Main menu

header

834 5 6 de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Punctele de grăsime de culoare albă sau gălbuie care apar în special la nivelul feței se pot vedea deopotrivă la adolescenţi şi la persoane mature. Specialiștii explică și cauzele, și modalitățile de a scăpa de aceste puncte inestetice, pentru a avea un ten perfect.

Nedureroase, dar inestetice

834 5 2Micile acumulări de grăsime cunoscute în termeni medicali cu numele de milia reprezintă acele puncte albe care apar pe piele în lipsa unei cauze specifice. Acestea au dimensiuni de 1-2 milimetri şi conţin în interior keratină, o proteină importantă din organism, care se găseşte de obicei în ţesuturile pielii, la nivelul părului şi în unghii. Punctele de grăsime îşi fac simţită prezenţa atunci când celulele moarte de keratină rămân blocate sub piele. Uneori, ele pot fi iniţial confundate cu coşuri sau cu forme incipiente de acnee. Însă, spre deosebire de acestea, punctele de grăsime nu produc inflamaţii locale şi este posibil să dispară de la sine, după câteva luni. De obicei, milia nu produc mâncărimi şi nu sunt dureroase. Pe de altă parte, aceste acumulări pot provoca disconfort, în special estetic.

Crioterapia nu lasă urme

834 5 2Potrivit dermatologului Anjali Mahto, de la Cadogan Clinic, din Londra, una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de milia este crioterapia cu azot lichid, care „îngheaţă” punctele de grăsime. Crioterapia reprezin- tă o metodă terapeutică modernă, al cărei obiectiv este distrucţia formaţiunilor cutanate prin aplicarea de temperaturi foarte joase. Procedura este ieftină, ușor de aplicat, nu necesită anestezie locală şi are rezultate cosmetice notabile, inclusiv un risc minim de cicatrice. Temperatura azotului lichid (minus 196 de grade Celsius) îl face superior altor agenţi criogenici, prin performanţele terapeutice dovedite. Azotul lichid este aplicat pe leziunile pielii timp de câteva secunde, în funcţie de diametrul sau de adâncimea de îngheţare indicată de dermatolog, având ca rezultat cristalizarea apei intracelulare. Ședinţa se desfăşoară utilizând criocauterul, prin pulverizarea fără anestezie a azotului lichid timp de aproximativ 20 de secunde. La polul opus se află diatermia, procedura prin care se generează căldură extremă pentru a distruge punctele de grăsime. Diatermia stimulează procesul fiziologic de recuperare a ţesuturilor, accelerează şi menţine echilibrul mecanismelor homeostatice care au loc în mod natural în organism și controlează temperatura aplicată, pentru a obţine multiple efecte.

Procedurile cu laser, eficiență extinsă

834 5 3Puteți scăpa de milia și cu ajutorul decapării punctelor de grăsime. Această tehnică utilizează un ac steril şi implică eliminarea conţinutului chistului. De asemenea, se poate recurge la o procedură cosmetică des utilizată pentru un rezutat final foarte bun: tratamentul cu laser. Folosit cu succes pentru numeroase probleme ale tenului, acest tip de tratament este ideal pentru toate tipurile de piele, îmbunătățește starea generală de sănătate a epidermei, eliminând eficient, pe lângă punctele de grăsime, acneea, pielea grasă și congestionată, porii măriți, liniile de expresie și ridurile, petele pigmentare și efectele expunerii prelungite la Soare. Procedura este neinvazivă, curăță porii fără durere, exfoliază, îndepărtează delicat reziduurile și oxigenează țesuturile, reduce semnele și cicatricele, reface integritatea pielii, stimulând microcirculația și drenajul limfatic. Tratamentul este blând şi durează mai puțin de o oră. Efectele sunt vizibile după prima şedinţă, însă, pentru efecte maxime, este recomandată o serie de patru tratamente, cu pauză de șapte-zece zile între ele.

Băi de aburi, protecție solară, măști naturale

834 5 4Punctele de grăsime pot afecta pe toată lumea, important fiind însă că acestea să fie tratate corespunzător, în funcţie de cauza apariţiei şi de vârsta persoanei. Atunci când vă confruntaţi cu apariţia milia, este recomandat să vă adresaţi unui medic dermatolog, pentru a găsi cele mai adecvate soluţii. Potrivit experților, este interzis să încercați să „rezolvați” singuri problema punctelor de grăsime - nu le stoarceţi și nu le îndepărtaţi mecanic. Alte metode prin care puteți avea grijă de ten până la eliminarea completă a acestor acumulări este curățarea permanentă a zonei afectate, utilizarea de săpun fără parabeni și, totodată, băile de aburi, care deschid porii. În același timp, apelați la exfolierea blândă a pielii, evitând substanțele care pot irita. De pildă, puteți face o mască din albuș și zaț de cafea. Mixul se aplică pe faţă, se lasă la uscat, apoi se curăţă cu apă călduţă. Cafeaua stimulează circulaţia şi îndepărtează eficient celulele moarte, iar albuşul hidratează în profunzime. Alte modalități recomandate de specialiști împotriva milia sunt utilizarea cremelor cu vitamina A și a produselor cosmetice cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai ridicat, în funcţie de gradul de sensibilitate al pielii, şi care conţin uleiuri minerale în compoziţie, tot timpul anului.

Dietă cu legume și fructe

834 5 5Facilitarea eliminării milia poate fi obținută și prin aplicarea pe zona afectată a unor ingrediente naturale - ulei de cocos, apă de trandafiri, suc de lămâie, ulei de arbore de ceai sau oţet de mere. Pe de altă parte, pentru prevenție, puteți apela la o dietă sănătoasă, cu aport preponderent de legume, fructe proaspete, vitamine şi minerale. În același timp, milia poate fi evitată prin renunțarea la produse precum cremele cu steroizi sau produsele de machiaj care blochează porii. De asemenea, se pot administra suplimente pentru piele, unghii și păr, iar în măsura în care este posibil, este de evitat expunerea feței la poluare.

Eliminarea milia se poate realiza şi prin metode chirurgicale

Eliminarea se face doar în cabinete specializate

Punctele de grăsime sau milia apar cel mai adesea la nivelul feței, în general pe suprafeţe care nu sunt acoperite cu un ţesut gras, cum ar fi pleoapele, nasul, bărbia, partea superioară a pomeţilor. Milia sunt, de cele mai multe ori, grupate pe suprafaţa pielii, dar în unele cazuri, pot apărea şi pe alte părţi ale corpului, cum ar fi trunchiul sau spatele. Pe lângă copii, aceste puncte de grăsime pot afecta adolescenţii şi adulţii, în cazul acestora fiind de multe ori nevoie de intervenţii cosmetice sau medicale pentru îndepărtarea chisturilor sau chiar a punctelor dure formate sub piele. Specialiștii atrag atenția că eliminarea aces- tor puncte de grăsime se face întotdeauna după un consult dermatologic și în cabinete specializate.