Main menu

header

760 16 1de Valeria Roman

Un munte de optimism este Amna (35 de ani), care privește orice i se întâmplă ca pe o încercare la care o supune Divinitatea. Cântăreața a trecut printr-un divorț dureros, despărțire care a venit după 9 ani de mariaj. Deși poate multe femei ar spune că niciodată nu ar mai ajunge în fața altarului cu nimeni după un astfel de eșec amoros, se pare că Amna crede în continuare în instituția familiei și nu ar zice „nu” unei alte relații care să se finalizeze cu verigheta pe deget. Până să găsească acel prinț pe cal alb care să o împlinească și sentimental, frumoasa cântăreață îi dedică toată dragostea și atenția de care este capabilă fiului ei, David. Este mamă, dar nu-și neglijează nici cariera muzicală. De altfel, prin piesele ei și-a strigat durerea și s-a ridicat pas cu pas. Despre această încercare prin care a trecut nu mai departe de acum câteva luni și despre ce a ajutat-o să treacă peste, am stat de vorbă chiar cu Amna, care și-a deschis sufletul pentru cititorii Taifasuri.

„Mă inspir din propriile experiențe, dar și din cele ale oamenilor care mă înconjoară”

- Ai lansat o serie de piese care au legătură cu viața ta. Versurile le-ai compus tu?

- Da, unele sunt scrise doar de mine, altele împreună cu alți colegi. Într-adevăr, mă inspir din propriile experiențe, dar și din cele ale oamenilor care mă înconjoară. Important este că muzica mă eliberează și mă umple de adrenalină.

- Care dintre piesele tale muzicale spune cel mai bine ce se petrece în ultima vreme în interiorul tău?

- Cred că toate au câte ceva din ceea ce trăiesc acum și îmi este foarte greu să aleg doar una pentru că muzica mea mă reprezintă în totalitate. Dacă ar fi să aleg una singură, cred că ar fi „Nu te mai recunosc”, piesă pe care am scris-o într-o perioadă destul de grea a vieții mele. Vedeți?! M-am eliberat prin această piesă. (Zâmbește)

Cântă şi melodiile Mădălinei Manole şi ale Laurei Stoica

- Ai lansat recent o nouă melodie. Despre ce este vorba?

- Anul acesta, am lucrat foarte mult în studio. Am compus și am creat muzică pentru suflet, plină de emoție și de trăiri intense. „Cumpăr timp” este cea mai recentă piesă. Este un semnal de alarmă adresat tuturor oamenilor care uită că cele mai importante lucruri, fără de preț, pe care le pot oferi celor dragi sunt timpul, atenția și iubirea. Timpul pierdut nu se mai recuperează niciodată și nicio sumă de bani nu poate compensa iubirea. Zbuciumul meu este despre cum să creez un echilibru între carieră și timpul petrecut cu ai mei.

- Cânți și multe cover-uri. Mădălina Manole și Laura Stoica sunt doar câteva exemple. Îți plăceau de când erai copil?

- Da, bunicul meu a avut grijă să-mi cultive acest „microb” al muzicii și îmi punea de dimineață până seara casete cu Mădălina Manole, Laura Stoica, Mirabela Dauer și Angela Similea. Evident că nu regret deloc. Sunt nume emblematice ale muzicii ușoare și le admir în continuare. Am crescut cu ele și le sunt recunoscătoare pentru o bună parte din ceea ce sunt astăzi. Este foarte important să ai cultură muzicală și să îți dezvolți acest „simț al muzicii” în timp, chiar de când ești mic.

„Vinovați suntem amândoi. Adulții își pierd echilibrul”

760 16 2- Ai trecut printr-o perioadă dificilă a vieții tale, divorțul. Ai depășit-o?

- Eu zic că da. Este foarte important să fii motivat, să îți dorești să depășești momentele grele la care ești expus. Copilul meu m-a ajutat enorm, este o oază de pozitivitate. Totodată, am avut foarte mult de muncă și mi-am ținut mintea ocupată. În rest, sunt o optimistă incurabilă!

- Cine ți-a fost alături în toată această perioadă?

