Main menu

header

917 16 1de Radu C. Munteanu şi Georgiana Mihalcea

Daniel Nuță este actorul momentului. Și nu doar în România. După rolul lui Lucian din serialul „Adela”, el îl interpretează magistral pe Vlad Țepes în cel de-a doilea sezon al serialului „Ascensiunea imperiilor: Otomanii” („The Rise of Empires: Ottoman”), difuzat pe Netflix, sezon denumit simplu și atotcuprinzător „Mahomed vs Vlad”. Daniel Nuță, deși este atât de mult Vlad (a interpretat rolul lui Țepeș prima dată în serialul românesc „Egregora”, regizat de Andrei Chiriac), nu este... numai Vlad! Joacă în spectacole de teatru, predă cursuri de actorie pentru adolescenți, este producător de film și are timp și pentru sală, călătorii și lectură. Despre proiectele sale profesionale din ultima vreme Daniel Nuță a oferit un interviu site-ului fanatik.ro, pe care-l redăm în continuare, însoțit și de alte informații despre deja îndrăgitul actor.

„Rolurile de antagonist îmi plac, mi se par mult mai complexe decât cele de protagonist, erou”

917 16 2- Cine este Daniel Nuță? Cum și-a descoperit pasiunea pentru actorie și când s-a întâmplat asta?

- Un om simplu, un actor tânăr, producător de film la început de drum, prieten, iubit, copil uneori, foarte serios alteori, un om cu credință în Dumnezeu, în forțele proprii și în visurile lui. Dorința de a fi actor am descoperit-o în liceu când, din întâmplare și curiozitatea unui adolescent de a face parte din distribuția unui film, am luat parte la filmarea unui lungmetraj împreună cu ai mei colegi și profa mea de franceză. Mi-a superplăcut cum s-au întâmplat lucrurile așa că am vrut să descopăr mai mult. Nu e nicio filosofie, descoperi o pasiune și te lași condus pe drumul ei.

- Care a fost cel mai frumos rol pe care l-ai interpretat? Dar cel în care te-ai regăsit cel mai mult?

- Din punctul meu de vedere, rolurile mari pe care le-am făcut până acum, fie că au fost în serialele din România, fie că e serialul de pe Netflix, fie că sunt rolurile din teatru, toate au avut ceva special pentru mine și am găsit în sufletul meu ceva de spus. Rolurile de antagonist îmi plac, mi se par mult mai complexe decât cele de protagonist, erou. În schimb, aștept ofertele pentru eroi.

„Nu am făcut sacrificii. Am făcut eforturi fizice. Am parcurs mulți kilometri, aveam doar o pernă în mașină”

917 16 3- Numește personajul de care n-ai putut „să scapi”. Unul care te-a marcat profund, pe care l-ai simțit cel mai aproape de tine, ca om, în viața de zi cu zi. Ale cărui caracteristici se regăsesc și în omul Daniel Nuță, nu doar în actorul Daniel Nuță.

- Ce pot să spun... Vlad Țepeș m-a urmărit în ultimii ani, nici nu am vrut să scap vreodată de el, a fost prezent cu mine mereu. Dar cred că am încheiat acest capitol din viața mea odată cu serialul de pe Netflix. Bineînțeles că în viața mea nu trag oamenii în țeapă, nu sunt atât de nebun, cum ar fi? Dar Vlad Dracula a fost ceea ce nu pot eu să fiu niciodată în viața de zi cu zi.

- Care a fost cel mai greu moment de la filmările pentru „Mahomed vs Vlad”?

- Prima dublă din prima zi de filmare. Aveam emoții foarte mari. Apoi, am realizat că am în jurul meu o echipă de oameni foarte generoși și care îmi ofereau foarte multă încredere. După prima dublă am știut că parcursul pe întreaga perioadă de filmare va fi ușor și supercreativ.

- Cum te-ai simțit în pielea lui Vlad Țepeș? Știu că nu îți este străin deloc acest personaj, întrucât ai mai fost distribuit, o dată, în acest rol.

- Am îmbrăcat un costum, am pus niște cizme de piele, am pus o armură pe mine, câteva cuțite, m-au machiat, mi-au făcut părul. Vlad Țepeș e un concept, e în mintea noastră, a existat cu mine trei luni întregi, cât am fost la filmare. A existat în gândurile mele și ne-am înțeles foarte bine.

- Ce fel de personaje crezi că nu ți s-ar potrivi niciodată? În pielea cui nu ai putea să fii?

- Consider că viața unui actor e cameleonică și ar trebui să fie în stare să facă orice. Tocmai asta e și frumusețea meseriei de actor. Orice rol are ceva fain și din orice partitură înveți ceva nou despre propria persoană.

