Main menu

header

782 16 1de Ştefania Băcanu

Chiar dacă a traversat o perioadă de grea încercare, în care s-a autoizolat mai bine de două luni, Smiley nu s-a plictisit... A avut tot soiul de activități. A compus muzică, a cântat, s-a jucat, a petrecut timp de calitate cu cei dragi și s-a pregătit intens pentru recuperarea vieții de dinainte. Spune că această situație de criză a fost o lecție pentru fiecare dintre noi, pe care trebuia neapărat să o învăţăm. Și-a consolidat relația cu Gina Pistol, blonda pare să fi trecut testul timpului fiindcă, de curând, cei doi au aniversat trei ani de când formează un cuplu, până nu demult, o poveste de dragoste ținută departe de ochii curioșilor. Au ales să se iubească în secret, fără declarații și fără multă vâlvă. Dar, odată cu pandemia de coronavirus, și-au dat frâu liber și sentimentelor și emoțiilor cu asumare, zâmbete și speranță în vremuri mai blânde. Un interviu sincer oferit de Smiley, despre tot ceea ce îl reprezintă ca artist, dar mai ales ca om. Ce îl inspiră, ce îl motivează și care sunt valorile după care se ghidează în această viață...

Iureşul l-a prins în America, unul dintre marile focare de coronavirus. „Ne-am aruncat în primul avion spre casă”

- Cum a fost în America? Ce ai reușit să faci din tot ce ți-ai propus?

782 16 3- Am fost să facem muzică, a fost o perioadă foarte tare la care visează orice suflet pasionat de asta. Am avut cu mine o parte dintre colegii de la HaHaHa Production, producători și compozitori în care cred mult, și asta făceam toată ziua: muzică. Au fost o grămadă de întâlniri importante cu oameni care atârnă greu în industria muzicală mondială, care lucrează și compun pentru artiști și trupe mari. Au mai fost și ei prin tabere de creație în România, însă de fiecare dată parcă este și mai bine, pentru că deja ne cunoaștem, știm cine la ce e cel mai bun, știm exact pe ce butoane să apăsăm. E altă lume acolo, altă deschidere, iar industria muzicală este uriașă, doar că și peste Ocean totul pornește de la creativitate, de la inspirație, de la entuziasmul și bucuria cu care se face muzică. Lor le place foarte mult cum lucrăm, de fiecare dată au spus că nu înțeleg cum dintr-o țară atât de mică pot apărea așa niște talente. Colaborăm deja cu mulți artiști din industria muzicală internațională, nu doar din America, sunt producători și compozitori de la HaHaHa Production care și-au pus semnătura pe piese din afara țării, proiecte în lucru sunt cu duiumul. Este unul dintre obiectivele noastre să ducem „Ha-ul” în afara țării. Oricum muzica din ziua de astăzi nu are granițe, se poate face oriunde, pentru și de oriunde, suflet să fie!

- Ai plecat pentru aproximativ trei luni, dar ai fost nevoit să scurtezi șederea…

- Nu începuse încă iureșul acolo. Mai aveam vreo săptămână de stat, însă lucrurile se agravau în țară și erau semnale că se vor opri zborurile, așa că n-am mai stat pe gânduri și am pornit spre casă. Eram și cu o parte dintre colegii de la HaHaHa Production și toată lumea a simțit să revină, să fie în siguranță și aproape de familii.

- Ai intrat direct în autoizolare când ai ajuns în România. Cum ți-ai petrecut timpul?

- Am intrat în izolare, pentru că așa am considerat că este cel mai corect și mai sigur pentru mine și pentru cei din jurul meu, nu pentru că mi-ar fi impus cineva. Am ales această variantă pentru a mă asigura că sunt sănătos și că nu pun în pericol pe nimeni cu prezența mea. A fost ca o tabără izolarea asta a mea, pentru că i-am avut alături pe doi dintre colegii mei de la „Ha” cu care am fost în State: Lucian Nagy și Şerban Cazan. Am făcut muzică, am gătit, am glumit, ne-am jucat pe Play Station, am văzut filme, am cântat, ne-am gândit la ai noștri, am râs. Am făcut să fie bine și a trecut, iar totul s-a transformat într-o perioadă de neuitat, cu multe amintiri minunate.

„Suntem mici în fața lucrurilor pe care nu le înțelegem, dar mari pentru că putem schimba parcursul evenimentelor”

- Te-a surprins tot acest haos creat de noul coronavirus? Te-a îngrijorat?