- Familia și câțiva prieteni, cam așa e în toate cazurile. Am muncit foarte mult și am petrecut foarte mult timp în studio... Uneori, munca poate să îți fie cel mai bun prieten, cel puțin în cazul meu chiar a funcționat!

- Se spune că un copil sudează un cuplu. La voi a fost tocmai invers?

- Cu siguranță, băiețelul nostru este cea mai mare binecuvântare și, în mod categoric, el nu are nicio vină. Dacă ar fi nevoie să scoatem niște vinovați în această situație, suntem amândoi. Copiii sunt un dar ceresc... Ce vină au ei?! Adulții sunt cei care își pierd echilibrul și, din păcate, mulți dintre ei nu mai reușesc să și-l găsească. Trăim într-o eră a vitezei, ambițiile sunt mari, presiunea pe măsură și de aici mulți ajung să își piardă chiar familiile.

„Mama mea este la fel de importantă ca și mine în ochii lui David. L-a crescut de la o zi”

- Cine te ajută cu copilul, având în vedere că tu ești un artist cu multe concerte?

- Mereu am găsit sprijin în părinții mei. Mă ajută necondiționat și au grijă ca lui David să nu îi lipsească absolut nimic atunci când sunt plecată prin țară și am concerte. Mama mea este la fel de importantă ca și mine în ochii lui David. L-a crescut de la o zi.

- Cum arată o zi din viața ta? Îți mai rămâne timp și pentru tine?

- Mă trezesc, îmi pregătesc cafeaua, îi pregătesc lui David micul dejun, îl trezesc, pornim către grădi, apoi eu îmi văd de treburi. După-masă, dacă nu am multă treabă, îl iau de la grădiniță și ne vedem de treburi împreună. Dacă însă am o zi aglomerată, le revine această sarcină părinților mei sau lui Cristi.

„Există telepatie între noi... E magie!”

- Cum e legătura dintre voi doi, mamă-fiu?

- Este foarte, foarte strânsă. Există telepatie între noi... E magie! Eu știu când lui îi este rău, chiar dacă este la grădiniță, iar eu sunt acasă. El simte când mie îmi este rău sau când intru pe ușă noaptea de la concerte. David este cea mai importantă persoană din viața mea, persoana care mă echilibrează cel mai mult.

- Cum vă petreceți timpul împreună? Mergeți la film, vă jucați?

- Exact așa! Mergem la film, ne jucăm, uneori chiar încercăm să gătim împreună, ne place să facem prăjituri. Dar viața cu mine presupune muuulte reguli, pe când la bunici lucrurile stau fix invers. Bunicii sunt foarte permisivi, dar încercăm cumva să găsim un echilibru. Comunicăm mult.

„Câteva versuri de la «Intră-n camera mea» sunt scrise de cel mic”

- Îți calcă pe urme? La ce este talentat?

- Nu știu încă, nu vreau să îl forțez în vreo direcție. Orice o să își dorească să facă, o să îl susțin necondiționat, are o mulțime de lucruri de descoperit. În schimb are deja o piesă, „Intră-n camera mea”, scrisă de el. „Scrisă” e mult spus, are câteva versuri, dar importantă este creativitatea. Am vrut să îl ajut să se dezvolte.

- Faptul că mama lui e o vedetă cunoscută este un atu sau nu?

- Uneori da, alteori nu. Uneori oamenii sunt ok cu acest lucru, alteori îl privesc din start „diferit”. Am învățat să avem răbdare cu fel de fel de situații, dar la final, după ce oamenii te cunosc și văd că ești la fel ca ei, „se liniștesc apele”.

„Eu și Cristi ne respectăm, fără să facem eforturi”

- Cum ți-a afectat cariera despărțirea, fostul tău soț fiind și managerul tău?

- Mulțumesc lui Dumnezeu, nu mi-a fost afectată. De mai bine de un an încercăm cumva să facem lucrurile separat și am avut norocul să am o echipă profi, așa că totul a fost ok. Am trupa mea cu care mă deplasez la concerte, șoferul care ne însoțește, tour-managerul la fel. Totul este pus la punct.

