Main menu

header

866 4 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Injectările cu toxină botulinică și acid hialuronic pot crea reacții adverse sau complicații, dacă substanțele folosite nu sunt de calitate, personalul care efectuează procedura nu este specializat sau nu se respectă instrucțiunile oferite de medic. În ambele cazuri, pacienții care apelează la botox sau la acid hialuronic pentru anumite retușuri, trebuie să respecte recomandările specialiștilor, pentru a evita eventualele neplăceri. Iuliana Cîrcu (foto), medic dermatolog la SKiN MedSpa, ne-a vorbit despre cele mai întâlnite complicații ce pot apărea în urma injectării cu cele două substanțe.

„În trecut, toxina botulinică era utilizată pentru a trata spasticitatea”

- În primul rând, ce este toxina botulinică?

- Toxina botulinică, cunoscută sub denumirea comercială de botox, este o substanță injectabilă ce are capacitatea de a relaxa mușchii. La început, a fost utilizată de medicii neurologi pentru a trata migrenele și spasticitatea, dar, ulterior, s-a descoperit că are un efect de ștergere a ridurilor de expresie și prevenirea formării altora noi.

- Dar acidul hialuronic?

- În comparație cu botoxul, acidul hialuronic este produs de corpul uman, atât pentru a menține funcționarea corectă a articulațiilor, cât și pentru hidratarea pielii, fiind o substanță asociată cu tinerețea și frumusețea. Pe măsură ce îmbătrâniți, organismul produce mai puțin acid hialuronic și apar ridurile, se subțiază buzele sau se pierde fermitatea conturului facial. Acidul hialuronic creează volum acolo unde este necesar, și la nivelul buzelor, dar și al pomeților.

- Care sunt cele mai frecvente complicații ce pot apărea în urma injectării cu toxină botulinică?

Căderea sprâncenei

- Căderea sprâncenei, respectiv o vizibilă asimetrie între sprâncene, este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare întâlnite în cazul injectării cu toxină botulinică în jurul mușchiului frontal. În general, apare în urma nerespectării distanței recomandate, adică 2-3 centimetri deasupra marginii supraorbitale. În cazul sprâncenelor, distanța trebuie să fie de 1,5-2 centimetri deasupra lor. De asemenea, ridurile de pe frunte și cele dintre sprâncene trebuie tratate în mod simultan, tocmai pentru a evita această discrepanță care duce la deplasarea propriu-zisă a sprâncenei. De reținut este că și pleoapele superioare pot fi afectate de acest fenomen, la baza lui existând aceeași migrație a substanței.

Edemul

- Edemul este o acumulare de lichid seros în țesutul subcutanat, o predispoziție a persoanelor care suferă deja din cauza retenției de apă. Cu toate acestea, edemul se tratează cu ușurință prin drenaj limfatic și nu lasă urme permanente. Astfel, în perioadele de sensibilitate mărită, persoanele care și-au injectat botox la nivelul ochilor se pot trezi cu aceste acumulări inestetice de lichid, adică enervantele pungi de sub ochi.

Reacții adverse la substanțe neautorizate

866 4 2- Probabil, cel mai important aspect atunci când luați în considerare o procedură de injectare cu botox, este substanța utilizată. În cazul în care prezentați simptomele unei alergii severe, umflături vizibile ale feței, la una dintre substanțele injectate, trebuie să vă anunţați de urgență medicul care a efectuat procedura.

Efectul de „față înghețată”

- Atunci când se injectează botox la nivelul frunții și al ochilor, ridurile de expresie nu mai sunt vizibile, dar se poate instala și efectul de „față înghețată” („frozen face”). Nu îngheață fața la propriu, doar că nu vă veți putea încrunta sau râde cu ochii, ci veți avea o mină mereu senină.

Ineficacitate după injectări dese

866 4 3- Odată pătrunsă în organism, toxina botulinică își face loc, iar organismul uman se va obișnui cu ea și o va dezarma, după ani de intervenții repetate. Este vorba despre o diminuare sau o lipsă de eficacitate care apare după minimum 12-15 ani de injectări continue. Dacă intervențiile se fac la trei luni, în loc de intervalul recomandat de șase luni, probabil că, la un moment dat, toxina botulinică nu va mai da randament.

Migrarea botoxului

- Botoxul tinde să se deplaseze mai ales în primele zile de la intervenție, atunci când trebuie ferit de surse de căldură puternice, precum dușurile fierbinți, soarele, solarul. Asta nu înseamnă, însă, că substanța injectată la nivelul sprâncenei va migra către buze. Deplasarea este de maximum câțiva centimetri în jurul zonei tratate. Din acest motiv, este interzisă atingerea sau masarea suprafeței injectate, tocmai pentru a preveni deplasarea nedorită.

Asimetria buzelor

- Este o complicație foarte rară, cauzată de injectarea incorectă a toxinei botulinice. Aceasta nu se injectează în buze, dar poate fi utilizată pentru a ridica colțurile acesteia, mai ales în cazul în care sunt îndreptate în jos. În aceste situații, poate crea dificultăți de vorbire și de masticație de scurtă durată.

„Acidul hialuronic se poate deplasa din pomeți către tâmple”

- Care sunt reacțiile adverse ce pot apărea în cazul injectărilor cu acid hialuronic?

Noduli/Granuloame

- Tehnicile neconforme de injectare pot cauza noduli palpabili și alte proeminențe inestetice. Acestea trebuie raportate medicului, cel care vă va învăța cum să vă masați zonele afectate, unde substanța s-a aglomerat.

Migrarea substanţei

- Acidul hialuronic poate migra când este injectat în mod incorect sau nu este de calitate. Cel mai adesea, efectul se poate observa la nivelul buzelor, pentru că pielea este elastică, iar umplerea cu o cantitate incorectă poate duce la depozitarea substanței în locuri nedorite. De asemenea, acidul hialuronic poate migra și din pomeți către tâmple.

Asimetrii

- Asimetriile sunt efecte nedorite care se pot remedia cu ușurință. Toate complicațiile pornesc de la o administrare incorectă a substanțelor sau chiar de la fillerele dermice în sine. De aceea, alegeți-vă cu grijă clinica și medicul care va efectua procedura!

Puroi

- Cea mai urâtă complicație care poate să apară în urma injectării cu acid hialuronic este puroiul. Situația se produce doar dacă substanța utilizată este de o calitate îndoielnică. Cum puroiul poate fi dureros și inestetic, trebuie anunțat medicul de urgență, imediat ce observați debutul inflamației la nivelul țesutului injectat.

Pentru a da randament, corecturile se fac la interval de cel puţin şase luni

„Acidul hialuronic poate crea reacții alergice, dar nu sunt deloc comune. E important, din nou, să comunicați cu medicul care v-a injectat, pentru că acesta cunoaște foarte bine istoricul medical, produsul pe care l-a folosit și pielea dumneavoastră“

„Întrebaţi şi cercetaţi!“

- Ca o concluzie, este mai bine cu sau fără aceste substanțe?

- Atât botoxul, cât și acidul hialuronic sunt două substanțe care, administrate în mod corect, nu pun în pericol sănătatea, ci, dimpotrivă, vă vor schimba viața în mai bine. Cererea dictează oferta, așadar piața din România este plină de falși specialiști și substanțe de duzină. Alegeți cu atenție, întrebați, cercetați și luați o decizie bazată pe recenzii, recomandări și pe instinct!