Main menu

header

721 16 1de Valeria Roman

Știe cum să rezolve orice problemă medicală, iar de aproape două decenii le explică și telespectatorilor Pro TV ce ar trebui să facă pentru o viață mai bună. Doctor Oana Cuzino (47 de ani) este gazda emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?”, ce se difuzează duminica, de la ora 10:00. Dincolo de cariera în televiziune și de stilul de viață sănătos, care pentru vedeta Pro TV merg mână în mână, am încercat să descoperim și latura de familistă a medicului gerontolog, căci pentru cei care nu o cunosc așa bine pe Oana Cuzino, ea este specialista care aduce „tinerețea fără bătrânețe”. Prezentatoarea este mama unei adolescente de 16 ani, în care se regăsește și de care este foarte mândră. Cum se înțeleg cele două și cum reușește Oana Cuzino să se împartă între televiziune, cabinetul medical și familie, am aflat chiar de la ea.

„Meseria m-a ajutat să aleg ce e mai bun pentru mine”

721 16 2- Îți place stabilitatea, iar dovadă sunt cei 17 ani la emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” de la Pro TV. Ce făceai înainte de a intra în televiziune?

- Așa este, îmi plac stabilitatea, consecvența și capacitatea de a face lucrurile temeinic. În această privință, statornicia a venit cu privilegiul de a putea rafina și de a perfecționa comunicarea științei medicale către marele public, un lucru foarte important consider eu, pentru că mulți cititori ai site-ului meu, www.doc.ro, sau telespectatori mi se plâng că limbajul medical este poate prea ermetic pentru ei. Înainte de a intra în televiziune, eram medic rezident în Gerontologie și Geriatrie, dar deja scriam articole despre sănătate în diverse publicații.

- Medic îți doreai să devii și în copilărie? Cine ți-a inspirat această pasiune pentru medicină?

- Mi-am dorit mereu să fiu medic, iar personalitatea care m-a inspirat a fost Ana Aslan, pe care am avut onoarea s-o întâlnesc în copilărie vizitând-o pe bunica mea care se interna periodic acolo, la Institutul Național de Gerontologie. Ulterior, mi-am făcut și eu specializarea acolo și chiar am și lucrat timp de zece ani.

- De ce această specialitate? Cum te ajută pe tine în lupta cu timpul?

- M-am jucat mereu cu ideea că aș putea contribui la găsirea unor soluții care să ajute oamenii să-și păstreze cât mai mult timp, nu neapărat tinerețea, cât energia și tonusul, bucuria de a exista și de a construi cât mai mult, valorificându-și experiența. M-a ajutat mult fiindcă am înțeles cum trebuie să acționez din timp pentru a avea un stil de viață adecvat, ce suplimente să aleg din timp, cât și ce fel de sport să fac.

„Prefer să mă concentrez pe prezent și să văd viitorul foarte roz”

- Cum se împacă televiziunea cu munca de doctor?

- Se împacă bine. Dacă îți place ceea ce faci, găsești timp. În plus, mă ajută în ambele domenii ca să rămân conectată și cu știința medicală, dar și cu problemele cu care se confruntă oamenii. Ca în orice domeniu, sunt multe trenduri interesante, atât în ceea ce privește știința medicală, cât și în obiceiurile de viață ale oamenilor.

- Când timp îți rămâne pentru familie?

- Pentru mine, fiica și familia mea reprezintă o prioritate și încerc să-mi concentrez toată activitatea în perioada în care Naomi este ocupată cu diverse activități sau la școală, pentru ca să putem petrece cât mai mult timp împreună. Așa am făcut dintotdeauna, de când este mică. Timpul petrecut cu ea este cel mai minunat din ziua respectivă.

- Care a fost cea mai grea perioadă prin care ai trecut?

- Prefer să nu vorbesc despre perioadele grele, din moment ce le-am depășit. Nu-mi place să le retrăiesc. În plus, din perspectiva trecerii timpului de fapt nimic nu mai pare atât de neplăcut. Sunt o persoană constructivă și optimistă. Prefer să mă concentrez pe prezent, în principal, și să văd viitorul foarte roz, aducător de lucruri minunate.

„Fiica mea se implică în acțiuni de voluntariat”

- Cum te înțelegi cu Naomi?

- Ne înțelegem minunat. Este un copil de o bunătate rară. Foarte serioasă, respectuoasă și conștiincioasă. Nu mă pune niciodată în situația de a o împinge de la spate la școală, din contră, uneori o sfătuiesc să fie mai relaxată, fiindcă nu poți fi de nota 10 chiar la toate materiile. Este ambițioasă și are planuri academice mari, așa că ea știe cel mai bine cum să se organizeze și ce așteptări să aibă de la ea însăși.

- Este o adolescentă rebelă?

- Nu este rebelă. Este relaxată și realistă, nu iubește conflictele, chiar dacă este o persoană directă. Este mai degrabă o adolescentă caldă, dornică să ajute, mereu se oferă în activități de voluntariat, când are ocazia, se implică și îi susține pe cei din jur, inclusiv pe mine. Este un copil tare dulce.

