Main menu

header

942 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pielea sensibilă este una dintre cele mai greu de îngrijit tipuri de piele. Orice produs cosmetic poate declanşa o reacţie alergică, roşeaţă sau poate usca excesiv. În aceste condiții, îngrijirea eficientă a acestui gen de ten poate fi o provocare, dar există câteva reguli simple care vă pot duce spre succes.

Feriți-vă de soare cu ulei de cocos și morcovi

942 4 2Dermatologii descriu pielea sensibilă drept una foarte uscată, cu tendinţe de înroşire şi foarte subţire. Alergiile apar pentru că pielea uscată nu mai protejează la fel de bine terminaţiile nervoase, care se pot irita şi la cea mai mică atingere. Deşi, de obicei, acest tip de ten este moştenit genetic, sensibilitatea poate apărea şi odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit specialiștilor în cosmetică, Soarele este cel mai mare inamic al pielii sensibile, așadar evitați expunerea excesivă! De asemenea, multe produse cu factor de protecţie solară conţin ingrediente toxice sau chimicale care pot face ravagii pe o piele sensibilă. Cele mai potrivite sunt cele care conţin oxid de zinc sau dioxid de titanium. Dacă nu doriți să apelați la cele din comerţ, este bine de ştiut că uleiul de cocos blochează până la 20% din acţiunea razelor solare, morcovii şi în general alimentele portocalii conţin betacaroten, care ţin la distanţă razele nocive.

Folosiți măşti şi soluţii din ingrediente naturale

În cazul în care aveți tenul sensibil, este recomandat, ca regulă generală, să renunțați, pe cât posibil, la cosmeticele şi cremele de slabă calitate din comerţ, care pot conţine agenţi sintetici ce influenţează direct reacţiile alergice. Puteți alege în schimb produse bio, care sunt blânde cu tenul și vă puteți prepara acasă măşti şi soluţii de curăţare a tenului, din ingrediente naturale. Iată o formulă: se amestecă două linguriţe cu miere, două lingurițe cu iaurt, un gălbenuș, o linguriță cu pulpă de banană pasată, o linguriță cu infuzie de mușețel. Se aplică pe faţă, pe gât şi pe decolteu, se lăsă să acţioneze 15-20 de minute şi se clătește cu infuzie de muşeţel. De asemenea, seara, când vă demachiați, puteți folosi lapte, care dă rezultate excelente grație proprietăţilor sale antiinflamatoare şi de calmare a pielii. Ajută la hidratare şi la refacere, așa că îmbibați un bureţel din bumbac în lapte, apoi treceți-l peste faţă, iar îndepărtarea machiajului devine un proces blând și cu multe beneficii.

Dietă cu alimente antiinflamatoare

Principalii factori de risc pentru tenul sensibil sunt predispoziţia înnăscută, pe care acţionează complementar, declanşator sau agravant, dieta, factorii de mediu şi stilul de viaţă. Ca urmare, specialiștii recomandă, alături de ritualurile de îngrijire axate pe soluții naturale, mare atenție la alimentație, întrucât ceea ce consumați se răsfrânge direct asupra tenului. Astfel, o dietă săracă în grăsimi, dar cu multe vitamine, minerale, proteine, grăsimi monosaturate, Omega 3 şi antioxidanţi este cel mai bun mod de a trata de la interior problema tenului sensibil. Totodată, printre alimentele cu proprietăţi antiinflamatoare se numără uleiul de măsline, usturoiul, ghimbirul, cireşele, somonul, spanacul, cartofii dulci, fructele de pădure, alunele de pădure şi avocado. În schimb, sunt de evitat alimentele cu potenţial alergen sau inflamator, precum cele care conţin gluten, sosul de soia, alcoolul, cerealele, ouăle şi mâncărurile care au în compoziție coloranţi sau conservanţi artificiali.

Ceaiul verde, hidratantul complet

942 4 3De asemenea, ceaiul verde este un remediu recomandat de toţi dermatologii pentru persoanele cu ten sensibil, întrucât a demonstrat că are mulţi antioxidanţi şi încetineşte îmbătrânirea pielii. Se poate folosi și ca băutură, precum și pe post de comprese, care reduc roșeața tenului sensibil. De altfel, o altă băutură cu efecte dintre cele mai îmbucurătoare pentru persoanele cu ten sensibil, mai ales dacă au trecut de 40 de ani, este un pahar cu apă călduţă cu lămâie. Vitamina C şi antioxidanţii din lămâie combat acţiunea radicalilor liberi asupra pielii. În plus, se elimină toxinele din sânge, iar asta se vede imediat şi pe pielea sensibilă, care devine în timp mai strălucitoare, cu ridurile mult atenuate.

Apa cu petale de trandafiri echilibrează pH-ul

942 4 4Un foarte bun tonic pentru pielea sensibilă este apa cu petale de trandafiri, emolient natural, astringent, antiinflamator şi cu proprietăţi antioxidante, ceea ce o face un produs excelent pentru pielea sensibilă. Un pulverizator cu apă de trandafiri poate înlocui cu uşurinţă apa termală, iar pentru că ajută la echilibrarea pH-ului pielii poate preveni acneea, prin reglarea cantităţii de sebum. În general, se consideră că persoanele care doresc să-și îngrijească așa cum se cuvine pielea sensibilă trebuie să adopte un stil de viaţă care să implice și reducerea la minimum a expunerii la factorii fizici agresivi (frig, umezeală, curenţi de aer rece, poluanţi de oraş, smog), precum și evitarea consumului de tutun ori alcool. De asemenea, foarte importante sunt odihna și gestionarea stresului.

Renunţaţi la măştile din cosmetice cu constituenţi sintetici în favoarea celor pe bază de produse bio

Specialiștii recomandă, în procesul de îngrijire a tenului sensibil, și cure periodice de detoxifiere, ozonoterapie și saună cu ozon

Trucuri de la staruri

942 4 5Vedetele care strălucesc pe covorul roșu și par mereu impecabile au secretele lor atunci când vine vorba despre îngrijirea tenului sensibil. Jennifer Lopez mizează pe somnul profund și odihnitor, plus o dietă adecvată, Rosamund Pike, care are un ten delicat și foarte deschis la culoare, apelează la metode complementare de îngrijire a pielii cu tendință de iritare și nu pleacă nicăieri fără loțiunea specială de protecție solară. Celebra Emma Stone are, la rândul său, un sfat pentru persoanele cu ten foarte sensibil, ca al său: folosiți uleiul din semințe de struguri. Vedeta îl aplică pe ten de mai multe ori pe zi, pentru hidratare, iar după duș îl utilizează pe tot corpul. În ceea ce o privește, frumoasa Anne Hathaway afirmă că gestionarea unui ten sensibil este 100% dietă organică, iar strălucirea vine de la un exfoliant pe care și-l prepară ea însăși acasă, din fulgi de ovăz și zeamă de lămâie.