- Ce sacrificii ai făcut în cariera de actor? Ai vreun regret?

- Am avut o viață simplă, frumoasă, liniștită, nu am făcut sacrificii. Am făcut eforturi. Fizice. Am parcurs mulți kilometri, nu am dormit multe nopți, aveam la un moment dat o pernă în mașină. Lucrurile astea sunt normale în orice altă meserie, dacă muncești îndeajuns de mult pentru visul tău, faci eforturi.

Marele actor român care i-a fost idol

917 16 4- Ce actor român te-a inspirat sau te inspiră cel mai mult? Explică de ce.

- George Constantin. Am văzut tot ce se putea vedea cu el, am citit interviurile, articolele despre el. Stilul lui de joc, nuanțele pe care le avea, universul lui interior era fascinant. Avea un soi de magnetism pe care rar l-am văzut la alți actori, nu numai din România, actori din toată lumea. Același tip de magnetism l-am mai văzut la un actor rus, Innokenti Smoktunovsky.

- Cum ești tu, în viața de zi cu zi? Ce pasiuni ai, ce îți place să faci, ce îți place să mănânci? Ești o fire introvertită sau extrovertită?

- Sunt destul de introvertit, de mic am fost așa. Fac producție de film, lucrez cu copiii la Academia Studiourile Buftea, unde avem cursuri de actorie de film. Rar am timp să mă bucur și de alte lucruri pe care un om obișnuit le face. Văd multe filme. Avem nevoie cu toții să vedem multe filme. Filme bune!!

- Cum te simți atunci când oamenii îți scriu sau te recunosc pe stradă și te felicită pentru performanțele tale din lumea actoriei și a filmului? Te-a schimbat asta cu ceva, ca om?

- E doar o bucurie sinceră când văd că starea oamenilor se schimbă când își dau seama că eu sunt actorul din serialele românești sau din „Ascensiunea imperiilor: Otomanii: Mahomed vs Vlad”.

- Ai fost un copil răsfățat? Ai făcut boacăne, în copilărie?

- Nu prea. Așa cum am fost, am fost destul de introvertit, destul de cuminte în general.

„Normal că am suferit din dragoste, ca orice om”

- Care a fost cel mai greu moment din viața ta și cum ai reușit să-l depășești?

- Fiecare zi vine cu momente grele și momente frumoase în același timp. Nu am avut momente grele, nu am avut mari hopuri de trecut. M-a ferit viața până acum de lucruri urâte și sper să nu se întâmple.

- Ai suferit vreodată din dragoste? Știi că nu recunosc asta prea mulți bărbați...

- Normal că am suferit din dragoste... ca orice om... Dar le consider lecții pentru viața mea, pentru viitorul meu și pentru devenirea mea într-un om mai bun.

- Cum te vezi peste zece ani?

- Sper să îmi păstrez aceeași stare de spirit, să lucrez la fel de mult, să îmi păstrez aceeași pasiune și să fiu sănătos. Îmi doresc să fac roluri cât mai frumoase, complexe și să mă bucur la fel de mult și sincer de ele.

„«Rise of Empires: Ottoman. Mehmed vs Vlad» este un serial care a reînviat istoria. Am ajuns pe locul 1 pe @netflixro și @netflixturkiye, top 10 pe Netflix în 50 de țări și locul 9 la nivel mondial“ Românul Daniel Nuţă, un rol fenomenal în serialul-fenomen care s-a difuzat în peste 200 de state. Probabil i-ar fi plăcut chiar şi lui Vlad Ţepeş...

„Dani este acel băiat cu părul lung şi barbă, fost sportiv de Full-Contact, devenit actor cu scopul să bucure oamenii şi să le ofere tot ce are el de oferit“

Daniel Nuță s-a născut în anul 1993, în localitatea Brănești, din județul Ilfov. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, în 2015, și, imediat după absolvire, a primit roluri importante în teatru și televiziune.

„Teatrul a devenit singura mea armă de supravieţuire în această lume nebună”

917 16 5Înainte de a fi pasionat de teatru, Daniel Nuță era foarte implicat în lumea sportului, practicând înot, full contact, patinaj și baschet. Cariera sa este marcată deja de câteva roluri memorabile atât pe scena teatrului, cât și în serialele de televiziune precum „Sacrificiul” și „Adela”. „Înainte de facultate, înainte de a lua decizia de a susține admiterea, viața mea se rezuma numai la sport, iar teatrul era doar o formă de relaxare, în care mergeam pentru a mă bucura de poveștile de pe scenă. Nu îmi imaginam că va veni o vreme când voi deveni eu «făuritor de povești» pentru ceilalți. Poate doar în subconștient visam să fac și eu parte din spectacol, dar nu-mi dădeam seama de asta. Acum, în schimb, teatrul a devenit singura mea armă de supraviețuire în această lume nebună”.

