Main menu

header

725 18 4de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

O plantă cu calități remarcabile, destinată special unei funcții foarte importante - curățarea aerului din încăperile în care trăiesc oamenii -, a fost creată de experți din cadrul Universității din Washington.

Elimină benzenul și cloroformul

Filtrele de aer folosite de oameni nu reușesc să rețină molecule de mici dimensiuni, dar care sunt foarte toxice, ca benzenul, care se găsește în benzină, sau cloroformul, prezent în apele clorinate, am- bele substanțe fiind puse de studii în legătură cu dezvoltarea celulelor canceroase. Atunci când se deschid ferestrele, inevitabil intră în încăpere benzenul produs de poluare, iar atunci când o persoană face o baie, apare cloroformul. În aceste condiții, experții americani de la Universitatea din Washington au creat o specie de iederă modificată genetic care poate elimina aceste molecule din aer, folosindu-le drept „combustibil” și agenți de creștere.

Moleculele toxice dispar în câteva zile

T725 18 5estele cu noul tip de iederă au pus în evidență faptul că, în doar câteva zile, existența acestor plante în încăpere a determinat dispariția concentrațiilor de toxine nedetectabile. „Nu se prea vorbește despre aceste toxine, întrucât până acum nu s-a putut face mare lucru pentru a le elimina. Dar noi lucrăm pentru remedierea acestui neajuns și creăm plante de interior care să înlăture substanțele periculoase nedetectabile”, explică expertul Stuart Strand. Potrivit specialiștilor americani, pentru a obține efectul prezenței plantelor în încăperi, este nevoie ca acestea să fie foarte bine aerisite zilnic, întrucât în absența unei circulații a aerului, este mai greu ca moleculele poluante să ajungă la plante, pentru ca acestea să le poată anihila.

Replică a reacției de apărare a organismului uman

Echipa de oameni de știință a modificat iedera în așa fel încât să stimuleze o proteină, numită citocrom P450, care se găsește și în ficatul uman. „Am decis să creăm reacția de apărare a organismului uman în fața substanțelor toxice în exteriorul organismului, mai exact într-o plantă. La rândul său, și aceasta poate beneficia de pe urma modificării pe care a suferit-o, folosind ionii toxinelor pentru a se hrăni și a-și dezvolta celulele”, adaugă Strand. Testele finale au demonstrat că în cazul cloroformului, prezența plantei modificate genetic a scăzut cu peste 80% concentrația acestei substanțe, iar a benzenului, cunoscut compus cancerigen, care afectează imunitatea și sistemul nervos, cu 75%, se arată într-un articol publicat de revista „Environmental Science and Technology”.