782 16 2- Eu încerc să nu mă îngrijorez de felul meu în nicio situație, încerc să găsesc soluții, să descopăr sensul, lecția care se ascunde în spatele oricărei întâmplări, iar ceea ce se petrece acum are nenumărate înțelesuri și ecouri. Suntem mici în fața lucrurilor pe care nu le înțelegem, dar suntem și mari pentru că putem, cu contribuția noastră, să schimbăm cursul evenimentelor. Iau lucrurile așa cum sunt, fac tot ce pot eu mai bine pentru munca mea și pentru lumea mea și merg mai departe alături de toți cei dragi.

- La ce proiecte ai lucrat în autoizolare?

- Proiecte noi, proiecte în derulare, proiecte vechi. Am lucrat la orice a apărut și m-a solicitat. Mi-a plăcut să îmi găsesc drumul, sensul, în această perioadă... altfel decât toate de până acum. Nu am muncit clasic, așa cum eram obișnuit, însă am lucrat mult la tot ce a apărut. În momente de genul acesta apar inițiative cu sens în care e nevoie de contribuție, nu poți sta dacă simți că ai ceva de schimbat, de adăugat. Am avut planuri multe, am compus, am înregistrat, am produs, am lansat piese, am pregătit strategii pentru diverși artiști din portofoliul HaHaHa Production, m-am dedicat comunicării cu oamenii din comunitatea mea online, am filmat mai multe vlog-uri, ba chiar mi-am făcut obiceiul de a face câte un live pe săptămână pe canalul meu de YouTube, unde ne strângem din ce în ce mai mulți. Fiecare dintre noi și-a putut aduce contribuția pentru binele de mâine, cumva.

Povestea şi sensurile piesei „Cine-i salvează pe eroi?”

- În această perioadă ai lansat piesa „Cine-i salvează pe eroi”. Cum și când a luat naștere?

- Am compus piesa aceasta vara trecută și iată că rostul și momentul ei au venit când nu se aștepta nimeni și cum nu ne imaginam vreodată. Știam că fiecare piesă are menirea ei și „Cine-i salvează pe eroi?” mi-a confirmat asta, sper să fie balsam sufletelor și momentului.

- Care a fost mesajul inițial?

- Este vorba despre eroii care devin simpli muritori odată ce nu mai pot face actele pentru care erau considerați a fi eroi. Cât de ușor sunt ei uitați în momentul în care nu mai pot face ceea ce au fost obișnuiți să facă și cât de repede își aleg oamenii alți eroi mai puternici și mai potriviți zilei de astăzi. Mesajul este unul amar, mai ales că un erou ar trebui să rămână astfel pentru ceea ce a reușit să facă, nu să fie demolat imediat pentru că nu mai poate face față, mai ales că fiecare erou are limitele lui, are slăbiciunile și nevoile lui la care cei din jur, cei ajutați și bucurați de eroi, ar trebui să se gândească profund.

„În tot răul, există un sens, o lecție pe care trebuie să o învățăm”

- Cum a fost colaborarea cu Cabron?

- Cabron este un artist cu care rezonez foarte bine, am lucrat și lucrez mult cu el, este creativ, acid, puternic, este foarte bun pe drumul lui.

- Clipul a fost refăcut cu imagini actuale (polițiști, medici din prima linie). A cui a fost ideea?

- Filip, fratele meu, a venit cu ideea de a lansa piesa aceasta acum. Știa de piesă de când am compus-o, din vara trecută, și mi-a spus că este perfectă pentru aceste vremuri, chiar dacă ea a fost făcută pe când nici nu bănuiam că s-ar putea întâmpla așa ceva. Odată ce am lipit-o acestor timpuri, cum am fi putut să o ilustrăm altfel?!

- Spuneai, la un moment dat, că prima jumătate de an compui, cealaltă jumătate cânți. Înseamnă că îți vei relua concertele curând?

- Abia aștept concertele, evenimentele, planurile pentru reîntâlnirea cu oamenii care ne ascultă muzica. Eu sunt un optimist incurabil, sunt convins că totul va fi bine și că în tot răul, există un sens, o lecție pe care trebuie să ne-o însuşim. Ne supunem regulilor, sănătatea și siguranța sunt cele mai importante și sperăm să ne revedem curând fericiți, sănătoși și cu sufletele pline.

