Main menu

header

de Claudia Stan

Crassula ovata sau arborele de jad este o plantă originară din Africa de Sud. Are aspect de arbore, deşi nu depăşeşte înălţimea de un metru. Frunzele sunt ovale şi cărnoase, oferind casei şi biroului dumneavoastră un aspect liniştitor. Numele de arbore de jad face referire la piatra cu acelaşi nume, care este de un verde strălucitor.

Trăieşte peste 50 de ani
Puteţi creşte Crassula ovata aproape toată viaţa, durata sa de existenţă fiind de peste 50 de ani! Arborele de jad este renumit pentru puterea sa de a reîncărca energetic oamenii, iar în unele ţări este oferit pentru a aduce noroc şi prosperitate. Deşi originile sale sunt în zonele tropicale, Crassula ovata se adaptează repede la aproape orice tip de mediu. Poate fi crescut în formă naturală sau îi puteţi da formă de bonsai. Frunzele nu sunt mai lungi de trei centimetri, iar florile au forma unor steluţe de culoare roz, ce dau arborelui de jad un aspect aparte.

Adoră aerul uscat
Fiecare plantă are „fixurile” sale, astfel că şi Crassula ovata preferă aşezarea spre est. Se simte răsfăţată sub razele soarelui, însă în perioada caniculară a verii este mai bine să nu o lăsaţi foarte mult în soare. Aerul uscat este ideal pentru arborele de jad, deoarece nu suportă umiditatea ridicată. Pe timpul verii, planta se udă cu regularitate, de câteva ori pe săptămână, iar iarna lunar, abia după ce pământul se usucă. Dacă apare mucegai deasupra pământului, transplantaţi planta într-un nou ghiveci cu pământ, rărind udările.

Preferă solurile nisipoase
Alegerea pământului trebuie să fie făcută cu atenţie, în funcţie de forma pe care i-o veţi da arborelui de jad. În general, când este vorba despre tufa de Crassula ovata, aceasta se adaptează perfect amestecurilor din pământ universal, mraniţă de scoarţă şi nisip de râu. În schimb, dacă planta are formă de bonsai, solul se fertilizează în fiecare anotimp cu un îngrăşământ specific pentru bonsai. Acesta trebuie să aibă un conţinut ridicat de potasiu. În ambele situaţii, solul trebuie să fie foarte bine drenat şi să vă asiguraţi că în farfuriuţa ghiveciului nu rămâne apă.

Atenţie la păduchii lânoşi!
Crassula nu este o plantă pretenţioasă, însă este sensibilă la păduchii lânoşi. Aceştia pot fi distruşi cu ajutorul unei cârpe înmuiate în alcool diluat şi prin ştergerea locului infectat o dată pe săptămână, până ce boala dispare. Încercaţi pe cât posibil să nu apelaţi la insecticide chimice, deoarece puteţi risca să distrugeţi planta. Totodată, arborelui de jad îi putrezesc frunzele şi tulpinile în cazul unei umidităţi ridicate din încăpere. Înmulţirea se poate face prin butaşi, recomandabil primăvara şi vara. Înainte de a tăia butaşul, asiguraţi-vă că pământul arborelui este uscat. După tăiere, plantaţi ramura de arbore de jad într-un pământ amestecat cu cât mai mult nisip, ce se umezeşte foarte puţin. Înmulţirea este rapidă, iar butaşii pot fi îngrijiţi cu uşurinţă. Dacă planta este prea infectată, rupeţi câteva rămurele neafectate, cu ajutorul cărora veţi înmulţi planta, iar arborele-mamă va fi distrus.

Atunci când arborele de jad este îngrijit bine înfloreşte pe toată perioada anului.