Main menu

header

854 4 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Deținătoare a trei Premii Oscar și a nouă Globuri de Aur, legendă a cinematografiei și un star care nu are nevoie decât de a i se rosti numele și oricine poate numi cel puțin un rol memorabil pe care l-a interpretat, Meryl Streep, astăzi în vârstă de 72 de ani, arată cu cel puțin două decenii mai tânără, este naturală și în formă, o adevărată frumusețe fără vârstă.

„Eram ca o rățușcă urâtă”

854 4 2Filme după filme, roluri de referință, un nume și o personalitate iubite de toți cinefilii lumii - Meryl Streep. Actrița a împlinit 72 de ani, dar felul în care trăiește poate uimi prin simplitate, naturalețe și modestie. Cândva, la începutul carierei care astăzi este magnifică, Meryl Streep s-a luptat cu aspectul său, într-o lume a Hollywoodului care nu ierta niciun rid, niciun defect. „Eram ca rățușca cea urâtă. Aveam părul închis la culoare, purtam ochelari și aveam dantura ieșită în afară, așa că am avut aparat de corecție”, își amintește vedeta despre look-ul cu care intra în lumea actoriei de clasă. Și nu a fost ușor, dar Meryl nu și-a propus niciodată să iasă astfel în evidență. „Nu m-am bazat niciodată pe frumusețea mea, așa că m-am concentrat pe muncă în loc să devin obsedată de aspectul exterior. Am dezvoltat ceea ce aveam și nu mi-am făcut griji dacă sunt sau nu cea mai frumoasă de pe covorul roșu”, spune actrița.

„Dacă ar trebui să slăbesc pentru un rol, aș ține dietă”

854 4 3Meryl Streep nu crede în extreme, în diete chinuitoare, în sesiuni de exerciții extenuante sau în intervenții estetice pentru „tinerețe fără bătrânețe”. „Înțeleg supărarea care însoțește îmbătrânirea, mai ales pentru o femeie, dar cred că oamenii arată ciudat atunci când își îngheață fețele”, susține actrița. La un moment dat, Meryl ajunsese atât de subțire, încât s-a speculat că ar fi bolnavă, dar a fost doar o scurtă etapă. De-a lungul carierei sale de excepție, actrița a intrat în roluri stăpână pe felul în care arată, chiar dacă nu era conform canoanelor la un moment sau altul. „Dacă ar trebui să slăbesc pentru un rol, aș ține dietă”, afirmă vedeta. În același timp, Meryl le sfătuiește pe tinere să nu se concentreze în exces pe o greutate pe care alții pretind că ar trebui s-o aibă. „Este un adevăr foarte simplu că, dacă vă deplasați toată ziua și sunteți foarte, foarte active, puteți lua o masă bună noaptea. Tinerele petrec prea mult timp gândindu-se la greutatea lor și există lucruri mai bune de făcut. Tocmai în ceea ce vă face diferite vă stă forța”, le-a spus Meryl Streep studentelor aflate la o ceremonie de absolvire la Universitatea Indiana. Pe de altă parte, vedeta gătește, duce o viață normală, calcă rufe, face treburi casnice ca oricare altă femeie și nu i se pare nimic extraordinar în asta. „O mâncare gătită cu dragoste nu vă va face rău niciodată, indiferent câte calorii ar avea”, spune Meryl Streep.

„Machiajul în exces îmbătrânește chipul”

Fermecătoarea actriță din „Alegerea Sophiei”, care nu a apelat niciodată la chirurgia estetică, dar totuși este aproape neschimbată, spune astăzi că își iubește fiecare rid. Asta nu înseamnă că nu-și îngrijește tenul, dar și aici acționează ca în rest - puțin, discret, natural, cu sfaturi bune de la mama. „Am învățat de la mama că nu este indicat să-ți atingi fața, oricât ar fi de tentant. Mâinile transportă murdărie și bacterii și toate acestea ajung pe față, unde rămân ore întregi până când, în cele din urmă, ne curățăm tenul”, povestește actrița. În rest, Meryl Streep recurge, pentru a-și menține pielea ca de porțelan, la loțiunile de protecție solară și nu-și expune niciodată chipul mai mult decât strictul necesar la razele ultraviolete. „Când vă simțiți nesigure în ceea ce privește aspectul, este tentant să încercați să ascundeți defectele cu mult machiaj, dar puteți ajunge să arătați mai în vârstă sau mai obosite decât sunteți”, afirmă vedeta. Într-adevăr, în afară de câteva momente când a cochetat cu vreo nuanță mai îndrăzneață, Meryl Streep a fost mereu, inclusiv la cele mai pretențioase gale ale filmului, un tablou al naturaleții, care a făcut ca iubitorii de film pur și simplu să nu sesizeze trecerea anilor peste minunata actriță.

În formă, cu înot și dans

854 4 4Unul dintre secretele prin care Meryl Streep se menține în formă este mișcarea - dar și aici, moderată. Actrița din „Doamna de Fier” înoată cu plăcere, de trei-patru ori pe săptămână. Antrenamentul este de mare folos nu doar pentru siluetă sau mobilitate, ci și pentru frumusețea și strălucirea pielii. „Mă simt excelent de fiecare dată când îmi termin cele 55 de ture de bazin. Îmi repet în minte, pe rând, toate filmele în care am jucat”, povestește starul din „Diavolul se îmbracă de la Prada”. Un alt truc al actriței care pare fără vârstă este dansul. „Am fost într-o formă excelentă în «Mamma Mia!», pentru că am dansat foarte mult”, afirmă Streep.

Părul - atenție de tip prevenție

854 4 5Meryl Streep a trebuit să-și vopsească părul de nenumărate ori de-a lungul prodigioasei sale cariere, de aceea a acordat o atenție sporită podoabei capilare, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Cu un păr plin, cu firul gros, actrița este atentă în primul rând la prevenție, din cauza procesului natural de subțiere și de cădere care intervine în timp. Vedeta are un stilist personal care știe tot ce este nevoie despre părul lui Meryl, i-l menține în formă și mai ales aplică acele metode care să preîntâmpine orice ar putea dăuna podoabei naturale a actriței, care a afișat chiar și în cele mai recente roluri un păr minunat, plin de viață, ca al unei femei cu jumătate din vârsta starului. De peste 30 de ani, Meryl Streep i-a încredințat îngrijirea părului stilistului Roy Helland, care îi realizează și machiajul pentru aparițiile în public, folosind întotdeauna produse organice.

„Pe vremuri, îmi detestam nasul. Acum nu mai fac greșeala asta, consider că este în regulă“

Caritate departe de lumina reflectoarelor

Meryl Streep a înființat Silver Mountain Foundation, o organizație caritabilă puțin cunoscută, pe care actrița a fondat-o alături de soțul său și care a donat milioane de dolari pentru diverse cauze sociale și culturale, totul departe de lumina reflectoarelor și fără ca actrița să caute vizibilitatea cu orice preț. „Dacă m-aș întâlni cu varianta mea de la vârsta de 20 de ani, i-aș spune să nu mai piardă vremea cu detaliile și să-și stabilească ținte cât mai înalte”, mărturisește actrița din „Kramer contra Kramer”.