Main menu

header

840 4 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Chiar dacă pare fabuloasă și fastuoasă, lumea familiilor regale are reguli estetice și vestimentare stricte, pe care trebuie să le respecte toți membrii, indiferent de gusturile proprii și de personalitatea fiecăruia. În spatele strălucirii stă un cod de neclintit, cu standarde foarte înalte.

Ruj (foarte) discret

840 4 2Una dintre primele reguli de make-up pe care trebuie să le respecte orice membră a unei familii regale este aplicarea unui ruj foarte discret. Nuanțele aprinse sunt considerate vulgare și nepotrivite pentru rangul acestor persoane, așa încât nicio doamnă sau domnișoară din familia regală nu iese în public cu buzele pictate în nuanțe care să atragă atenția, singura opțiune fiind rozul pal. Demn de menționat este faptul că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a rămas fidelă unei nuanțe mai aprinse, „The Balmoral Lipstick”, pe care și-a comandat-o când s-a căsătorit și care a fost creată special pentru ea.

Conturarea trăsăturilor, nepotrivită

840 4 3În timp ce pentru majoritatea femeilor de pe planetă conturarea trăsăturilor este un trend major al momentului, de la Prințesa Victoria, viitoare regină a Suediei, la Kate Middleton, ducesa de Cambridge, singura împrospătare permisă pentru membrele caselor regale este un strop de blush pe pomeți. Nici vorbă de accentuarea conturului chipului, al buzelor sau al sprâncenelor. Machiajul este întotdeauna orientat spre foarte natural la acest nivel, stridențele fiind considerate exact ceea ce sunt: stridențe.

Sclipiciul, interzis

Membrele familiilor regale nu vor participa niciodată la un eveniment, oricât de sofisticat ar fi, cu farduri cu sclipici, cu iluminatoare sau cu nuanțe care să epateze, chiar dacă acestea le-ar scoate în evidență atuurile. Indiferent că este vorba despre o ținută de seară la un dineu de stat sau despre prezența la un concert, de la Regina Letizia a Spaniei la Prințesa Eugenie a Marii Britanii, regula este „simplitate și eleganță”, cu foarte puțin rimel și doar o umbră de fard de pleoape.

Machiaj durabil, care nu se atinge în public

840 4 4Pentru că de-a lungul unei zile oficialitățile regale pot avea evenimente de toate felurile și care se pot prelungi mai multe ore, machiajul trebuie să fie unul durabil, realizat din produse care să nu se întindă și să nu afecteze prospețimea chipului natural. Acesta este un comandament, cu atât mai mult cu cât o persoană de rangul nobiliar cel mai înalt nu-și poate atinge machiajul în public, nici pentru retușare, nici pentru a-l modifica din cauza diferenței dintre evenimente, întrucât acest gest este considerat unul lipsit de eleganță. De regulă, reginele, prințesele, ducesele etc. folosesc pentru finisarea machiajului o pudră de foarte bună calitate, care să reziste impecabil mult timp.

Unghii scurte, cu ojă pal

În ceea ce privește manichiura, o regulă nescrisă, dar respectată cu sfințenie, este păstrarea unghiilor scurte și pictate cu ojă roz pal. Nici aici nu sunt permise culorile stridente, care să atragă atenția asupra unghiilor, cu atât mai mult cu cât dacă sunt logodite sau căsătorite, aceste înalte fețe regale afișează inele spectaculoase, care au ele însele povești. Regina Elisabeta a II-a, de pildă, preferă dintotdeauna nuanța de ojă „Ballet Slippers”, firește, roz pal. Și la acest capitol, regula generală este menținerea unghiilor îngrijite, dar simple.

Coafura, în perfectă ordine

840 4 5Protocolul regal menționează în dreptul coafurii reguli simple, dar nu mereu ușor de urmat. În primul rând, părul trebuie să fie întotdeauna în perfectă ordine. De asemenea, coafurile sunt simple și elegante, nefiind permise podoabe extravagante, foarte sclipitoare sau de prost gust. Este total interzisă apariția în public cu cocuri neglijente, cu părul nepieptănat sau nespălat ori cu coafuri care nu cadrează cu rangul persoanei. Totodată, la mare preț au rămas plasele de păr, ca un omagiu adus eleganței feminine și ca un accesoriu care dă impresia că podoaba capilară este atât de bogată, încât necesită „disciplinare”. Pentru a respecta aceste reguli, înaltele fețe regale își întrețin părul la intervale regulate, iar pentru ieșirile în public apelează la fixativul atât de necesar pentru menținerea aspectului îngrijit, întotdeauna aranjat, al coafurii. „Atunci când este în public, ca membru al Familiei Regale, Kate Middleton o reprezintă pe Regina Elisabeta a II-a, deci nu poate afișa decât un păr aranjat impecabil”, notează publicația „Marie Claire Australia”.

Dresuri la toate ținutele

Potrivit „Harper’s Bazaar”, Regina Elisabeta a II-a le cere membrelor Familiei Regale să poarte dresuri de fiecare dată când apar în public. Forța modelului personal s-a demonstrat din plin în creșterea vânzărilor pe acest segment, chiar și de 500% înregistrată de unele branduri imediat după nunta Prințului William cu Kate Middleton. Din această perspectivă, apariția fără dresuri a lui Meghan Markel la momentul anunțului logodnei cu Prințul Harry a stârnit o adevărată furtună și a fost considerată o mare gafă vestimentară. „Picioarele afișate fără ciorapi, mai ales la ținute elegante, sunt mult prea casual”, detaliază expertul în etichetă regală Jo Bryant.

Pălăriile, spectacol al eleganței

840 4 6Potrivit codului vestimentar al Casei Regale Britanice, pălăria este un accesoriu care nu poate lipsi din ansamblul ținutelor afișate la evenimentele formale. Pe cât de strictă este suverana britanică la capitolul make-up, pe atât de multă imaginație poate fi pusă în pălăriile pe care le etalează doamnele și domnișoarele din familia sa apropiată, cu condiția ca acestea să fie elegante și potrivite ansamblului vestimentar. Mai ales cu ocazia nunților regale, urmărite în direct de milioane de oameni, aceste accesorii constituie un adevărat spectacol, în care se întrec cei mai mari designeri ai lumii.

O veche tradiție cere ca, în cadrul întâlnirilor oficiale, femeile din Familia Regală Britanică să nu-și dea jos nicio piesă de îmbrăcăminte, nici chiar paltonul, aspect care a putut fi observat atunci când Kate Middleton și Prințul William au făcut un tur în Scandinavia, în anul 2018

Poşeta plic… multifuncţională

Pentru femeile obișnuite, o poșetă plic nu este foarte funcțională pe parcursul zilei, dar doamnele și domnișoarele din Familia Regală Britanică, şi nu numai, în frunte cu Regina Elisabeta a II-a, utilizează frecvent și în multe scopuri acest accesoriu pe care regretata Prințesă Diana l-a transformat într-o modă, întrucât poate acoperi cu ușurință decolteul atunci când un membru al Familiei Regale coboară din mașină. Un alt detaliu al funcționalității accesoriului a fost descris de istoricul regalității Hugo Vickers, care afirmă că „dacă o persoană care vorbește cu Regina Elisabeta a II-a o vede că trece poșeta dintr-o mână în alta, este semn că Majestatea sa vrea să încheie conversația”.