Main menu

header

de Claudia Stan

Născută pe meleaguri dâmboviţene, în Perşinari, locul care l-a dat României şi pe marele Ion Dolănescu, Maria Cârneci face parte dintr-o generaţie de aur de interpreţi de muzică populară, care va  rămâne în memoria multora peste ani. Fire bonomă, veselă, Maria Cârneci este iubită de public, iar spectacolele, turneele şi evenimentele la care este invitată să cânte reprezintă măsura valorii sale. Oriunde răsună melodiile Mariei Cârneci este viaţă, pentru că interpreta este sufletul fiecărei petreceri şi oamenii o primesc mereu cu braţele deschise! În materialul de mai jos vă vom dezvălui lucruri interesante din viaţa îndrăgitei artiste, mai mult sau mai puţin ştiute.

„Educaţia porneşte din familie”
Numele Mariei Cârneci are o rezonanţă puternică în muzica românească, fiind una dintre interpretele de folclor şi de muzică lăutărească apreciate de românii din ţară, dar şi din Diaspora. Născută într-o familie simplă, nu a visat vreodată să atingă culmile succesului, nici că prin muzică va ajunge să viziteze lumea! Amintirile din copilărie îi aduc zâmbetul pe buze şi, începând istorisirea despre vremea când era „mică”, aproape că îi răsar lacrimi de dor în colţul ochilor… „Să ştiţi că nu am avut o copilărie luxoasă. Eu sunt cea mai mică dintre cei cinci fraţi (tatăl meu este încă în viaţă) şi am trăit modest, dar foarte curat. Nu am copilărit cu păpuşi Barbie, maşinuţe sau biciclete, dar jucăriile pe care le aveam ni le confecţionam singuri din cârpe. Îmi aduc aminte că foloseam mătasea de porumb pentru a face părul păpuşilor. Pentru mine valorează infinit mai mult decât cele de astăzi. Dar, aşa cum a fost, copilăria mea a fost perfectă. Părinţii noştri ne-au învăţat ce înseamnă disciplina şi ne împărţeau diverse sarcini. De exemplu, fraţii mei se ocupau de animale, iar noi, fetele, de curăţenie. Eram organizaţi, şi asta a contribuit enorm în formarea caracterului meu. După părerea mea, educaţia porneşte din familie, iar acei şapte ani de acasă, ce nu se învaţă la nicio şcoală, îşi spun cuvântul şi te urmăresc toată viaţa! Educaţia o ai din familie şi graţie acesteia mă consider un om normal, pe care succesul nu l-a schimbat!”.

„Omul sfinţeşte locul”
Copilăria simplă de care a avut parte a fost compensată pe deplin de dragostea părinţilor, iar Maria a învăţat să iubească simplitatea şi sinceritatea unui om. „Înainte de profesie suntem oameni. Există în lumea aceasta medici excepţionali, artişti, actori care au valori morale ce definesc cu adevărat cuvântul «educaţie». Părerea mea este că omul sfinţeşte locul. Îmi plac lucrurile bine făcute şi cumpătez foarte mult atunci când îmi fac o părere despre un om. Nu sunt atrasă de ceea ce străluceşte, ci de esenţa unui lucru. Ai multe de învăţat de la un om simplu, chiar dacă se exprimă cu dezacorduri sau neacademic. Îmi plac oamenii naturali, aşa cum i-a lăsat Dumnezeu şi îi dispreţuiesc pe cei parveniţi. Atunci când vine vorba despre greşeli sunt foarte autocritică şi accept să mi se spună unde am greşit, dar nu să comenteze diverse persoane aflate în necunoştinţă de cauză. Sunt civilizată şi, ca atare, atunci când greşesc ştiu să-mi cer scuze. Am întâlnit de-a lungul timpului oameni foarte valoroşi, care m-au sfătuit în meseria mea. În ciuda firii mele zăpăcite, sunt un om care ştie să asculte sfaturi de la oameni care au o poveste de viaţă de spus sau care au trăit experienţe asemănătoare cu ale mele. Nu accept sfaturi de la oricine, pentru că nu mereu găsesc oameni care îmi vor binele. Cele mai bune poveţe le-am primit de la colegii mei, dar de la cei din generaţia mai mare, mai ales legate de viaţa şi de cariera mea muzicală, iar eu… am ascultat ca un elev conştiincios”.