- Spuneai că tu și Cristi (n.r. - fostul soț) vă respectați în continuare. Cât de greu este acest lucru după un divorț?

- Nu este greu, vine din noi, nu e nimic forțat. Este o treabă care ține de educație și de respect. Avem un copil împreună și este normal ca lucrurile să fie așa, cel puțin noi așa ni le dorim.

„Poate dacă nu am fi lucrat împreună, nu s-ar fi ajuns aici”

760 16 3- Ce ai învățat în acest timp din această experiență?

- Că nimic nu este pentru totdeauna.

- Ai putea să le dai un sfat mamelor după ce ai trăit tu această dezamăgire?

- Nu consider că sunt în măsură, sincer. Doar să fie încrezătoare! Dumnezeu are un plan, iar cu toții avem un destin. Tot ce trebuie să facă este să fie puternice și să fie cât mai zâmbitoare pentru copiii lor. Întotdeauna după o furtună grea vine cel mai frumos răsărit.

- Dacă ai putea să dai timpul înapoi, ai gestiona situația altfel?

- Nu cred că aș avea cum. Suntem mai înțelepți de abia după ce trecem prin momente grele. Poate că nu am mai amesteca lucrurile. Poate că dacă nu am fi lucrat împreună, nu s-ar fi ajuns aici.

- Mai crezi în instituția căsătoriei?

- Sigur că da. Cred în iubire, în bunătate, în viitor!

„Am între şase și opt concerte pe lună”

- Cum te răsfeți atunci când simți că ai nevoie de o încărcare a bateriilor?

- De cele mai multe ori încerc să plec în concediu. E foarte important să schimbi peisajul, să îți limpezești mintea ca să te poți încărca. Dacă însă programul nu-mi permite să plec din București, merg la masaj sau fac jogging. Este important să nu intri în rutină, cel puțin pentru mine este important acest aspect.

- Câte concerte ai în medie într-o lună?

- Depinde de perioadă. Unele luni sunt mult mai aglomerate decât celelalte, însă dacă aș face o medie aș zice că undeva între șase și opt concerte pe lună. Oricum noi nu ne plictisim niciodată! Atunci când nu sunt concerte, sunt sesiunile de studio care te solicită teribil! Suntem ca niște furnicuțe. (Zâmbește)

„Valul profesional trece, dar relația cu familia rămâne și este cea care contează până la sfârșit!“

„De Revelion voi fi pe scenă. Se anunţă o noapte foarte, foarte aglomerată“

- Ce îți dorești de la noul an?

- În primul rând, îmi doresc sănătate pentru mine și familia mea, este cel mai important lucru din lume. Apoi, inspirație, înțelepciune și, evident, să am mult de muncă. Asta mă ține în priză. Sper ca muzica mea să placă publicului în continuare.

- O să fii pe scenă de Revelion?

- Sigur că da. Se anunță o noapte foarte aglomerată. Voi urca pe scenă la Roman și la Suceava. Voi petrece trecerea dintre ani pe scenă.

„La mare mă bucur de soare, de apă, la munte scriu muzică“

- Se apropie Sărbătorile de iarnă. Ce planuri ai?

- Anul acesta voi face tot ce pot să-mi petrec cât mai mult timp cu familia, cu fiul meu și, desigur, voi concerta în Piața Constituţiei. Acasă, vom împodobi bradul și vom face toate pregătirile pentru masa festivă. Cozonac, sarmale și noi, adulții, o cană cu vin fiert. David va fi și el cu noi în bucătărie. Încerc să creez un echilibru între muncă și timpul cu fiul meu, recunosc că nu îmi iese mereu, dar încerc.

- Preferi marea sau muntele?

- Ambele. Îmi încarcă bateriile în moduri diferite. La mare mă bucur de soare, de apă, dar întotdeauna e mai multă agitație decât la munte. La munte mă adun, scriu muzică, mă bucur de aerul curat, de pădure și de liniște.

- Ai avut vacanțe anul acesta?

- Da, cu băiețelul meu. A fost ceea ce aveam nevoie. Am râs, ne-am distrat, am reușit să ne conectăm unul la celălalt. Chiar în acest moment visez la o vacanță la mare, undeva la căldură.