Main menu

header

574 19 1de Ileana Voicu Ghinea

Florile reprezintă viață, frumos, pasiune, liniște, iubire. Puțini sunt cei care pot spune că nu iubesc florile și mai puțini sunt cei care nu se simt bine preajma lor. „O casă plină cu flori este o casă plină cu iubire!”, ne-a spus Natasha Maxim (foto), specialist florist, unul dintre cei mai buni traineri în domeniu. Pentru ea florile reprezintă un univers perfect care trebuie respectat și păstrat intact. Cum face asta, explică în materialul următor unde, de asemenea, ne învață cum să avem și noi grijă de universul nostru.

„Îndepărtează stresul după o zi încărcată la serviciu”

574 19 2- De ce trebuie să respectăm florile?

- Fiindcă și ele, la rândul lor, ne respectă, prin dăruirea frumuseții, gingășiei, prin bogăția culorilor și multitudinea de parfumuri.

- Ce înseamnă o casă plină cu flori?

- Când vezi o casă plină cu flori să știi că acolo este iubire, să știi că locuitorii de acolo se îngrijesc de bucuria sufletului lor și prețuiesc cu adevărat natura. Mai este un aspect… O casă plină cu flori nu este o… misiune, dacă vrei, simplă. Acolo este nevoie de multă dăruire, de multă atenție, de multă grijă, însă răsplata primită de la ele merită orice efort.

- Știu că există o terapie florală cu rezultate extraordinare... Care sunt afecțiunile/stările care pot fi tratate cu ajutorul acestor plante minunate.

- Te referi la terapia florală Bach. Terapia florilor tăiate și plantelor de apartament, pe lângă faptul că oferă un decor plăcut casei noastre, ele oxigenează aerul, iar prin parfumul și culorile lor ne reduc stările de depresie, îndepărtează stresul după o zi încărcată la serviciu, ne îmbunătățesc starea de spirit. Așadar, putem să spunem că ne supunem unei terapii a relaxării și a bunei dispoziții.

„Din două în două zile tăiaţi-le tijele cât mai oblic”

574 19 3- Durata de viață a florilor este o problemă. Le primim, ne bucurăm de ele, dar parcă trec prea repede. Ne poți dezvălui câteva secrete care să ne ajute să prelungim durata de viață a florilor?

- O întrebare foarte bună. Într-adevăr ne mâhnim atunci când florile pe care le-am cumpărat sau le-am primit se ofilesc la scurt timp după. Se știe că o dată tăiate din planta mamă, florile încetează a se mai hrăni cu hrană naturală, cu apă naturală. Aceste aspecte nu fac decât să grăbească procesul de degradare a florii. În continuare o să dau câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să prelungiți viața florilor dumneavoastră, bucurându-vă astfel mai multă vreme de frumusețea lor: schimbaţi-le apa zilnic; tăiaţi-le la două zile tija florală cam 1,5 cm și faceţi tăierea cât mai oblică, undeva la 45 de grade, pentru o suprafață mai mare de absorbiție a apei; curățaţi vaza cu detergent, pentru a nu lăsa reziduuri pe marginea vasului și a nu permite dezvoltarea microorganismelor; eliminaţi frunzele de la bază pentru a preveni descompunerea lor în contact cu apa; bineînțeles, nu uitaţi de acele pliculețe cu soluție conservatoare pe care le găsiţi în florării. Aranjamentul floral perfect trebuie să vă transmită emoție.

- Ce flori ai recomanda unei romantice? Dar unei persoane active? Unei extrovertite sau, din contră, unui om introvertit? Dar, dacă vorbim despre veselie... Ce floare reprezintă veselie?

- Pentru o persoană romantică aș recomanda trandafirul - dragoste, margaretele - dragoste pură, irisul - speranța, orhideea - romantism, lalelele - iubirea perfectă. Aș mai spune, de asemenea, că floarea-soarelui ar fi în topul celor mai romantice flori. Persoanei active i-aș recomanda florile indigo - culoarea potrivită pentru persoanele care muncesc mult și sunt tot timpul în mişcare - brândușe, toporași, eustoma etc. Persoanei extrovertite i-aș recomanda culorile vii, puternice - alstroemeria galbenă, freziile fucsia, hortensia albastră, trandafirul corai etc. Pentru persoanele introvertite recomand culori pale, culori paste- late - mathiola crem, trandafir roz, nerine roz etc. Unei persoane vesele i se potrivește un buchet multicolor, un buchet de flori de câmp, de exemplu, i s-ar potrivi perfect.

„Anul acesta se poartă construcții din flori”

- Există vreo modă în felul în care sunt realizate aranjamentele florale? Ce se poartă, de exemplu, în această perioadă?

- Nu, nu cred că există vreo modă în realizarea aranjamentelor florale, important este să fie executate corect, respectând cromatica, textura. Aranjamentul floral perfect trebuie să îți transmită emoție, să conțină peisagistică, botanică și să aibă gust estetic. Referitor la ce se poartă, din punct de vedere coloristic, anul acesta se poartă roz cuartz și albastru serenety, iar ca și stil de aranjament, se poartă acele aranjamente pe structuri, construcții din flori, dacă vrei.

- Există flori care fac rău. Am auzit că mirosul extrem de puternic al crinului nu face bine, de aceea ar fi mai indicat să nu-l punem în dormitor. Este adevărat acest lucru, există și alte exemple de acest fel?

- Da, crinul imperial este cel care emană acel parfum puternic, aș sfătui totuși persoanele care și-l doresc în casă, să îl pună mai bine într-o cameră spațioasă și aerisită. De asemenea, mai avem de evitat liliacul, tuberozele și bujorul românesc, care, la fel, au parfum puternic.

„Când nu ştim ce flori să oferim unei persoane, cel mai bine este să apelăm la cele de sezon“

- Hai să facem un exercițiu! Dacă ai fi bărbat, ce flori i-ai dărui iubitei? Dacă ar fi să ne raportam la situația actuală... Ce flori îi dăruiești mamei tale? Dar celei mai bune prietene? Dar soacrei? Dar colegei de birou? Profesoarei de la școală?

- Atunci când nu știm ce flori să oferim unei personae, cel mai bine este să apelăm la cele de sezon. Aşa nu dăm greş niciodată. Dacă aș fi bărbat, iubitei i-aș oferi florile ei preferate - anemone, rannunculus, viburnum etc. Mamei mele, cu părere de rău îi ofer cam rar pentru că ne despart vreo 500 de km. Totuși atunci când merg acasă îi cumpăr orhidee și mușcate la ghiveci, îi plac foarte mult și se bucură de fiecare dată când le primește. Mamei soțului meu îi ofer flori de sezon întotdeauna, știu că nu am cum să dau rateu. Colegei mele (care e și ea floristă de meserie) i-am oferit recent un aranjament pe un vas de piatră, un aranjament nonconformist, a fost un succes, s-a bucurat foarte mult. Din păcate, tot din cauza distanței, profesoarei mele nu i-am oferit flori, însă realizez aranjamente florale pentru profesoarele clientelor mele.

- Care sunt primele lucruri pe care vrei să le transmiți cursanților tăi de la modulul de design floral din cadrul Atelierelor Ilbah.

- Cursanților și viitorilor mei elevi le cer ca în meseria de florar-decorator să fie cu toată inima și cu tot sufletul implicați în această artă, să o facă cu multă daruire, seriozitate, să iubească florile cu toată ființa lor, să spună despre FLOARE că este icoana lor.