Premiul I la „Floarea din Grădină”
Chiar dacă a devenit o persoană cunoscută, Maria nu a uitat de unde a pornit, dar mai ales cui trebuie să-i fie recunoscătoare pentru acest lucru. „Totul mi-a fost dat de la Dumnezeu. Nu mi-a recomandat cineva anume să mă fac cântăreaţă, pentru că atunci erau alte timpuri, în care trebuia să dai dovezi palpabile despre ceea ce faci. Soarta cântăreţilor stă în talent, iar destinul este lăsat tot de Dumnezeu. Fiecare om se naşte cu un talent sau cu un noroc al său. Pasiunea pentru muzică o am de când eram copil şi cred că am cântat de cum am început să vorbesc. Acest lucru l-am conştientizat abia în primii ani de şcoală, prin participarea mea la serbările şcolare. Totul a venit de la sine, iar eu… m-am trezit cântând!”, ne povesteşte artista. Şi-a dat seama singură de calităţile sale, iar aprecierile profesorilor de la fiecare serbare au impulsionat-o pe tânăra Maria să îşi construiască o carieră în muzica populară: „Am început prin a-mi confecţiona costume, a-mi face un repertoriu şi m-am apucat să mă prezint la diverse concursuri organizate de oameni capabili să aprecieze calitatea unei voci şi a unui cântec. Întotdeauna am ocupat primul loc la toate concursurile naţionale de muzică şi astfel m-am ambiţionat să particip la singurul concurs televizat (de TVR),  «Floarea din Grădină», la care jurizau specialişti de talia Simonei Patraulea. După ce am obţinut locul întâi pe ţară, în 1979, la acest concurs m-am bucurat enorm şi am simţit chemarea cântecului. Celelalte spectacole au venit de la sine. Am început imprimările la radio, pentru că altfel nu puteai scoate un disc.”

„Muzica implică pasiune pentru cântec”
Maria Cârneci îşi răstoarnă tolba plină cu amintiri legate de ascensiunea sa în lumea muzicii populare româneşti. Întâmplările i se derulează ca un film, iar pe faţa sa se poate citi fericirea cu care a blagoslovit-o Dumnezeu în aceşti ani. „Sunt foarte multe amintiri legate de cariera mea şi nu mă pot opri doar la una dintre ele. Fiecare moment petrecut în compania publicului sau a colegilor mei, dar mai ales atunci când ştiu că am făcut o faptă bună, toate acestea se răsfrâng în mintea mea, inundându-mi inima cu bucurie. Muzica presupune pasiune pentru cântec, iar lumea te place doar dacă te implici cu trup şi suflet în ceea ce realizezi, dar mai ales în cotele calităţii. Nu poţi face muzica şi textul oricum… Trebuie să transmiţi un mesaj celor care te ascultă, iar dacă nu există o coerenţă între cele două, rişti să dezamăgeşti publicul. Sunt foarte multe aspecte ce prind contur atunci când capeţi experienţă în domeniu, după ce studiezi şi ţi-e drag să cânţi! Toate acestea, puse cap la cap, duc la ceva trainic”, ne împărtăşeşte Maria din experienţa sa artistică şi de viaţă.

„Mi-am respectat întotdeauna publicul”
Mereu punctuală, Maria Cârneci este un om pentru care cuvântul dat este ca un act semnat. Relaţia sa cu publicul este una strânsă, iar respectul, necondiţionat. Indiferent de câţi spectatori are în sală, Maria cântă cu aceeaşi pasiune şi dăruire: „În general, un cântăreţ este pus pe treapta ierarhică pe care îl aşază publicul. Mi-am respectat întotdeauna publicul şi nu mi-am bătut joc de oamenii care au venit să mă asculte. Chiar dacă am avut în sală 100 de spectatori sau 30.000, am cântat mereu cu drag. Punctualitatea este un atu în profesia pe care o am, însă generaţia de acum încă mai are de învăţat la acest capitol. Eu nu am întârziat niciodată şi sunt foarte punctuală. Chiar dacă meseria este stresantă şi grea, cu nopţi pierdute, dragostea fanilor spală oboseala! Toate greutăţile dispar de la un spectacol la altul atunci când simţi că publicul vibrează pe muzica ta. Am admiratori de toate categoriile şi de toate vârstele”, ne mai spune simpatica interpretă.

