Main menu

header

856 20 1de Gheorghe Zmaranda şi Daniel Şuta

Este deja dovedit științific că existența unui strop de natură în casa noastră, chiar și într-o doză infimă cum este cazul ghivecelor cu plante, ne asigură o stare psihologică mai bună și ne purifică locuința. Dacă avem însă suficient spațiu la dispoziție putem recrea un decor mult mai realist, spre exemplu, o livadă în miniatură. Soluția în acest sens o reprezintă pomii columnari, adică acele specii fructifere lipsite de ramuri, care au creștere limitată și ale căror fructe și flori cresc direct pe tulpină.

Condiții necesare plantării în recipiente

Creșterea pomilor columnari este condiționată de dimensiunea ghiveciului, așadar, dacă vreți ca aceștia să nu fie foarte înalți la maturitate, limitați dezvoltarea rădăcinilor lor prin alegerea unor recipiente cu dimensiuni medii. Este recomandat să folosiți pentru plantare pământ de grădină, bine afânat și fertil. La plantare, tulpina pomișorului trebuie să fie dreaptă și poziționată în mijlocul ghiveciului pentru că astfel se asigură o ramificare corespunzătoare a rădăcinilor. Ulterior plantării, pomilor columnari trebuie să li se ofere condiții similare creșterii lor în exterior. Astfel este recomandat să puneți ghiveciul într-un loc luminat natural, de preferat lângă un geam al camerei, pe balcon sau pe terasă pentru că au nevoie de minimum cinci ore de lumină directă pe zi. „Hidratarea” pomișorilor presupune udarea în mod constant, dar fără a crea un exces de apă, de aceea este indicat ca pământul folosit la plantare să permită drenajul apei. În ceea ce privește îngrijirea lor, recomandările standard spun că este de preferat ca în primul an de la plantare ramurile laterale să fie tăiate până la o lungime de 10 centimetri, apoi în al doilea an până la 30 de centimetri și în al treilea an la 40 de centimetri. După cinci ani de la plantarea pomilor columnari, putem tunde lăstarii crescuți primăvara și putem înlătura ramurile uscate anul anterior.

Specii care se pretează „existenței” la interior

856 20 2Plantarea merilor în ghivece este o variantă comună atunci când nu ne permitem o livadă de pomi fructiferi. Pentru că rădăcinile sunt cele care determină mărimea pomului, alegeți unul care a fost altoit pe un portaltoi de container. Merele pe portaltoi pitici cresc până la o înălțime maximă de doi metri înălțime dacă sunt puse într-un ghiveci cu un diametru de aproximativ 50 cm în diametru. La plantare umpleți jumătate de ghiveci cu un compost pe bază de argilă, fixați rădăcinile mărului și apoi puneți în continuare compost până la linia de sol a trunchiului. Ulterior, adăugați un mulci de compost de grădină sau gunoi de grajd bine putrezit pentru a preveni umezeala. După plantare, udați din abundență pentru a fixa pomișorul, dar asigurați-vă apoi că excesul de apă și de umezeală dispare și în acest sens este indicat ca ghiveciul să aibă găuri pentru drenarea apei. Puneți ghiveciul într-un loc însorit, udați pomișorul în mod regulat și folosiți un fertilizator lichid care să îl ajute să se dezvolte. Dacă plantați un nectarin sau un piersic în ghiveci, puneți pe fundul ghiveciului pietriș de dimensiunea boabelor de mazăre pentru a îmbunătăți drenajul și stabilitatea, apoi umpleți cu pământ. Este important ca pământul din ghiveci să nu fie niciodată uscat, așa că asigurați-vă că îl udați constant. Dimensiunea ghiveciului trebuie să fie de minimum 45 cm lățime. La fiecare doi ani, aceste două specii necesită replantare. Piersicii și nectarinii sunt rezistenți, dar florile lor nu sunt, așa că asigurați-vă că îi creșteți într-un loc însorit și adăpostit pentru a asigura rodirea. Prunii din ghivece au nevoie de un drenaj bun, așa că adăugați în compost și pietriș. Pentru un astfel de pomișor este suficient un ghiveci cu dimensiunea de 60 cm lățime. Alegeți un soi autofertil dacă aveți loc doar pentru o plantă.

