Main menu

header

de Elena Şerban

În această perioadă, sute de turişti au început să viziteze Rezervaţia floristică Tinovul Mohoş, din judeţul Harghita. Merg acolo nu doar pentru a vedea acest loc unic în Europa, ci şi pentru că roua cerului, o plantă carnivoră cunoscută pentru apetitul ei, a început să înflorească. Şi dacă se deschid florile, e semn că acestea trebuie să se hrănească.

Vegetala care desface orice lacăt
Roua cerului sau drosera rotundifolia, cum o numesc botaniştii, papă insecte chiar şi de 15-20 de ori mai mari decât ea. Insectele sunt ademenite cu nişte tentacule acoperite cu picături de sevă otrăvitoare, ce strălucesc puternic în razele soarelui. Din momentul în care sunt prinse în capcană, insectele sunt descompuse de o substanţă foarte puternică. Specialiştii spun că planta are un „apetit” deosebit, ea devorând aproximativ 50 de insecte pe an. În folclor, Roua cerului este una dintre plantele căreia i s-a atribuit renumele de iarba fierului, despre care se spune că are puterea de a desface orice lacăt.

Rozmarinul de turbă, mai toxic decât mătrăguna
Pe lângă Roua cerului, Rezervaţia floristică din Tinovul Mohoş mai  adăposteşte şi alte plante extrem de spectaculoase. Una dintre ele este Rozmarinul de turbă, o plantă mică, mai toxică decât mătrăguna. Se spune că serviciile secrete din fosta Uniune Sovietică foloseau rozmarinul de turbă pentru a extrage o substanţă extrem de toxică, care, prin injectare, provoca moartea prin infarct, fără a se descoperi cauza reală a decesului.
Tinovul Mohoş, care înseamnă în limba maghiară „Lacul cu muşchi”, s-a format în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, la o altitudine de 1.050 m, în craterul geamăn al Lacului Sfânta Ana. În mlaştina considerată o raritate a naturii se află 17 lacuri, a căror apă are o culoare aproape neagră. Ele sunt adevărate capcane pentru oamenii care îndrăznesc să intre în Tinov neînsoţiţi… Prin locuri neamenajate, adâncimea acestora depăşesc, pe alocuri, 70 m!