Main menu

header

de Claudia Stan

Mandarinul sau Citrus reticulata este un mic arbust ornamental originar din Asia. Graţie formei sale ovale şi stufoase, specialiştii în feng shui recomandă amplasarea pomului în birouri, pentru a aduce prosperitate. Creşte şi se dezvoltă rapid, ajungând la o înălţime de maximum doi metri. Produce multe fructe şi emană un miros proaspăt, de citrice.

Produce multe fructe în timp scurt
Mandarinul de casă este un pom fructifer foarte căutat, deoarece produce multe fructe într-un timp scurt, cu minimum de îngrijire. Singurul moment în care mandarinul are nevoie de lumină puternică este în perioada de creştere, până la apariţia primelor flori. Cât timp arbustul este ţinut într-o cameră cu aer uscat nu are nevoie de multă lumină pentru a fi productiv. Dacă doriţi ca mandarinul dumneavoastră să facă numai flori, puteţi apela la tactica folosită de grădinarii lui Ludovic al XIV-lea, şi anume să-l amplasaţi într-o cameră unde temperatura este de maximum 12 grade Celsius. Astfel, pomul va intra în repaus şi aşa îl veţi „păcăli” să rămână mai mult timp înflorit.

Ghiveci spaţios
Alegerea ghiveciului se face în funcţie de mărimea rădăcinilor mandarinului. De obicei se aşază în ghivece mai spaţioase, din ceramică, având un diametru de aproximativ 90 cm. Vasele din plastic sunt contraindicate, deoarece transmit căldura către rădăcini şi le vor usca. Ghiveciul trebuie să fie drenat, iar sub acesta să fie aşezate câteva pietricele. Pământul ideal pentru mandarin este un amestec din turbă şi din sol pentru plante cu flori. O dată pe lună, în perioada verii, se aplică un îngrăşământ lichid pe care îl puteţi procura din magazinele de specialitate. Udarea se face până ce observaţi că apa rămasă se scurge în farfurie.

Primăvara îl puteţi amplasa în grădină
După trecerea iernii, mandarinul poate fi mutat pe terasă sau în grădină. Tranziţia se poate face imediat ce temperatura din timpul zilei ajunge la 10-12 grade Celsius. Acest procedeu se realizează primăvara, iar scoaterea în mediul din exterior se va face treptat: timp de o lună, mandarinul se lasă afară în perioada zilei, iar seara se va amplasa din nou în casă. Înainte de a-l băga înăuntru, clătiţi-i frunzele cu apă amestecată cu puţin săpun, pentru a îndepărta insectele dăunătoare. În general, mandarinul de interior poate fi atacat de păduchii de frunză şi de acarieni, caz în care se recomandă un insecticid puternic.
Mandarinul are în jurul rădăcinilor o reţea de filamente ale unei ciuperci alături de care planta trăieşte în simbioză. De aceea, atunci când transplantaţi arbustul nu îi curăţaţi rădăcinile de pământul anterior!

Nu udaţi planta cu apă de la robinet!
Rădăcinile uscate ale citricelor trebuie udate cu câte puţină apă o dată, în centrul ghiveciului. Ideală este apa de ploaie sau apa plată.

În feng shui, Citrus reticulata este recunoscut drept copăcelul aducător de prosperitate, abundenţă şi noroc