Main menu

header

821 27 1de Gheorghe Zmaranda şi Adrian Barna

„Noi suntem Alexandra Bordeianu și Dana Dragomirescu, adică «Sâmbure de Natură». Suntem două femei, cu o mare dragoste de natură și pădure, cu un vis comun, acela de a aduce un sâmbure de natură în orice spațiu interior. Sâmbure este un cumul de simțăminte, emoții și idei, este acea sămânță din care pornește totul, la fel ca și domeniul în care ne lansăm cu entuziasm”. Aceasta este, în câteva cuvinte, chintesența proiectului de decorațiuni interioare cu plante prin care cele două doamne pe care le-am invitat la dialog și-au propus să aducă un „sâmbure de natură în orice spațiu interior”. Pentru că este primăvară, iar energia acestui anotimp ne revitalizează pe toți și ne determină să fim mai atenți la transformările spectaculoase ale naturii, să o contemplăm cu smerenia care se cuvine, am rugat-o pe Dana Dragomirescu să ne vorbească despre reconectarea la natură prin cele mai simple elemente. Spre exemplu, ați auzit până acum de seedbombs?

Kokedama are la bază noţiuni din Wabi-sabi și bonsai

Alegerea acestui domeniu de activitate, foarte sensibil, spune Dana, a venit din dorința de a împărtăși cu ceilalți ceea ce descopereau ele: natura, imperfecțiunile ei, cum să îngrijești plantele cu rădăcini, cum să fi sustenabil și să te apropii de ceea ce este natural. „Am văzut, odată, la un târg, în București, o kokedama. Apoi ne-am documentat despre ea, iar un prieten ne-a îndemnat să creăm și noi asemenea minunății pentru că aveam pădurea aproape, puteam să luăm puțin mușchi, aveam plante peste tot prin casă. Și așa, într-o zi de ianuarie, în 2017, ne-am jucat cu pământul și cu mușchiul și am creat primul bulgăre de pământ și mușchi, o kokedama, care este o veche tehnică japoneză de aranjamente cu plante, care are la bază concepte din Wabi-sabi și bonsai. Și așa am început să creăm sâmburii de pământ”, ne-a mărturist Dana Dragomirescu.

Un proiect care trece constant prin tot felul de reinventări și recreări

821 27 2Proiectul celor două antreprenoare, lansat în 2017, a crescut încet şi organic, prin eforturile lor susținute din investițiile și reinvestițiile a tot ce le rămânea din diverse proiecte. În 2019 au semnat contractul pentru un grant de fonduri europene, iar proiectul a fost scris și conceput chiar de ele. Banii obținuți a dus business-ul la un nou nivel, au investit în materiale, în site-ul și shop-ul online - sambure.ro și au deschis atelierul - spațiu de lucru și concept store-ul vegetal în centrul Brașovului. „Am încheiat proiectul de fonduri europene în aprilie 2020, în plin început de pandemie, când a urmat o perioadă de sustenabilitate. Era necesar să dovedim că putem să menținem afacerea încă şase luni, după cele 12 luni de implementare. A fost o provocare mare pentru un mic atelier de artizani, într-o plină perioadă de necunoscut și criză globală. Criza nu a dispărut, din păcate, așadar proiectul nostru a trecut și încă trece prin tot felul de reinventări și recreări - de idei, de ateliere, de produse”.

Hârtia și mărțișoarele plantabile, două idei tot mai cunoscute

821 27 3Din categoria ideilor inedite se numără și inițiativa lor de face cunoscute două concepte relativ noi pentru țara noastră. „Mărțisoarele plantabile au apărut de câțiva ani în viața noastră, dar până acum nu le-am adus și la «Sâmbure de natură». Anul trecut și anul acesta am început să promovăm mai mult acest concept. Ideea de seedbombs - este de a susține polenizatorii și regenerarea naturii, chiar și în mijlocul orașului printre betoane și mașini, în balcoane, colțuri de bloc, grădini private sau parcuri. De asemenea, este din ce în ce mai cunoscut conceptul de hârtie manuală plantabilă ce conține diverse semințe. Noi avem cu flori de câmp și lavandă. Această hârtie este creația unui atelier din Hunedoara, noi am preluat produsul și am început să îl promovăm. Este biodegradabil și compostabil, se plantează direct cu această hârtie, poate fi pus în ghiveci sau în grădină. Acest concept de mărțisoare plantabile vine foarte bine în completarea motto-ului nostru de «a aduce un sâmbure de natură» acasă la tine și de a fi mai conștienți că putem face loc naturii să ocupe sau să reocupe spațiu, chiar și în cele mai incredibile locuri”.

