Main menu

header

de Claudia Stan

Coroniţa lui Hristos este o plantă lemnoasă, răspândită în regiunile tropicale din Asia, Australia şi America de Sud, dar sunt cultivate în întreaga lume. Ştiinţific se mai numeşte Euphorbia milii (coroană de spini) şi poate ajunge la o înălţime de şase metri! Frumuseţea plantei este dată de frunzele mari şi florile colorate în diverse nuanţe de roşu, roz, galben şi portocaliu. Se povesteşte că regina florilor a fost adusă din Madagascar în Orientul Mijlociu înainte de Iisus. Denumirea de Coroniţa lui Hristos a fost dată în urma mărturiilor făcute de credincioşi, potrivit cărora acea coroană de spini de pe capul Mântuitorului era făcută din tulpinile plantei Euphorbia milii.

Peste 400 de specii
Euphorbia milii este una dintre cele mai mari familii de plante din lume, cuprinzând peste 7.000 de specii. Spinii duri aflaţi pe toată planta i-au dat denumirea de coroană de spini. De regulă, plantele ating înălţimea de 100 cm, însă în condiţii bune pot ajunge la 6 m. Tulpinile sunt ramificate şi suculente, cu sevă lăptoasă (toxică), puţin lemnificate. China şi Thailanda au început în anul 1990 hibridarea Coroniţei lui Iisus, obţinând o mare varietate de culori ale florilor, precum şi dimensiuni variabile.

Se mulţumeşte şi cu lumină artificială
Iubitoare de lumină naturală, persiflora creşte şi se dezvoltă cel mai bine sub mângâierea directă a razelor solare. În habitatul ei natural, planta trăieşte în bătaia directă a soarelui, însă speciile de Euphorbia milii au fost adaptate să supravieţuiască şi la lumină artificială. Se recomandă aşezarea florii într-un ghiveci în interiorul căruia sunt puse câteva pietricele, pe un pervaz orientat spre sud. Pentru a spori lumina din cameră, aprindeţi becul cu o oră înainte de apusul soarelui şi lăsaţi-l timp de patru ore.

Patimile Mântuitorului în viziunea naturii
Marele Creator a dat viaţă Euphorbiei milii, ilustrând patimile lui Iisus într-o simplă floare. Ghimpii amintesc de coroniţa de spini, tulpina centrală sugerează parul pe care Fiului Domnului a fost biciuit. De asemenea, pistilul umflat face referire la buretele înmuiat în fiere, iar staminele reprezintă cuiele ce au străpuns trupul răstignit al Mântuitorului. Mai mult, cârceii plantei semnifică biciul cu care a fost lovit. Coroniţa lui Hristos pare a fi o reconstituire realizată de natură a săptămânii de chin îndurată de Iisus.

Pont. Planta are proprietăţi terapeutice, fiind un puternic sedativ, analgezic şi hipotensiv

Regina florilor şi fructul pasiunii

Frumuseţea şi perfecţiunea nemărginită ale florilor de Euphorbia milli au determinat botaniştii să  ridice planta la gradul de „regină a florilor”. Fructul plantei este cărnos, conţine multe seminţe şi are formă alungită, ajungând până la 20 cm. Cercetătorii din Thailanda l-au numit „fructul pasiunii” şi poate fi comestibil, însă nu în stare crudă. Coloritul acestuia diferă de la specie la specie, variind de la galben, purpuriu şi până la negru. Planta se înmulţeşte numai primăvara prin butaşii lungi de aproximativ zece centimetri. Aceştia se înrădăcinează într-un sol nisipos ce se va menţine umed.