Main menu

header

631 27 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Paleții sunt la mare căutare pentru numeroasele lor întrebuințări într-un spațiu pe care îl doriți cât mai natural și mai original. Orice decor rustic de grădină poate fi îmbogățit cu idei simple și foarte inspirate de aranjamente florale pentru care puteți utiliza paleți.

Un perete „viu”

Probabil una dintre cele mai simple modalități de asamblare a paleților este pe verticală, în formă de „dulap” cu „sertare” dispuse după preferințe, în care nu mai rămâne decât să puneți un pământ de calitate și să faceți lemnul să arate ca un perete „viu”. După fixarea în siguranță pe gard, în „sertare” se pot răsădi plante dintre cele mai diverse, inclusiv cățărătoare dacă gardul de care ați fixat „dulapul” este suficient de înalt încât să permită extinderea unei passiflora, de exemplu. Cu cât veți lăsa lemnul paleților mai natural, cu atât contrastul cu plantele va fi mai atrăgător.

Masca de furtun

631 27 2De o neîndoielnică utilitate, furtunul de grădină poate rămâne „înșirat” prin curte, încurcând pe toată lumea și stricând tabloul general. Una dintre soluțiie estetice și totodată practice și inedite este o cutie din paleți care să fie deopotrivă mască pentru furtun și jardinieră pentru plante cu flori viu colorate. În acest fel, furtunul va putea fi strâns cu ușurință și pus într-un loc sigur până la viitoarea utilizare și, în același timp, tot ansamblul va arăta ca o cutie rustică din lemn în care au răsărit cele mai galbene flori de câmp care râd în soare.

Variantă minimalistă

631 27 3Puteți folosi paleții și pentru a vă amenaja un mic colț verde pe balcon. Este o variantă minimalistă, dar foarte atrăgătoare. Aduceți acasă paleții, asigurați-vă că nu este lemnul infestat cu dăunători, apoi neteziți eventualele asperități, lăsându-i totuși aspectul rustic. Decideți care parte este deasupra și care va fi sprijinită de perete. Acoperiți apoi spatele, fundul și părțile laterale cu pânză, puneți paletul cu fața în jos și fixați cu ținte pânza, având grijă să fie bine întinsă, dar nu până la a risca să plesnească. Plantarea o veți face cu paletul întins pe podea, cu primele plante răsădite acolo unde urmează să fie vârful aranjamentului. La final, fiecare parte din palet care nu are o plantă trebuie să aibă pământ, așadar, să nu existe goluri. Acest decor va fi uimitor pe un colț de balcon nu mai mare de câteva zeci de centimetri lățime.

Seră în toate formele

631 27 4Paleții i-au cucerit de ceva vreme pe cultivatorii de legume pentru consumul propriu, care au grădini de dimensiuni ce permit cultivarea de acest fel. Mai departe, a fost doar o chestiune de imaginație. Puteți crea din paleți adevărate sere, pe orizontală sau pe verticală, le puteți așeza în funcție de nevoile plantelor, în soare direct sau în spații cu umbră, le puteți uda atât cât au nevoie și veți constata că paleții sunt perfecți, de exemplu, pentru legumele cu frunze verzi, care se dezvoltă foarte bine astfel. Cu condiția ca paleții să nu fie contaminați cu chimicale...

Copiii pot învăța să grădinărească

631 27 6Așa cum mulți copii sunt îndemnați de părinți să-i ajute la bucătărie pentru a se familiariza cu avantajele gătitului acasă, tot astfel există și posibilitatea construirii din paleți a unor spații speciale în care micuții să învețe să grădinărească. Aici, ei pot face experimente, își pot cultiva legumele pe care apoi să le îngrijească și, la final, să le consume, învățând astfel valoarea alimentelor din producția proprie. În plus, se vor distra pe cinste și vor petrece ore importante la aer curat. De asemenea, își pot pune la contribuție imaginația pentru a vopsi paletul în care vor crește ridichi în culorile preferate.

Curgătoare suspendate

Nu este niciodată simplu să găsiți spațiul ideal pentru plantele curgătoare. Cum nu aveți intenția să renunțați la priveliștea pe care o oferă atunci când se umplu de cascade de flori, un palet ajustat corespunzător poate salva situația. După ce l-ați realizat, vopsiți-l, atârnați-l pe peretele exterior și lăsați plantele suspendate să curgă în toată voia.

Turnul cu sevă

631 27 7Cu doi paleți dintre cei mai banali puteți face un ansamblu vertical care să pară că mustește de sevă. Straturi peste straturi, aici pot sta cele mai diverse plante, într-o combinație de culori și de forme mai atrăgătoare, prin naturalețe, decât orice aranjament stilizat. Puteți combina mușcate, mentă, lobodă și lalele într-un tablou vegetal care să vă reprezinte și, pe deasupra, să fie și o sursă de arome sau de divertisment cromatic.

Dulapul cu arome

631 27 8Din paleți vopsiți în orice culoare credeți că va fi mai plăcută ochiului se poate realiza o grădină verticală sub formă de dulap, ca o cămară în care nu vă rămâne decât să amplasați la crescut toate aromele preferate, de la rozmarin la cimbru sau tarhon. Unicitatea va consta tocmai în amplasarea obiectului afară, ceea ce va asigura o producție constantă și proaspătă. Versatilitatea paleților permite cu siguranță acest concept simplu și atât de inspirat.