aleg lucrurile sănătoase.

- Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pe care le întâlneşti în cabinetul de fizioterapie?

- Bună întrebare. Din păcate, cel mai des întâlnesc persoane care suferă de dureri lombare. Nu cred că există o persoană care să nu fi simţit măcar o dată dureri de gât, de spate, de articulaţii, în general. Nu le luăm în serios, dar ele apar. Doctorii sunt minunaţi şi fac operaţii extraordinare pentru articulaţii, însă pentru durerile lombare nu există soluţie. Eu sunt osteopat şi le abordez din punct de vedere holistic, pentru că ele nu reprezintă o problemă, ci sunt simptomele ce apar în urma unor probleme.

„Greşim eliminând total mişcarea din viaţa noastră”

- Ai observat un trend, dacă îi putem spune aşa, al afecţiunilor moderne cauzate, spre exemplu, de statul pe scaun ore în şir, la calculator?

- Da, chiar durerile lombare se încadrează în acest trend. În secolul acesta muncim într-un mod diferit faţă de bunicii şi străbunicii noştri, care lucrau pământul şi aveau diverse activităţi fizice. Acum stăm pe scaune şi nu ne mişcăm, însă corpul uman a fost creat să se mişte. În interiorul său toate organele se mişcă, inima, ficatul, rinichii, stomacul, totul. Nu le putem controla pe acestea, dar putem controla muşchii şi articulaţiile. Stăm opt ore pe zi pe scaun, ajungem acasă, mâncăm, apoi ne aşezăm pe canapea, la televizor. Practic, am eliminat mişcarea din viaţa noastră, şi asta ne afectează, duce la probleme cardiace, şi nu numai. Când ajungem la doctori, toţi ne spun acelaşi lucru: faceţi mişcare şi slăbiţi. Deci aceasta este problema secolului nostru, dar nu e singulară. O altă problemă gravă este că nu mâncăm bine, alimentele sunt procesate şi conţin o mulţime de substanţe nocive. Totul se schimbă în era noastră, nu mai facem mişcare, nu mai mâncăm sănătos, deci este normal să ne confruntăm cu atâtea probleme de sănătate.

- Ce semnale de atenţionare ai trage pentru cei care nu sunt foarte preocupaţi de sănătatea lor?

- În afară de exerciţii, să fie atenţi la mâncare, pentru că organismul este ca o uzină care are nevoie de materie primă s-o consume, pentru orice acţiune a sa. Încercaţi să priviţi hrana diferit. Nu vă gândiţi că vă este foame, deci trebuie să mâncaţi ceva, ci priviţi ceea ce ingeraţi ca pe elementele chimice de care are nevoie organismul. Corpul are nevoie de calciu, de magneziu, de fier, pe care le ia din alimente, el nu lucrează cu pastile, cu chimicale. Corpul îşi extrage nutrienţii şi mineralele din ceea ce-i oferiţi, dacă nu îi oferiţi ce are nevoie, apar problemele. Adesea se îmbolnăvesc ficatul şi colonul, pentru că ele încearcă să cureţe organismul, dar au limitele lor.

„Nu este în natura corpului uman să se deplaseze pe tocuri”

- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem din punct de vedere mecanic, de exemplu când ridicăm greutăţi sau când mergem pe tocuri?

- Nu este în natura corpului uman să se deplaseze pe tocuri, deci pe degete, ci pe întreaga talpă. Când încălcăm această regulă firească a corpului, creşte presiunea exercitată asupra degetelor şi apar probleme, inclusiv la coloana vertebrală. Apoi, sunt multe metode de a ridica greutăţi fără a pune presiune pe coloana vertebrală. Întotdeauna trebuie să flexaţi genunchii şi să ridicaţi obiectele cu spatele drept, nu să arcuiţi coloana prin aplecarea spatelui.

- Ne poţi recomanda un set de exerciţii de încălzire pentru fiecare dimineaţă?

- Din experienţa profesională vă spun că nimeni nu aplică acasă aceste reguli, nimeni nu găseşte suficientă motivaţie sau timp pentru exerciţii. Şi atunci prefer să vă spun o regulă de bază, pe care o puteţi aplica într-un mod simplu. Când plecaţi spre serviciu, nu vă urcaţi în mijloacele de transport de la cea mai apropiată staţie, ci mergeţi pe jos până la următorea. Apoi, chiar şi un minut de exerciţii făcute la birou, pe scaun, contează. Încercaţi să vă mişcaţi chiar şi câteva minute la intervale de trei, patru ore.

- Avem o vorbă noi, românii, care spune că suma viciilor rămâne constantă. Ai vreun viciu?

- Să le iau pe rând. Am încercat cândva să fumez, din curiozitate, şi nu am simţit nimic, decât fum, deci nu fumez. La fel şi cu alcoolul, nu-mi place gustul şi nu-l consum. Şi nu pentru că ar fi păcate, ci pentru că aceste vicii nu sunt sănătoase şi nici nu-mi plac.

„Un secret personal? Beau foarte multe sortimente de ceai“

- Arăţi foarte bine, care este stilul tău de viaţă?

- Ceea ce spun şi aplic, nu recomand nimic din ceea ce eu nu aplic. Am grijă la alimentaţie, să fie cât mai naturală, asta nu înseamnă că nu mănânc niciodată ceva nesănătos, dar acestea sunt excepţii pe care organismul le poate echilibra uşor. Vă mai pot spune o regulă alimentară pe care o urmez. Imaginaţi-vă că împart stomacul în trei părţi, în una trebuie să fie mâncare, în cea de-a doua apă, iar în ultima aer, pentru a avea spaţiu să se amestece toate. Niciodată nu-mi umplu stomacul doar cu alimente. Apoi, încerc ca într-o săptămână să consum din toate alimentele, să fie cât mai variate şi beau foarte multe sortimente de ceai. Aleg alimentele naturale pentru că şi eu provin din natură, nu am fost făcut într-un laborator, deci evit să mă hrănesc cu alimente făcute în laborator. Când eram cu părinţii mei, în Turcia, alegeau cele mai sănătoase alimente şi mirodenii din bazar, consumam mâncare preparată acasă, iar acum continui aceste obiceiuri pe care le-am deprins alături de ei. În al doilea rând, îmi place să fac exerciţii, dar nu la sala de fitness, cu un program fix, ci acasă, într-un mod distractiv. Acum, de exemplu, îmi redecorez casa, iar spaţiul meu de fitness îl reprezintă casa şi grădina. Fac mişcare cu plăcere, că, dacă nu o faci aşa, nu te ajută din punct de vedere psihologic, ba chiar îţi creează un stres fizic şi psihic. Vă dau şi un exemplu elocvent. Când eram copil, tatăl meu a suferit un atac de cord şi a trecut printr-o operaţie în urma căreia medicul i-a recomandat să se plimbe o jumătate de oră, o oră pe zi. Tatăl meu a spus că va merge chiar mai mult. Dar doctorul i-a replicat că trebuie să facă acest exerciţiu cu plăcere, să-l relaxeze, nu în mod impus. Iar în al treilea rând, din punct de vedere genetic sunt norocos. Vedeţi pretutindeni oameni care slăbesc uşor sau, dimpotrivă, cu greutate, deci genele sunt foarte importante.