Main menu

header

470 25 1de Smaranda Grinţescu

O nouă tehnică de a cultiva plantele are din ce în ce mai mult succes în rândul micilor producători. Este vorba despre sistemele hidroponice, în care plantele se dezvoltă fără sol, pe un suport semilichid plin cu toţi nutrienţii necesari creşterii.

Adevărate grădini suspendate

Hidroponia (hydroponics) este o metodă alternativă la horticultură, prin care sistemele de creştere a plantelor au la bază, în locul pământului folosit în mod tradiţional, un suport lichid, cu nutrienţi, din care rădăcinile plantelor preiau direct substanţele nutritive necesare. Este pur şi simplu o metodă de creştere a plantelor fără ajutorul solului. Mediul de creştere (suportul pe care se dezvoltă plantele) în sisteme hidroponice este unul inert, precum nisip, pietriş, coajă de la anumiţi copaci, rumeguş steril, perlit, vată minerală, bile de argilă, fibre de cocos etc. Acest mediu inert sprijină planta, protejează rădăcinile de lumină şi le menţine umede tot timpul. Suportului i se adaugă lichidul bogat în nutrienţi şi, atât timp cât plantele au rădăcinile conectate la acest suport, ele se dezvoltă fără probleme.

Irigare manuală sau automată

Designul unui astfel de sistem trebuie să ţină cont de partea cea mai importantă a culturii - irigarea, alimentarea cu nutrienţi (împrospătarea periodică a mediului de suport). Plantele crescute prin tehnici hidroponice pot fi irigate manual sau cu ajutorul unor aparate şi sisteme de irigare automate. Ciclurile de irigare, frecvenţa şi durata acestora trebuie alese în funcţie de condiţiile climatice (umiditate, temperatură) în care sunt crescute plantele, cât şi de tipul şi de mărimea plantelor. Multe dintre sisteme folosesc gravitaţia pentru irigarea întregii culturi, iar designul hidroponic ajunge de foarte multe ori să creeze adevărate grădini suspendate.

Calitatea soluţiei nutritive care hrăneşte planta este esenţială, întrucât ea trebuie să conţină toţi micronutrienţii necesari creşterii. De regulă, atât aceste soluţii, cât şi sistemele de fixare a plantelor pe suport (şi creare a designului culturii) pot fi achiziţionate din magazine specializate (sau chiar şi din florării, pentru sistemele mici, de apartament).

Un alt lucru important este menţinerea unui pH optim în mediul de creştere. Asta înseamnă că soluţia nutritivă în care sunt scufundate rădăcinile trebuie verificată periodic cu un aparat de măsurare a pH-ului şi ajustată conform cerinţelor speciei cultivate.

Avantajele sistemelor hidroponice

- Apa şi nutrienţii sunt livraţi direct la rădăcinile plantelor, astfel apare un randament mai mare decât în cazul metodei tradiţionale de creştere în sol: dezvoltare mai rapidă a plantei, apariţia fructului mai repede şi recoltă mai mare.

- Nu se dezvoltă buruieni, astfel, plantele cultivate nu concurează cu nicio altă specie pentru apă şi nutrienţi.

- Problema dăunătorilor e mult redusă.

- Se foloseşte cu până la 95% mai puţină apă decât în cazul unei culturi tradiţionale pe sol, irigate în mod clasic (prin stropire).

- Plantele sunt uşor de cultivat şi permit o amplasare pe mai multe niveluri de înălţime (are loc o utilizare mai mare a spaţiului disponibil).

- Sunt soluţia pentru zonele cu teren nepotrivit pentru culturi agricole (de exemplu, unde sunt soluri deşertice sau prea degradate).

Problemele sistemelor hidroponice

- Depind de apa cu nutrienţi pusă la dispoziţie, astfel utilizatorii trebuie să asigure continuu realimentarea sistemului atunci când suportul este sărăcit în substanţe nutritive, aşa că sistemele hidroponice au nevoie de mai multă atenţie din partea celui care cultivă plantele decât în cazul unui sistem tradiţional pe sol.