„Interdicţiile aduc numai frustrări”

- Ce îi interzici?

- Nu îi interzic nimic, fiindcă știu că este atentă, serioasă și foarte selectivă în ceea ce face. În plus, nu sunt adepta interdicțiilor, mai degrabă a unor limitări justificate și explicate, dezbătute dacă este cazul. Interdicțiile atrag după sine frustrări și reacții nedorite.

- Care este primul lucru pe care ți-a mărturisit că îl va face atunci când va deveni majoră?

- Nu așteaptă cu nerăbdare majoratul, cred că mai degrabă ar prefera să mai copilărească.

- Ești de acord cu deciziile ei, în general?

- Da, și mereu am încurajat-o să ia decizii după o analiză proprie sau chiar și pe baza propriilor intuiții. Acest lucru mi-a confirmat că, de cele mai multe ori, deciziile ei sunt foarte inspirate.

- Discutați în contradictoriu pe marginea unei ținute?

- Nu am de ce. Naomi se îmbracă mereu sport și la ea primează confortul. Îmi place stilul ei vestimentar relaxat. Ne sfătuim doar când merge la vreun eveniment școlar ce impune o anumită etichetă, o conferință unde urmează să ia cuvântul sau vreun eveniment social special, ce impune un anume dress code.

„Nu ne-am certat niciodată”

- Atunci când vă certați, care dintre voi face primul pas spre împăcare?

- Sincer, nu ne-am certat niciodată. Dacă sunt idei și păreri contradictorii le dezbatem și încercăm să găsim o formulă de compromis. Cred că oricum o mamă este datoare să rămână mereu adepta comunicării, cu blândețe, înțelegere și deschisă unor soluții. Certurile nu sunt constructive.

- Aveți ieșiri ca fetele, la film, la cumpărături?

- Oh, da, film, cumpărături, restaurant și, bineînțeles, vacanțe! Adorăm să mergem în vacanță împreună.

- Ce pasiuni are?

- Sportul, în gerenal. Wake-board, snowboard, baschet. E o mare iubitoare de animale.

- Aveți vreun animal de companie?

- Da. Pe Sushi, micuța noastră cățelușă, care este un Pug de 3 ani.

„Naomi este varianta mea mult mai bună!”

721 16 3- În ce problemă vă consultați? Unde consideri că încă mai are nevoie de ajutorul tău?

- Chiar dacă este un copil căruia îi place să se considere matur, lipsa de experiență se cunoaște, ca la orice persoană de 16 ani. Ne consultăm în foarte multe aspecte, de la cele estetice la atitudinea pe care trebuie s-o adopte vizavi de anumite situații, relaționarea cu unii colegi sau prieteni. La rândul meu, și eu îi cer părerea în legătură cu anumite trenduri, percepții sau chiar opțiuni care se ivesc.

- Cum erai tu în adolescență? Găsești asemănări între ea și tine la 16 ani?

- Da, și eu eram la fel de entuziastă și implicată în viață socială. Îmi făceam planuri mărețe, visam mult, îmi plăcea să nu îmi dezamăgesc părinții și profesorii în plan academic. Eram și am rămas extrem de empatică cu cei din jur, ca și ea. Da, cred că ne asemănăm, dar cu siguranță Naomi este varianta mea mult mai bună!

„Se pregăteşte să studieze Psihologia”

- Ce carieră și-ar dori să urmeze Naomi? Îți calcă pe urme, medicină sau televiziune?

- Nici una, nici alta. Deocamdată a început, deși este doar în clasa a X-a, pregătirea pentru Psihologie. Pentru că are mult talent artistic, ar vrea să urmeze apoi ceva mai creativ. Nu s-a hotărât 100%, dar nici eu nu o presez în acest fel. Sper să urmeze o carieră care să-i aducă bucurie, să nu simtă că merge la serviciu.

- Dacă ar fi invitata ta la emisiune, ce temă ai aborda?

- Cu siguranță ceva legat de pasiunile ei: psihologia, voluntariatul.

- Ce subiecte îți cer telespectatorii să iei în calcul? De ce anume sunt ei interesați?

- Atât la Pro TV, cât și pe site-ul meu www.doc.ro, primesc întrebări din toate domeniile medicale.

„Îmi aplic serumuri și creme hidratante”

- Ce ritual de frumusețe ai?

- Nu am un ritual complicat. Este vorba despre gesturi simple, care pleacă de la curățarea tenului, ori de câte ori am ocazia, și aplicarea de serumuri și creme hidratante. Bineînțeles, sunt atentă la igienă, care are un rol uriaș. Când suntem curați, suntem deja foarte bine dispuși, iar aromele gelului de duş preferat și ale loțiunii de corp declanșează secreția de endorfine și iată-ne mai vesele, mai proaspete și mai plăcute celor din jur. Dușul trebuie urmat, neapărat, de hidratarea pielii întregului corp, adică exact aliatul de care o piele sănătoasă are nevoie, mai ales acum, după iarnă și intrarea în plin sezon cald. Părul trebuie să fie neapărat curat și strălucitor și aici mă ajută mult și suplimentele potrivite, pentru că fără aportul acestora nu îl pot menține lung și sănătos. Totul se completează cu hidratare internă corectă și mișcare de intensitate moderată. Cred în ritualurile de îngrijire zilnică, care îți asigură o îngrijire de bază, ce trebuie însă întotdeauna dublată de alte măsuri de menținere a sănătății în general, dietă, somn, practicarea sportului, a tehnicilor de relaxare.