Momentan Daniel Nuță este implicat și în mai multe spectacole de teatru. Alături de Oana Moșneagu, Mara Oprea și Alecsandru Dunaev joacă în „Care pe care” în regia Ancăi Săgartău, piesă aplaudată deja la scenă deschisă în mai multe orașe din România. În ultima vreme a jucat pe scena Teatrului Elisabeta în piese precum „Lună de miere cu piper”, „Încurcătură la nivel înalt”, „Las’ că știm noi” și „Câinele grădinarului”. De asemenea, din 2015 și până în prezent, Daniel Nuță a făcut parte din distribuția unor spectacole de la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” și „Unteatru” din București,  Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu.

A început cu o producţie FX, „Tyrant”

Primul rol într-un serial TV l-a primit la un an după absolvirea Academiei de Teatru și Film, astfel că în 2016 Nuță juca în serialul TV de producție FX numit „Tyrant”. A jucat şi în mai multe scurtmetraje independente premiate în festivaluri de film naționale și internaționale. Daniel Nuță a pus pasiune în toate rolurile în care a fost distribuit, încercând să demonstreze că este un actor „cameleonic”, capabil să interpreteze personaje fundamental diferite, caractere diametral opuse, așa cum fac artiștii complecși. În ultimii ani l-am putut urmări în filme precum: „High Strung Free Dance” (2016), „Dragonheart Vengeance” (2020), „Eroii de la podul Jiului” (2020), „Watcher” (2021).

Istoria personajului... istoric

917 16 6Ultimul și (poate) cel mai important proiect în care a fost cooptat până în prezent Daniel Nuță este sezonul al doilea, „Mahomed vs Vlad”, din serialul istoric „Ascensiunea imperiilor: Otomanii”, care a avut premiera la 29 decembrie 2022 pe Netflix. Filmul a avut o ascensiune rapidă, ajungând destul de repede pe locul 1 în România și în Turcia, în top 10 Netflix din 50 de țări și locul 9 la nivel mondial. Tema acestui sezon al serialului este lupta dintre sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, și Vlad Dracula. „S-a dorit un actor din România, s-a dat casting în România pentru Vlad Țepeș, așa că directoarea de casting m-a sunat, știa că am mai avut tentative de a juca acest rol într-o producție românească, mi-a zis ok, hai să dai și tu o probă. Și am luat-o. Am trecut și prin filtrul regizorului, și prin filtrul Netflix, și am ajuns la Istanbul să-l fac”.

Profesor pentru actorii de mâine

Pe lângă rolurile din seriale, filme și piesele de teatru, Daniel Nuță este profesor la „Academia Studiourile Buftea”, unde pregătește o nouă generație de actori. Elevii săi sunt copii de 13-14 ani pe care îi pregătește intens să participe la Festivalul de teatru din luna februarie, unde vor juca roluri din dramaturgia lui Shakespeare.

Adoră cafeaua şi goneşte pe „motor”

917 16 7Când nu filmează, joacă ori predă, Daniel Nuță iubește să ducă o viață cât mai simplă. Iubește și este iubit, dar păstrează departe de atenția publicului acest aspect al vieții sale, face sport și călătorește cât poate de mult. Citește și se uită ori de câte ori are ocazia la filme de calitate, dansează mai mult acasă și e mare iubitor de cafea. Are permis de motor încă de la 19 ani și spune că nu este mare amator de ieșiri în oraș preferând confortul casei pentru a se relaxa.

„Când eram mic, mă uitam la Abracadabra, nu știu câți dintre voi ați prins. Mai târziu, la facultate, Marian Râlea mi-a fost profesor și am lucrat la modulul de Shakespeare cu el. Apoi, ca producător de film, l-am rugat să joace într-un scurtmetraj al meu. Acum, joc cu el în serialul «Adela» și e adevărată încântare“

La finalul difuzării serialului Adela, Daniel Nuță spunea: „Lucian e gata. A fost un personaj pe care l-am iubit, care mi-a plăcut de-am murit mă rog, și alții au murit din cauza lui. Nu am cuvinte să spun câte am trăit”

Pasionat de sport înainte de a deveni actor, Daniel merge încă destul de des la sală pentru a se menține în formă: „Mi-a fost dor de antrenamentul din sală după un turneu lung prin țară cu spectacole, o prospecție până în Bulgaria pentru alt film, pregătire pentru premiere, astăzi m-am reîntors la antrenament. Mi-am dat seama că, după multe zile agitate, aveam nevoie de energia bună din sală”