Main menu

header

de Claudia Stan

Trompeta îngerilor (Brugmansia aurea) este un arbust originar din Brazilia, din regiunile cu climat tropical. Frunzele sunt ovale şi verzi, iar paleta coloristică a florilor variază de la galben pal la portocaliu, fiind puternic parfumate.

Ideală pentru terase şi verande
Pentru că provine din ţări tropicale precum Brazilia, Chile, Ecuador, este firesc ca Brugmansia aurea să adore lumina şi căldura. Astfel, aceia dintre dumneavoastră care doresc să aibă o plantă ornamentală spectaculoasă trebuie să o ţină pe o verandă sau în grădină în soare plin întreaga zi. Trompeta îngerilor se udă săptămânal vara şi de două ori pe lună iarna. Dacă aerul este foarte uscat, se recomandă pulverizarea frunzelor cu apă dedurizată, nu foarte rece. Solul ideal pentru trompeta îngerilor este cel bine drenat, poros, ce conţine materii organice din belşug. Dacă doriţi ca planta să înflorească din abundenţă, asiguraţi-i lumină solară puternică.

Se înmulţeşte prin butaşi
Singurul anotimp propice pentru înmulţire este primăvara, în lunile mai şi aprilie, înainte de înflorire. Brugmansia aurea se înmulţeşte prin butăşire. Butaşii se aşază într-un substrat nisipos umed, unde vor prinde rădăcini. După o perioadă, butaşii se vor muta în ghivece. De asemenea, butaşii pot şi înrădăcinaţi direct în pământ, înfăşuraţi în folie de aluminiu, ce îi va proteja de curenţi de aer şi le va menţine căldura necesară. Trebuie menţionat faptul că, deşi butaşii sunt luaţi de la planta-mamă, florile pe care le va face noua plantă nu se aseamănă întotdeauna la colorit. Pentru siguranţa vieţii frumoasei Brugmansia aurea optaţi pentru un pământ amestecat (părţi egale) din mraniţă, turbă şi nisip. Fertilizarea se face lunar şi doar în anotimpul cald, cu îngrăşământ lichid.

Victima dăunătorilor
În fiecare primăvară, trompeta îngerilor necesită tunderea ramificaţiilor uscate şi în fiecare lună trebuie verificată dacă este sănătoasă. Dăunătorii găsesc uşor punctul sensibil al plantei, iar păianjenul roşu şi musculiţa de seră o atacă în mod frecvent. Bolile apar doar când planta este cultivată în interior, când aerul din cameră este prea uscat. Dacă floarea a fost atacată, încercaţi să îndepărtaţi dăunătorii cu o cârpă moale, îmbibată în apă cu bere, prin ştergeri uşoare. În cazul în care trompeta îngerilor a fost atacată de dăunători, apelaţi la insecticidele sau insectacaricidele din comerţ.

Este extrem de toxică!
Înălţimea plantei nu depăşeşte un metru şi jumătate, funzele sunt mari şi catifelate, iar florile extraordinare atrag privirile oricui. Deşi este numită trompeta îngerilor, graţie aspectului, cât şi a mirosului plăcut, nu trebuie să uitaţi că este foarte otrăvitoare! Imediat după atingerea frunzelor spălaţi-vă bine pe mâini, deoarece ingerarea alcaloizilor toxici poate cauza pierderi de memorie, dezorientare, stări de agitaţie şi chiar un... stop cardiac. Sub nicio formă trompeta îngerilor nu va fi lăsată într-un loc la care pot ajunge copiii!

Trimişii lui Dumnezeu

Se spune că, în negura vremurilor îndepărtate, Dumnezeu a vrut să vină pe pământ deghizat într-un om simplu,   pentru a vedea cum se comportă oamenii cu El. Dar, pentru că nu îşi putea părăsi Împărăţia, a trimis câţiva îngeri, transformându-i în flori. Unii oameni au observat minunea, iar Tatăl Ceresc le-a spus trimişilor Săi că vor putea sta numai în acele case în care oamenii îşi vor da seama de semnificaţia lor, de sunetul tainic al „trompetelor îngereşti”, care Îi vor vesti faptele bune ale muritorilor.