Main menu

header

732 25 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În foarte multe locuințe există crescători pasionați de plante care iubesc în același timp și animalele de companie, în special câini și pisici. Specialiștii recomandă, pentru buna conviețuire dintre specii, cele mai potrivite soiuri de plante, care fac casă bună cu animalele.

Busuiocul dulce

Există plante care sunt sigure pentru pisici sau unele alături de care doar câinii sunt în siguranță. Dacă aveți dubii sau sunt în casă și câini, și pisici, există o serie de plante de apartament care sunt inofensive pentru ambele specii de necuvântătoare. Primul pe listă este busuiocul dulce. „Majoritatea ierburilor care sunt folosite acasă pe post de condimente sunt toxice pentru animale, dar busuiocul este o rară excepție. Dacă vă surprindeți pisica mestecându-i frunzele, asta este pentru că îi plac. Nu vă faceți probleme, felina este în siguranță”, explică George Pisegna, director al Societății Horticultorilor din New York.

Ocean Spider

732 25 2Experții plasează în fruntea listei cu plante sigure pentru conviețuirea cu animalele specia Ocean Spider. „Este adevărat că această plantă este netoxică pentru animalele de companie. Desigur, dacă necuvântătorul mestecă o frunză, nu și dacă ingerează întreaga plantă sau îi ajunge în stomac pământ, eventual îngrășământ. Ca și în cazul oamenilor, ar putea interveni probleme digestive. Este valabil, de altfel, pentru toate plantele”, arată Joshua Woolsey, medic în cadrul Humane Rescue Alliance, din SUA.

Feriga Boston

732 25 3Majoritatea speciilor de ferigă nu au ce căuta în spații în care trăiesc animale de companie, dar soiul Boston este o fericită excepție. Specialiștii arată că este și o plantă decorativă ușor de agățat și, astfel, de ținut la distanță de curiozitatea animalelor, mai ales dacă este vorba despre pisici, care nu rezistă la nimic ce mișcă. „Feriga Boston este printre puținele lângă care animalul de companie poate fi în siguranță”, punctează Sara Redding Ochoa, veterinar la doglab.com.

Iedera suedeză

732 25 4Plantă viguroasă, spectaculoasă, care se întreține și se înmulțește ușor, iedera suedeză este, de asemenea, sigură pentru animale. „Iedera suedeză este una dintre cele mai bune plante de apartament din toate perspectivele, nu doar din cea a siguranței pentru animale. Este o plantă curată și confortabil de crescut, dând satisfacții proprietarului”, arată Rachel Barrack, fondator al Animal Acupuncture, New York.

Soiurile suculente

Toată familia de plante suculente Echeveria este considerată sigură pentru a sta pe pervazurile luminate pe care uneori stă de vehe și… pisica. „Sunt plante frumoase, foarte decorative, care au toate formele și culorile posibile, așa că aveți de unde alege fără grija că ar putea fi periculoase pentru animalul de companie”, opinează Pisegna.

Obovata

732 25 5Pe lângă faptul că este o semisuculentă ușor de întreținut, care crește frumos și bucură proprietarul, Obovata este și foarte sigură pentru animale, întrucât este netoxică și inofensivă. „Toate tipurile de hoya, inclusiv Obovata, sunt sigure deopotrivă pentru oameni și animale”, afirmă Jesse Waldman, reprezentant al serelor Pistils, din Portland, Oregon.

Violeta africană

Dacă în general trebuie să fiți foarte atenți cu plantele care fac flori, întrucât acestea atrag animalele de companie ca un magnet și pot deveni periculoase prin toxicitate - crini, lalele etc. -, există o excepție pe cât de decorativă, pe atât de sigură pentru animale: violeta africană. Cu florile sale discrete și spectaculoase, atât de viu colorate, „este foarte ușor de cultivat și cât se poate de sigură în preajma animalelor”, după cum subliniază Pisegna, care adaugă că, în unele culturi, florile minunatei violete africane chiar se consumă.

Iarba-pisicii

732 25 6Dacă vedeți că pisica dumneavoastră nu se poate opri din ronțăit frunzele plantelor din casă, este momentul să-i achiziționați celebra iarba-pisicii, care crește rapid și ușor în orice jardinieră și care va fi suficient de irezistibilă pentru felina casei, încât să vă lase în pace plantele de apartament, pe care între timp le puteți muta la înălțime, suspendate sau în locuri mai greu accesibile. „Dacă o pisică are postul de observație la fereastră și acolo este o plantă, o va ronțăi. Iarba-pisicii îi va îndrepta atenția în altă direcție”, argumentează Pisegna.

Palmierul Bella Parlor

732 25 7Două specii de palmieri - Bella Parlor și Butterfly - sunt sigure pentru a fi amplasate într-o casă în care există și animale de companie. „În general, palmierii sunt dificili și în multe cazuri toxici pentru animale. Dar aceste două soiuri, primul din America Centrală, celălalt din Madagascar, sunt excepții. Însă este de preferat să stea mai la înălțime și în vase înalte, în așa fel încât animalele să nu aibă acces la ei”, recomandă Pisegna.

Maranta

Planta rugăciunii, așa cum mai este cunoscută, maranta este o altă specie considerată foarte sigură pentru animalele de companie. Este, de asemenea, deosebit de rezistentă la lipsa luminii naturale, ceea ce o face ideală pentru apartamente.

Nu duceți acasă plante țepoase sau cactuși, întrucât, chiar dacă unele soiuri pot fi lipsite de toxicitate, țepii ajunși în cavitatea bucală a animalului pot crea probleme foarte serioase!

„Atunci când achiziționați plante pentru apartament verificați cu atenție denumirea în limba latină, pentru a nu exista confuzii, în condițiile în care o plantă perfect inofensivă pentru om se poate dovedi extrem de toxică pentru animalul de companie“ (Ben Team, biolog)