„Am peste 100 de costume populare”
Mulţi dintre artiştii noştri care şi-au dedicat viaţa folclorului şi muzicii populare au o zestre impresionantă de costume populare şi de obiecte vechi strânse de prin bătrâni. Îndrăgita vedetă are acasă o colecţie valoroasă, de care este foarte mândră: „Am peste 100 de costume populare pe care le îngrijesc ca pe propriul meu copil. Printre ele se regăsesc şi unele moderne, stilizate, dar şi altele foarte vechi. Consider că pe aceste porturi populare, multe cumpărate, dar şi primite în dar de la prieteni, nu poate fi pus un preţ anume. În spatele unui costum popular vechi, cusut în întregime de mână, este o pagină de istorie şi are povestea lui.” Remarcabila colecţie de costume populare, adunate de-a lungul unei vieţi întregi, cu mare drag, de Maria Cârneci, dar şi cântecele sale extraordinare vor fi transmise mai departe generaţiilor viitoare…
Am plecat din casa doamnei Maria plină de învăţăminte şi cu speranţa că generaţia din care fac parte o să fie cel puţin la fel de demnă precum e cea a Mariei Cârneci.

„Publicul meu cel mai fidel sunt soţul şi fiul meu, care mă primesc acasă cu aplauze ce îmi ung sufletul”

Căsătorită de 20 de ani

Când stai de vorbă cu Maria Cârneci rămâi surprins de calmitatea şi de frumuseţea care se vede că îi pornesc din interior. Am înţeles de unde vine această împlinire sufletească. Maria Cârneci a avut o viaţă liniştită atât profesional, dar şi ca soţie şi mamă. Despre viaţa personală, cântăreaţa ne spune: „Sunt măritată de peste 20 de ani. L-am întâlnit pe soţul meu, economist de profesie, la concursul «Floarea din Grădină», el fiind director la hotelul în care eram cazată. Încă de la începutul relaţiei am fost de nedespărţit şi nu concepeam ideea de a sta separaţi. Eram tineri şi frumoşi, iar din iubirea noastră a venit pe lume băiatul nostru, Edi. Cred că atunci când am rămas însărcinată a fost cel mai fericit moment din viaţa mea. La început mi-a fost teamă ca nu cumva să greşesc în educaţia sa, dar până la urmă cred că m-am descurcat bine. Băiatului, student la ASE, îi dăruim toată dragostea şi sprijinul nostru necondiţionat.
Sunt o femeie fericită şi extrem de mulţumită de ceea ce mi-a dat Dumnezeu! Fac tot ce-mi stă în putinţă pentru ca lucrurile să decurgă normal, dar singura părere de rău pe care o am referitor la familie este că nu am putut fi şi nu pot fi acasă de Sărbători. În toţi aceşti ani nu am fost aproape de ei când aş fi vrut, fiind plecată cu contracte în străinătate sau în ţară. Publicul meu cel mai fidel sunt soţul şi fiul meu, care mă primesc acasă cu aplauze, ce îmi ung sufletul. În rest, să ştiţi că sunt o soţie şi o mamă absolut normală, dar şi grijulie! La noi în familie se vorbeşte foarte deschis şi ne sfătuim în orice problemă”, încheie cântăreaţa.

„Nu sunt în stare să ţin o dietă”

Ca orice vedetă care se respectă, Maria Cârneci trebuie să aibă grijă de imaginea sa, de felul în care arată, chiar şi atunci când nu este pe scenă. Nu este adepta regimurilor de slăbire, dar artista încearcă să mănânce cât mai sănătos. „Nu sunt în stare să ţin o dietă şi nu am făcut-o niciodată! În schimb, sunt atentă întotdeauna să nu fac exces de grăsimi, pâine, sosuri şi alte preparate ce îngraşă şi nici să iau masa seara. De multe ori prefer să mănânc o singură dată pe zi, dar bine. În general beau foarte mult ceai şi folosesc ulei de măsline”, ne spune zâmbind doamna cântecului popular.