Main menu

header

674 23 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

De ce să cheltuiți inutil bani pe tot felul de insecticide, când cutia cu leacuri a bunicii, cu plămădelile pe care le-a folosit atâția ani pentru a evita îmbolnăvirea plantelor și invaziile de dăunători, e la îndemâna dumneavoastră?

Maceratul de urzică ține furnicile departe

Una dintre cele mai folosite plante în lupta cu diferiți paraziți, precum păduchii, musca morcovului și mana, este urzica. Se utilizează macerat de urzică preparat astfel: se lasă urzica în apă rece până când lichidul devine foarte închis la culoare și nu se mai formează niciun fel de spumă. Pentru a accelera procesul, recipientul cu macerat de urzică se lasă la soare. De asemenea, maceratul de urzică stropit pe pământ ține departe furnicile. Pentru accelerarea creșterii tinerelor plante, maceratul de urzică se diluează cu apă, în raport de 1:20. Același preparat, cu care se stropește consecutiv trei zile, la interval de două săptămâni, este util împotriva bolilor criptogamice (mucegaiuri, boala piersicului, boala viței-de-vie cauzată de ciuperca plasmopara viticola), a numeroaselor insecte (musca cireșului). Maceratul poate fi folosit și pentru a dezinfecta rădăcinile plantelor înaintea transvazării.

Vetricele împiedică atacul păduchilor-de-frunză

674 23 2La rândul său, usturoiul este considerat unul dintre cele mai redutabile fungicide naturale. Se amestecă o căpățână de usturoi cu o lingură cu boia iute sau cu ardei iuți. Se adaugă două linguri cu ulei de floarea-soarelui și o lămâie. Se pasează bine ingredientele, se amestecă și se lasă peste noapte la frigider. Ulterior se strecoară și se pune o lingură cu amestec la un litru de apă. Preparatul este util și împotriva insectelor care rod seva plantelor. Substanțele active din usturoi au rolul de a preveni infecțiile, de aceea pentru tratarea semințelor înainte de semănat, acestea se scufundă în extract de usturoi. În acest fel, planta tânără va fi protejată de tot felul de infecții. Vetricea are rolul de a îndepărta furnicile și de a împiedica atacul păduchilor-de-frunză. Se folosește infuzia de vetrice, obținută astfel: 300 g vetrice proaspătă sau 30 g uscată se lasă la infuzat în zece litri de apă clocotită. După ce se răcește se pulverizează direct pe plante. Împotriva musculiței albe se stropește planta cu infuzie de vetrice, la care se adaugă 3% bentonită.

Ceapa înlătură „duşmanii” morcovului

Având proprietăți repelente, antiseptice, antibacteriene și antivirale, fiertura de ceapă este extrem de căutată pentru a înlătura dăunătorii morcovului. Modul de preparare este următorul: într-un vas emailat se pune o mână cu foi de ceapă, peste care se toarnă un litru și jumătate de apă fiartă. Se lasă pe foc zece minute, apoi la infuzat două ore. După ce s-a răcit și a ajuns la temperatura camerei, decoctul se strecoară, iar cu preparatul obținut se stropesc plantele. Este bine ca stropitul să se facă o dată pe lună și în scop profilactic. Atenție! Fiertura nu se folosește decât proaspăt preparată!

Ceaiul de arpagic previne infestarea dovleceilor cu ciuperci

674 23 3Plantat împreună cu roșiile, busuiocul le păzește de dăunători. Puneți la infuzat, timp de o jumătate de oră, 150 g busuioc proaspăt, tocat mare, în cinci litri de apă clocotită. Se lasă la răcit, se strecoară și se pulverizează direct pe plante. Pentru a preveni infestarea dovleceilor, a castraveților sau a pepenilor cu diferite ciuperci, apelați la ajutorul ceaiului de arpagic. Peste o legătură de frunze de arpagic tocate se toarnă apă clocotită și se lasă la infuzat până se răcește. Se stropește cu această soluție de două-trei ori pe săptămână. Un leac bun împotriva îmbolnăvirilor bacteriene ale semințelor este sucul de aloe. O frunză de aloe de la o plantă de cel puțin trei ani se ține la întuneric și la frigider timp de șapte zile. Ulterior se pisează sau se dă prin mașina de tocat, iar sucul stors se diluează cu apă în părți egale. Cu acest preparat se stropesc plantele.

Ceaiul din frunze de cartofi (două căni cu frunze la o jumătate de litru de apă și un sfert de linguriță cu săpun) se aplică împotriva gândacului de asparagus, viermilor și gândacilor

Insecticid contra afidelor

Cu siguranță, nimic nu este mai neplăcut decât să ai plante pline de păianjeni. Cum scăpați de această problemă? Folosindu-vă de puterea ardeiului iute de a îndepărta aceste insecte. Se amestecă două linguri cu ardei iute uscat și pisat cu câteva picături de săpun lichid și cu 0,25 litri de apă. Se lasă peste noapte la macerat, se agită și se toarnă într-un flacon cu pulverizator. Se împrăștie conținutul peste plante. Împotriva afidelor amestecați 10 g pulbere de ardei iute cu cinci litri de apă. Strecurați și pulverizați pe plante o dată pe săptămână. Pentru a îndepărta melcii, musculițele albe și alte insecte mici aveți nevoie de o cană cu ardei iuți, o cană cu frunze de pelin și șase căni cu apă. Se mixează ardeii iuți împreună cu pelinul și cu o cană cu apă, apoi se adaugă celelalte cinci căni cu apă și se fierbe la foc încet o oră, apoi se filtrează. Cu acest preparat se pulverizează plantele. Pentru mărirea eficienței se poate adăuga ulei de cocos. Atenție! Lichidul irită pielea și ochii!