O variantă mai luxuriantă

856 20 3Dacă preferați mai mult verde în căminul dumneavoastră o alternativă a pomilor columnari sunt arbuștii fructiferi. Coacăzul negru, spre exemplu, este un arbust atractiv pentru care aveți nevoie de un ghiveci nu foarte mare, cu diametrul de 60 cm. Pentru a-l încuraja să dezvolte lăstari de la bază, plantați-l la o adâncime de aproximativ șase centimetri. Tot din categoria arbuștilor fructiferi este și afinul. Pentru a se dezvolta corespunzător acesta are nevoie de un ghiveci cu dimensiunea de 30 de centimetri, un sol acid, iar ghiveciul trebuie plasat într-un loc însorit. Este contraindicată udarea cu apă de la robinet, în schimb este de preferat să folosiți apă de ploaie pentru a hidrata afinul. Drept recompensă, acest arbust vă va încânta cu frunze și flori atractive, iar toamna cu fructe. Smochinii sunt perfect adaptați la plantarea în ghivece pentru că fructifică mai bine atunci când creșterea lor este restricționată. Pentru plantare este suficient un ghiveci cu dimensiunea de 35-45 cm lățime. Smochinul este un arbust autofertil, așadar este suficient să aveți în casă un sigur exemplar. Pentru plantare folosiți un mulci de compost sau gunoi de grajd putrezit pentru că acestea vor menține solul fertil. Plasați ghiveciul într-un loc cald și însorit. Este recomandat să fie udat suficient de bine și în mod regulat, dar cu posibilitatea drenării apei. Când arbustul devine prea mare pentru a fi replantat, îndepărtați cât mai mult compost de pe suprafața ghiveciului și înlocuiți-l cu unul proaspăt. Agrișele sunt foarte productive, așa că veți obține o mulțime de fructe într-un spațiu mic. Acești arbuști cresc cel mai bine într-un loc însorit, adăpostit, dar fructifică și dacă sunt ținuți la umbră. Lăsați spațiu în jurul ghiveciului de 30 de centimetri lățime pentru a asigura un flux bun de aer în jurul arbustului. Tot în ghiveci puteți cultiva și zmeură. Aceasta fructifică atât vara, cât și toamna în ghivece și vă permite astfel să vă bucurați de recoltă timp de câteva săptămâni. Dacă spațiul este limitat, alegeți soiuri fructifere de vară, care sunt mai puțin stufoase. Pentru trei plăntuțe de zmeură este nevoie de un ghiveci cu dimensiunea minimă de 30 de centimetri. După plantare, puneți ghiveciul într-un loc însorit și adăpostit.

Mărul, părul, cireșul sau prunul sunt specii care se polenizează singure

Ajunși la maturitate, pomii columnari pot produce până la 10 kilograme de fructe, de aceea este indicat să asigurați susținerea lor cu un spalier, spre exemplu

Soiurile pentru care puteţi opta

856 20 4Oferta din colecția soiurilor de pomi columnari pe care îi puteți planta în ghiveci este diversificată. Dacă aveți în vedere să plantați măr atunci puteți opta pentru soiurile Nicol, Colmar, Bolero sau Colonade. În cazul cireșilor, printre soiurile recomandate se află Black, Sylvia, Queen Mary, Helene, Quartet. Soiurile de pruni Fruca sau Imperial sunt, de asemenea, indicate de specialiști. În cazul perilor puteți alege soiul Silva sau Decora, iar la specia cais sunt recomandate soiurile Golden Sun, Asian Pearl, Prince Mart etc. În cazul nectarinilor puteți planta soiurile Fantasy sau Saturn.