- Este importantă mișcarea?

- Este foarte importantă, cred că reprezintă una dintre cele mai eficiente practici antiaging, protejând împotriva instalării multor afecțiuni degenerative - chiar și boala Alzheimer sau alte forme de demență. Să nu mai vorbesc despre bolile cardiovasculare sau chiar unele boli sistemice.

„Mie şi fiicei mele ne place să mergem la film, la cumpărături, la restaurant și, bineînțeles, în vacanțe! Adorăm să facem vacanțele împreună“

„Nu am operaţii estetice. Singura este cezariana“

- Ce părere ai despre operațiile estetice?

- Operațiile estetice în general pot face minuni, dacă medicul este talentat. Alteori, aceste operații au rolul de a reda, persoanei în cauză, încrederea în sine și, de fapt, aici e și schimbarea. Cred că părerile nu pot fi obiective când vine vorba despre frumusețe și despre perfecțiune, obținute natural, printr-un stil de viață sănătos, sau printr-o serie de intervenţii de natură estetică, întrucât sunt valori cu valențe diverse, pentru fiecare persoană.

- Ai recurs la așa ceva sau iei în discuție să faci vreo intervenție?

- Nu am suferit nicio operație estetică și, în general, în afară de cezariană, nu am făcut operații și sper să nu fiu nevoită să fac nici în viitor. Nici estetică, nici de altă natură. O operație reprezintă un stres mare pentru organism și grăbește îmbătrânirea acestuia.

- Cum ți se par injecțiile cu acid hialuronic și toxină botunică, ce mai șterg din anii din buletin?

- Răspund doar unei probleme localizate. Eu simpatizez mai degrabă cu mezoterapia, care asigură o hrănire uniformă și mai extinsă a epidermei, prin cocteiluri de vitamine folositoare și dublate de aceleași ingrediente, administrate sistemic, pot avea cu adevărat rezultate durabile și mai naturale.

„Prefer alimentele care îmi dau energie, cum sunt salatele, legumele și fructele crude, semințe, germeni și alge“

„Mănânc foarte variat din toate grupele alimentare“

721 16 4- Care este dieta ta?

- Prefer alimentele care îmi dau energie, cum sunt salatele, legumele și fructele crude, semințe, germeni și alge. În plus, există suplimente care concentrează fitonutrienţi prețioși ca resveratrol, acidul ellagic, licopenul, hesperidina, dar și Coenzima Q10, unii aminoacizi, Omega 3 cu o concentrație cât mai crescută de EPA. Cure din aceste suplimente pot face minuni și generează adevăratul suport pentru ca terapiile cosmetice sau estetice locale să își mențină efectele. Fără această hrană „din interior”, efectele sunt modeste și limitate doar la zonele tratate.

- La ce ai renunțat din alimentația ta?

- Am renunțat la prăjeli, la mezeluri, care oricum nu mă tentau foarte tare nici înainte de a le elimina din dietă. În rest, mănânc foarte variat din toate grupele alimentare. Este drept că mai rar carne roșie. Prefer peștele și fructele de mare.

- Cum faci totuși față tentațiilor? Ai un desert preferat?

- Desigur, fac față tentațiilor gustând. Nu mă abțin de la alimentele gustoase, doar că am grijă la cantitate. Desertul meu preferat, de bază, îl reprezintă plăcinta cu mere și scorțișoară, dar mai variez. Acum, de exemplu, prefer un tip de tiramisu cu fructe de pădure, dar într-o vreme îmi plăceau tartele cu fructe.

- Gătești acasă? Care este specialitatea ta?

721 16 5- Îmi place să gătesc împreună cu fiica mea. Facem mai ales prăjiturele sau alte feluri care se fac rapid, pentru că timpul este prețios și avem mereu zilele pline și de alte activități.

- Ce înseamnă de fapt să ai o viață cumpătată? Cum vezi tu acest lucru de care sunt tot mai mulți români preocupați?

- În afară de dieta echilibrată și cât mai săracă în sare, zahăr, făină rafinată, mișcare în fiecare zi, echivalentul a 8.500 de pași, trebuie să avem în vedere autoevaluări și controale medicale regulate. Eliminarea exceselor de orice fel, de la cele alimentare la alcool, renunțarea la fumat, şapte-opt ore de somn, o hidratare corespunzătoare internă și externă - prin creme. Alimentele nu reușesc întotdeauna să suplinească necesitățile organismului. Ar trebui să mâncăm mult prea mult pentru asta. Eu cred cu tărie în administrarea de suplimente de calitate care încetinesc procesul de îmbătrânire, cresc calitatea și sănătatea pielii, sistemului circulator și organelor principale. Mă refer la suplimente pe bază de Omega 3, antioxidanți, vitamine, minerale și oligoelemente.