- Sunt construite de regulă în spaţiu închis (o seră, incinte, diferite încăperi), fiind mai greu de susţinut în aer liber, unde evapotranspiraţia ar fi prea mare.

- Este posibil ca fructele şi legumele crescute într-o soluţie nutritivă creată de om să nu fie la fel de sănătoase comparativ cu cele crescute într-un sol natural aflat în aer liber şi în lumină naturală (mai ales comparativ cu cele crescute în mod ecologic).

- Folosesc de regulă iluminatul artificial (de unde rezultă costuri în plus).

- Costurile pentru irigarea cu soluţie nutrivită şi dezvoltarea sistemului de creştere a culturilor pot fi mai ridicate decât în cazul culturii tradiţionale - este nevoie de un spaţiu închis, de aparate de măsură a pH-ului, temperaturii, de ventilatoare, aparate care să menţină o temperatură optimă a soluţiei nutritive etc.

- Din cauza umidităţii crescute apar anumiţi patogeni care pot afecta plantele.

• Rădăcinile plantelor trebuie menţinute la temperaturi de peste 10°C noaptea şi 21°C ziua

Vreţi legume în balcon?

O echipă de designeri sud-coreeni a inventat un sistem hidroponic pentru creşterea plantelor în bucătărie, numit Nano Garden. Legume, ierburi şi alte plante pot fi crescute în acest mod chiar în propria casă, având astfel la dispoziţie o sursă proaspătă de produse vegetale. Sistemul Nano Garden funcţionează şi ca un purificator natural al aerului, eliminând mirosurile neplăcute ce pot apărea în bucătărie. Cantitatea de lumină, apă şi nutrienţi care asigură viaţa şi creşterea grădinii este toată controlată printr-un sistem computerizat, astfel că beneficiarul poate alege rapiditatea creşterii plantelor. Tehnici hidroponice au fost folosite de secole, existând exemple în istorie precum Grădinile Suspendate din Babilon, grădinile plutitoare din Kashmir, culturile aztecilor din Mexic (care au folosit plute pe lacuri puţin adânci pentru a creşte plante), creşterea plantelor în apă menţionată în izvoare istorice din Egipt î.Hr., ferme hidroponice mobile utilizate pentru a alimenta soldaţii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Pacificul de Sud etc.

• Pentru cei care vor să încerce pentru prima oară dezvoltarea unui sistem hidroponic, se recomandă creşterea mai întâi a unui număr redus de plante, pentru a observa eficienţa faţă de sistemele clasice, pe bază de sol; dacă rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, se poate creşte numărul de plante cultivate

Ideale pentru crearea unui decor modern

Plantele aerofite sunt ideale pentru crearea unui decor modern într-o locuinţă. Nu ocupă mult spaţiu, nu au nevoie de sol pentru a creşte şi necesită o îngrijire minimă. Mai exact, dacă le oferiţi un loc unde pot primi lumina naturală şi vă înduraţi să le udaţi săptămânal, plantele aerofite sau aeriene sunt fericite. Plantele aerofite au aspect deosebit. Sunt mici şi le puteţi aşeza unde vă doriţi: pe o farfurie, ca element de decor pe masă, într-o vază transparentă sau în ghivece suspendate. Spre deosebire de plantele care cresc în sol, aerofitele nu au nevoie de pământ. Ele îşi iau nutrienţii esenţiali din particulele de praf din aer şi stochează cantităţi mari de apă după ce le uzi, ceea ce înseamnă că nu se vor deshidrata până la următorul „duş”. Mai mult, umiditatea din aer le ajută să aibă apă chiar şi în situaţiile în care uitaţi să le udaţi. În funcţie de speciile de plante aerofite pe care le alegeţi, acestea vor dezvolta inflorescenţe în nuanţe de roz pastelat sau roz fuchsia.