„Pentru lumea noastră, a artiştilor, lovitura a fost direct în inimă. Atât timp cât se ascultă muzică românească, vom supravieţui”

- Apropo de concerte, cum a supraviețuit un artist în perioada asta?

- A fost greu pentru artiști, a fost greu pentru toată industria muzicală, de divertisment și de evenimente. Nu credea nimeni că vom ajunge într-un asemenea punct. Artiștii nu trăiesc doar din concerte, sunt drepturile de autor, sunt vizualizările de pe YouTube și ascultările de pe platformele digitale, sunt diversele contracte de imagine, însă lovitura a fost direct în inimă, acolo unde este motorașul întregului sistem. Ne-am adaptat, am încercat să ne sprijinim și să ne descurcăm. Atâta timp cât publicul ascultă muzică româneasă, indiferent în ce formă și pe ce platformă, ne putem păstra speranța că totul „va fi bine”, vorba melodiei mele.

- Ești destul de activ, scoți piesă după piesă...

- Fac ce-mi place cel mai mult în viață: muzică. Mi-am dorit întotdeauna timp pentru a compune și iată că l-am avut, chiar dacă într-un mod atipic și de neimaginat. Am acasă tot ce-mi trebuie pentru a compune și mi se întâmplă des să uit dacă e zi sau noapte în micul meu studio de acasă. Compun, cânt, înregistrez, produc, mă bucur de muzică. Este o perioadă plină de trăiri, iar pentru artiști generează inspirație și creativitate. Din când în când, intram în contact live cu comunitatea mea de pe YouTube și cântam împreună și acolo. (râde)

- Apropo de „Ce mai faci, străine?”, ți-ai dezvăluit numărul de telefon în piesă. Ce te-a determinat să faci asta?

- A fost una dintre cele mai mari bucurii ale mele din ultima perioadă, să comunic direct cu cei care îmi ascultă muzica. De mult îmi doream să vorbesc cu oamenii, să le știu părerea despre muzica mea, să-mi spună cu adevărat ce simt. Mi s-a părut cel mai bun moment să deschid calea de comunicare cu cei care îmi iubesc muzica și vor să-mi transmită gândurile lor. Și cât de bine a fost! Le mulțumesc tuturor pentru mesaje, mi-au colorat serile și unii dintre ei mi-au confirmat sau mi-au arătat calea. Îmi place mult să vorbesc cu cei ce mă înţeleg, iar perioada aceasta m-am putut dedica mai mult acestui demers. Am filmat mai mult pentru vlog, am postat mai mult, mi-am făcut și obiceiul de a face live-uri pe canalul meu de YouTube.

„În această perioadă mi-au lipsit îmbrățișările cu oamenii dragi, publicul, concertele și planurile sigure de viitor“

773 de mii de abonaţi are canalul oficial de YouTube al lui Smiley. Pe Instagram, artistul este urmărit de 1,8 milioane de persoane

„Mai gătesc din când în când, mai grădinăresc, fac curăţenie uneori, joc FIFA“

- În afară de muzică, ai mai descoperit și alte pasiuni?

- Eu mereu am fost un om și cu viață de casă, cu activități diverse, cu univers personal complet, pentru că așa am crescut. Mai gătesc din când în când, mai grădinăresc, fac curățenie uneori, joc FIFA. A fost o perioadă în care toate își fac loc printre treburile profesionale și printre proiectele muzicale de care îmi este încă viața plină.

„E bine să fii fericit, să simţi căldura alături de tine...“

„Au fost ani cu de toate, trăiți cel mai frumos cu putință, cu prieteni alături, cu artiști nenumărați, cu provocări, cu greșeli, cu satisfacții, ani pentru care sunt recunoscător. Mă simt cel mai norocos om din lume!“

„Familia este printre lucrurile care mă definesc ca om, una dintre valorile de bază în viaţa mea“

782 16 4- Ce te inspiră când compui piesele?

- Orice. De la un sentiment pe care îl am la un moment dat, până la o privire, o situație, o poveste a cuiva din jur. Orice poate fi inspirație, nu doar situațiile cu o evidentă încărcătură dramatică. Totul e să primești inspirația și să o valorifici atunci când apare și asta se poate întâmpla doar prin exercițiu mult, prin muncă. Trebuie să scrii din greu, să compui mult, să cânți mult pentru a rămâne ceva ce te mulțumește ca artist.

- Cele mai multe piese se leagă de familie, de părinți și de locurile natale. Ce înseamnă pentru tine familia?

