Main menu

header

848 4 2de Călin Popa şi Anca Flondor

Clasicul fermecător al anilor 1960-1970 a revenit nu doar în vestimentația care s-a întors la jeanșii evazați și la trenciurile până în pământ, combinate cu fuste foarte scurte, ci și în modul de purtare a părului: cocul este în mare vogă în toamna 2021, cu unele dintre cele mai elegante modele în prim-plan.

Chignon cu aspect umed, accent atemporal

Cocul Chignon, cu aerul său ușor relaxat, care permite și câteva șuvițe rebele, este foarte popularizat de vedete și se poartă în varianta de aspect umed. „Un Chignon varianta 2021 amintește de anii 1950, când era o culme a farmecului. Interpretarea modernă ține părul ceva mai liber și mai natural, dar cu un accent atemporal”, explică stilistul George Northwood, din Londra. Practic, Chignonul în vogă oferă mai mult confort pentru persoanele care sunt prea ocupate și sunt nevoite să amâne spălarea părului. Un coc Chignon foarte modern se obține prin aplicarea unei creme speciale pe păr, care apoi se trage tot într-o parte, se fixează, se aduce în partea opusă, se rotește și se prinde. La final, se pot extrage câteva șuvițe care să încadreze fața și să dea acel look elegant al coafurii.

Modelul stup, reinterpretare a anilor 1960

Intrarea în atenție a cocului este un efect al anilor în care femeile au purtat părul lăsat în valuri pe umeri. Cocul tip stup vine direct din anii 1960, cu toată spectaculozitatea sa, dar imaginat în formule mai moderne și mai ușor de obținut. Potrivit stiliștilor, elementul-cheie al acestei coafuri este de fapt pregătirea părului înainte de a elabora cocul. „Acest model funcționează perfect cu forma mai scurtă a părului din jurul feței, în special pentru persoanele care au bretonul scurt. Un coc cu aspect mai ușor și portabilitate crescută, care doar să amintească de modelul anilor 1960, este ultramodern”, detaliază stilistul britanic Patrick Wilson. Odată ce părul este pregătit, se usucă folosind o perie rotundă, se aranjează bretonul într-o parte, se dă rădăcina cu fixativ, care apoi se amestecă pe întregul păr. Folosind din nou peria, se dă părul înapoi, iar la final se obține forma dorită cu ajutorul degetelor.

„Suntem inspirați de vedete pentru a crea aceste cocuri și am observat că femeile își doresc ceva diferit, nu doar să-și poarte părul lăsat“ (stilist Patrick Wilson)

„Răsucirea“ franceză

848 4 3Sofisticat, plin de eleganță și puternic readus în atenție de Lady Gaga, cocul franțuzesc „răsucit” este pe cât de simplu la prima vedere, pe atât de rafinat. „Acest coc reprezintă un stil pliat în spate, astfel încât o parte se îndepărtează de față, iar cealaltă este rulată peste prima, pentru a oferi o coafură foarte elegantă”, explică stilistul vedetelor Zoe Irwin. Potrivit specialiștilor, secretul reușitei acestei coafuri este aplicarea fixativului la fiecare manevră. Părul șamponat și dat cu balsam se pulverizează cu fixativ la fiecare patru centimetri, începând de la ceafă. Se usucă bine cu ajutorul unei perii, pentru netezire, apoi, cu un pieptăn, se împinge ușor părul spre spate, lucrând orizontal. Se lasă în vârf o secțiune care se va stiliza la final, iar restul părului se pliază și se răsucește, până se obține forma de coc. Se verifică echilibrul coafurii, apoi șuvițele din creștet se așază în forma dorită, folosind sisteme de prindere care să fie complet acoperite.