Anul trecut au aflat despre acest concept de seedbombs și prima dată când au promovat micii bulgări de lut cu semințe a fost la un târg de nunți și evenimente, ca propunere de „mărturii”, printre alte idei pe care le făceau cunoscute atunci.

Pot fi plantați în ghiveci, pe balcon, în curtea proprie ori a blocului sau chiar printre... crăpăturile din trotuare!

821 27 4Seedbombs reprezintă un concept japonez de susținere a polenizatorilor. Bulgării de lut și compost conțin semințe de plante sălbatice și medicinale și anume maci, romanițe de câmp, margarete, neghină, coada-șoricelului, isop sau menta păsării Colibri, amaranth, iarba-popii, limba mielului, șofrănel, albăstrea, nemțisor. Aceste plante sunt considerate de majoritatea oamenilor ca fiind buruieni. Doar că ele sunt mai mult decât flori sălbatice sau buruieni de care trebuie să scapi pentru a avea un gazon impecabil. Ele sunt plante medicinale și o mare sursă de hrană pentru polenizatori mari, mici și foarte mici. Sunt plante rezistente, nepretențioase și foarte iubite de apicultori. Acești mici bulgări de pământ și semințe pot fi plantați în ghiveci, pe balcon, în curtea proprie, în curtea blocului sau chiar printre crăpăturile din trotuare. Este nevoie doar de un petic mic de pământ, lumină și puțină apă, poate chiar prima ploaie după plantare, pentru a începe să crească. Aceștia nu au nevoie de condiții speciale și nu au termen de garanție sau valabilitate, dar firește că puterea germinativă a semințelor poate scădea de la an la an. Seedbombs pot fi semănate oricând și oriunde este un pic de pământ și lumină, astfel încât să prindă rădăcini. Chiar dacă nu aveți grjiă de micii bulgărași de lut, prima ploaie poate să determine creșterea acestor plăntuțe foarte rezistente. Unele pot muri peste iarnă, dar primăvara pot să răsară doar din semințele produse și căzute. Bulgării de lut și compost cu semințe costă 5 lei/bucata, iar hârtia manuală plantabilă 7 lei/bucata.

„Este important ca oamenii să conștientizeze că reconectarea cu natura, că a trăi integrați și în armonie cu ritmurile ei, cu viața și culorile ei este o nevoie de bază, precum apa, mâncarea sau adăpostul. Să ai plante în case, mici grădini interioare, suspendate prin kokedama sau în sticlă, ca și terarii, în ghivece sau tot felul de aranjamente, poate fi nu doar ceva frumos, estetic sau armonios, ci şi acea doză zilnică de conectare cu natura“ (Dana Dragomirescu)

„Vrem să facem parte din mişcarea de gherilă pentru polenizatori“

Potrivit Danei, primele seedbombs le-au achiziționat de la producătorul din Satu Mare anul trecut și au avut un stoc destul de limitat, dar intenția lor este de a susține acest concept cât pot de mult pe tot parcursul anului, nu doar în perioada de Mărțișor și 8 Martie, când oamenii sunt mai deschiși față de astfel de produse. „Vrem să continuăm, în special cu seedbombs, pentru că ne dorim să susținem acest mic producător de bulgări de lut cu semințe și să facem, totodată, parte din mișcarea de gherilă pentru polenizatori. Anul trecut am avut o campanie în care am trimis mici surprize cu aceste hârtii plantabile, clienților care comandau de la noi, prin shop-ul online sau celor care se înscriseseră la atelierele online de terarii și kokedama”.