- Familia este printre lucrurile care mă definesc ca om, este una dintre valorile de bază în viața mea și, ce-i drept, și o inspirație în muzica mea.

- Ce ți-a lipsit în izolare?

- Mi-au lipsit îmbrățișările cu oamenii dragi, publicul, concertele, întâlnirile de lucru față în față, munca în studio, nopțile petrecute alături de producătorii și compozitorii „Ha”, planurile sigure de viitor. Mi-a fost dor de îmbrăţişările familiei, de mâncarea de la mama şi bunica, de vorbele de duh ale tatălui, de bucuria de a fi împreună.

- Ce ți-ar plăcea să faci și nu poți?

- Să-i strâng în brațe pe oamenii dragi, să merg la studio, să am concerte. Ah, ce dor îmi este de întâlnirea cu publicul, de schimbul unic de energie dintre noi, este ceva de care îmi este teribil de dor. Sper să ne revedem curând. Până atunci ne întâlnim pe YouTube, în live-uri sau prin intermediul rețelelor de socializare și a diverselor apariții online și tv.

Îi prieşte viaţa alături de Gina Pistol „E bine să fii fericit, să simţi căldura alături de tine...“

782 16 5- Cum decurge o zi din viața ta?

- Nu seamănă o zi cu alta, curge în funcție de treburile care apar, de proiectele în care mă implic, de oamenii cu care vorbesc și alături de care fac lucruri, de scopurile cărora mă dedic. E o perioadă plină de demersuri sociale și umanitare, de lansări, de momente intense în care compun și cânt, de live-uri pe YouTube și filmări pentru vlog și pentru alte canale, de idei care apar, de proiecte ce capătă forme inimaginabile, de artiști creativi alături de care pun umărul ca industria muzicală să meargă mai departe și să treacă peste această criză. Nu e clasic, dar este esențial.

- Cum te întreții?

- Am tot ce-mi trebuie acasă, pot face sport, am curte, am bandă de alergat, am chitară, am tot ce-mi trebuie ca să compun și să înregistrez muzică, am un colț de filmat în care mă joc și prin care pot să ajung la oamenii care îmi ascultă muzica sau care vor să afle tot felul de lucruri despre mine.

„Este frumos în «izolarea» mea, sunt răsfățat și inspirat”

- Faptul că tu și Gina aţi stat împreună în izolare v-a apropiat mai mult? V-ați redescoperit?

- Ceea ce se întâmplă acum este ceva de neimaginat pentru toată lumea, am avut revelații, ne-am întors la esență, am avut timp să ne evaluăm, fiecare dintre noi a descoperit lucruri uitate sau nebăgate în seamă în propria ființă. Sau a celuilalt... Este frumos în „izolarea” mea, sunt rasfățat și inspirat.

- Crezi că iubirea poate schimba sensul vieții?

- Iubirea este sensul vieții.

- Aţi împlinit de curând trei ani de când sunteţi împreună. Pe tine cum te-a schimbat relația cu Gina, ai descoperit în tine trăiri, sentimente, de care nu erai conștient?

- E bine să fii fericit, să simți căldura alături de tine. (râde)

- Ce înseamnă echipa/trupa Smiley pentru tine?

- Fiecare face parte din esența Smiley și a HaHaHa Production. Fiecare om are rolul, rostul și meritul lui în această poveste. Sunt atât de mulți oameni cărora le sunt recunoscător pentru punctul în care am ajuns, de la fiecare coleg de la „Ha”, până la #ceamaitaretrupadinsudestuleuropei sau de fiecare om care a crezut în mine de-a lungul timpului. Nimeni nu e singur nici în dramă, nici în succes!

„Sunt convins că HaHaHa Production va avea un ecou puternic în industria muzicală mondială”

- Anul trecut, HaHaHa Production a împlinit 10 ani de activitate. Cum au fost acești zece ani?

- De fapt sunt deja 12 ani împliniți de HaHaHa Production. Au zburat, nu doar au trecut, însă este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții mele. Asta am visat dintotdeauna, să am un loc în care eu și alți oameni ca mine să poată face ceea ce le place cel mai mult, adică muzică. Au fost ani cu de toate, trăiți cel mai frumos cu putință, cu prieteni alături, cu artiști nenumărați, cu provocări, cu greșeli, cu satisfacții, cu lecții, ani pentru care sunt recunoscător. Mă simt cel mai norocos om din lume!

- Unde și cu cine te vezi peste alți zece ani?

- Eu nu gândesc acțiunile și viața așa, eu nu îmi calculez în ani visurile, ci în dăruire și acțiuni concrete și în zile trăite așa cum vin. Eu știu că HaHaHa Production are artiști foarte valoroși care vor ajunge la foarte mulți oameni, de pe foarte multe piețe și țări, știu asta cu certitudine și aștept momentele cele mai potrivite pentru ca ei să demonstreze asta. HaHaHa Production produce muzică pentru artiști internaționali, așa cum produce și pentru mai toți artiștii din România și asta va avea la un moment dat un ecou puternic în industria muzicală mondială. Noi facem ceea ce ne place și ceea ce suntem meniți să făcem, din asta ne hrănim și asta ne împlinește, însă ecourile muncii noastre sper că vor fi la fel de puternice precum este bucuria noastră în studio când ne iese o piesă tare.

„Sunt foarte mândru de Filip, fratele meu. Eu ştiam ce poate, dar acum au aflat şi ceilalţi cât este de valoros”

782 16 6- Apropo de casa de producție. Ți-ai încredințat afacerea de suflet fratelui mai mic, iar roadele muncii au venit anul trecut, când a fost desemnat managerul anului 2019. De ce l-ai ales pe el?

- Am fost foarte mândru de Filip și fericit pentru recunoașterea publică primită. Eu îl apreciez de o viață și m-am bucurat enorm că au văzut și alții cât este de valoros. Pe noi, cei de la HaHaHa Production, ne-a ajutat mult prezența lui, aveam nevoie de spiritul, de echilibrul, dar și de pragmatismul lui. Aveam nevoie de ajutor, eu nu aveam cum să fac și creație, și management artistic, și dezvoltare, și contabilitate, și business, îmi era imposibil dacă voiam să fac din HaHaHa Production mai mult decât un loc pe care l-am visat eu de mic. „Ha-ul” este un label eficient și productiv, primim artiști în portofoliu, dar ne asigurăm că ei trăiesc bine „acasă” la noi, iar noi trăim bine cu ei în casă. Ne simțim bine cu toții împreună, iar asta este și datorită lui Filip. Sunt norocos că îl am. Am încredere maximă în el din toate punctele de vedere!

- Cum este relația cu părinții, vorbiți des?

- Vorbim foarte des. Perioada aceasta ne-a învățat să ne descurcăm cum putem și să ne manifestăm grija și iubirea cu mijloacele pe care le avem la dispoziție. Familia este unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea, de acolo vin, acolo îmi am rădăcinile și valorile, de acolo mă hrănesc sufletește. Spun că părinții mei sunt cei mai buni, așa cum, cred eu, spun toți sau, mai bine spus, cei mai norocoși dintre copii.

- Ce sfaturi v-au dat, ție și lui Filip?

- Cred că felul în care sunt ei ca oameni ne-a trasat felul în care trebuie să fim și noi ca oameni. Am știut de la ei să ne vedem limitele, dar și să visăm cât de sus putem, să fim modești, dar să știm și cât de mult putem noi să facem, să nu ne neglijăm sufletul și oamenii din viață, dar să punem totul și în meseria pe care ne-o alegem. Toate aventurile și peripețiile din copilărie vin cu lecțiile lor și ne rămân în memorie și în conștiință într-o formă așezată, care își arată rostul la un moment dat în viață. Totul are sens în relația părinților cu copiii, totul lasă urme și învățăminte în sufletul lor și asta se vede în timp, mai devreme sau mai târziu.

„În sezonul 10 al emisiunii «Românii au talent» revelaţia absolută o reprezintă copiii“

782 16 7- Ce număr te-a impresionat până acum de la Românii au talent? Din postura unui telespectator, pe cine ai desemna câștigător?

- Dacă ați fi în locul meu, v-ați da seama că este teribil de greu să alegi un singur număr în topul celor care te-au impresionat cel mai mult. Sunt 10 sezoane, sunt zeci de ediții, sute de momente artistice, sute de români talentați care ne-au lăsat cu gura căscată, așa cum sunt sute de momente după care am spus: „Oau, ăsta e cel mai tare număr pe care l-am văzut vreodată”. Ce pot să spun este că în acest sezon, al zecelea, revelația absolută o reprezintă copiii, este incredibil cât sunt de talentați, cât de multe lucruri știu, cât de ambițioși și de disciplinați sunt, câte lecții ne pot oferi zi de zi cu felul în care își trăiesc pasiunile și în care își arată sufletul.