Main menu

header

826 4 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

Nemilosul coronavirus care a afectat întreaga omenire poate supraviețui pe diverse suprafețe câteva zile, inclusiv pe produsele de machiaj. Iată câteva re- guli-cheie de care trebuie să țineți cont pentru a curăța trusa de machiaj.

Bureții se spală cu săpun sau șampon delicat

Potrivit unui raport publicat de National Institute of Health, coronavirusul poate rezista până la patru ore pe suprafețe metalice, o zi pe ambalaje de carton și până la trei zile pe suprafețe de plastic și oțel inoxidabil. Aceste intervale sunt influențate de temperatură și de umiditate. Înainte de a începe procesul propriu-zis de curățare a trusei de machiaj, specialiștii spun să găsiți un spațiu adecvat, pe care veți putea întinde conținutul acesteia. Unele dintre produsele cu care puteți avea mari probleme sunt bureții de machiaj. În acest scop, se recomandă să-i înmuiați în apă caldă și să-i spălați folosind un săpun sau un șampon delicat. Procedeul se repetă până când veți constata că apa este clară. Atenție la stoarcere, pentru a nu îi rupe. Vă ajută foarte mult dacă veți spăla bureții de machiaj după fiecare folosire, în felul acesta evitând infectarea pielii. Verificați din când în când să nu se fi format mucegai pe pereții acestora, secționând bureții.

Dezinfectați pensulele folosind oțet

826 4 2Pensulele de machiaj se curăță ținându-le în jos, în așa fel încât apa să nu ajungă la baza acestora. Amestecați șampon pentru bebeluși sau săpun, spălați ușor, clătiți și repetați până ce apa devină clară. În cazul în care constatați că murdăria nu s-a curățat, aplicați puțin unt de cocos și problema se rezolvă. Foarte important este și modul în care dezinfectați pensulele, iar în acest scop oțetul vă este de ajutor. Aveți grijă însă să nu lăsați niciodată pensulele ude. Se vor șterge cu un prosop, prin tamponare și se vor lăsa la soare pentru a se usca. Acestea se vor spăla cel puțin odată pe săptămână. Pentru a înlătura mai ușor texturile cremoase de pe pensulă, înmuiați-o mai întâi în puțin ulei de măsline, apoi continuați cu apă și șampon. Nu uitați să dezinfectați și mânerele pensulelor, ca măsură de precauție.

Pentru creionul dermatograf utilizați o dischetă îmbibată în alcool

Ca peria de păr să fie mereu curată, pentru început trebuie să eliminați tot părul care se prinde în perii acesteia, folosind un pieptăn sau o scobitoare. Ulterior puneți în apă călduță cu șampon, iar dacă e din plastic lăsați la înmuiat pentru câteva minute. Dacă peria e din material textil, e de ajuns doar să scufundați țepii în amestecul de curățare. Și peria de păr se poate dezinfecta tot cu oțet, acesta eliminând depunerile de sebum. Creionul dermatograf va fi gata de folosință după ce îl ștergeți cu un disc demachiant înmuiat în alcool. Trebuie să acordați o atenție sporită și accesoriilor metalice, care sunt mult mai pretențioase, din categoria acestora făcând parte pensetele, ondulatoarele de gene, unghierele, forfecuțele. Acestea vor fi spălate cu apă și săpun antibacterian, apoi uscate bine prin tamponare cu un prosop. Asigurați-vă că nu au reținut apă, pentru a evita deteriorarea metalului. Pentru a le dezinfecta, folosiți alcool. Ca să țineți deoparte ruginirea, se recomandă să faceți aceste operațiuni o dată la două-trei săptămâni.

Nu depozitați niciodată în dulapurile din baie

Pont demn de reținut: niciodată nu depozitați trusa de machiaj în dulapurile din baie. Alegeți un loc uscat și răcoros. De asemenea, machiajul nu va fi lăsat la soare sau pe calorifer la uscat, pentru că se va deteriora. Când începeți să curățați trusa de machiaj, aveți grijă la fondul de ten și la pudra compactă. Țineți mereu pudra cu buretele în jos, așa încât bacteriile de pe el să nu se transfere pe pudră. Potrivit medicului Angela Rasmussen, virusolog în cadrul Columbia University, în cazul în care ați fost infectați cu noul coronavirus, aruncați trusa de machiaj pe care ați folosit-o! Nu uitați că produsele de machiaj vor rămâne curate dacă și dumneavoastră veți avea mâinile la fel. Drept urmare, nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, în special înainte de a începe să vă machiați.

Nu împărțiți fardurile de ochi nici măcar cu persoanele apropiate

În ciuda măștilor, femeile din România au descoperit destule opțiuni pentru ruj și fond de ten, iar machiajul ochilor a câștigat teren. Specialiștii vă recomandă ca în fiecare seară, înainte de culcare, să vă demachiați cu produse speciale pentru ochi. Prosopul, produsele cosmetice și fardurile sunt lucruri personale, ce nu se împrumută altor persoane, prin intermediul lor putându-se transmite o multitudine de boli. Nu împărțiți fardurile pentru ochi nici măcar cu persoanele apropiate. Dacă totuși trebuie să o faceți, folosiți aplicatoare diferite. De asemenea, atunci când le testați în magazinele de specialitate, utilizați întotdeauna aplicatoare noi. În cazul apariției unei infecții oculare, pe lângă tratamentul recomandat de medicul oftalmolog, este necesară înlocuirea produselor de make-up și aplicatoarelor folosite anterior. Ca urmare a contactului cu ochiul, pot întreține infecția și întârzia efectul tratamentului. Atenție dacă purtați lentile de contact. Curățarea și întreținerea acestora este necesară pentru îndepărtarea secrețiilor, a mucusului și a depozitelor de grăsime ce se prind de lentilă pe toată durata purtării. Dezinfectarea se face cu scopul de a înlătura germenii dăunători. Lentilele de contact trebuie curățate zilnic, cu excepția celor de unică folosință care se vor arunca după prima utilizare.

Introduceți creionul de ochi prin foc pentru o fracțiune de secundă, pentru sterilizare

Verificaţi întotdeauna termenul de valabilitate

Orice produs de îngrijire personală nu trebuie să fie doar curat. La fel de dăunătoare ca și cele infectate cu noul coronavirus pot fi și produsele expirate. De aceea, trebuie să verificați termenul de valabilitate. Pe eticheta acestora veți descoperi o căsuță în care este înscris numărul de luni valabile de la data deschiderii produsului. Dacă totuși aveți dubii, aruncați-l. Nu renunţaţi la machiaj nici în pandemie, pentru că este considerat o metodă de terapie pentru orice femeie şi are abilitatea de a arăta frumusețea în cele mai adânci colțuri ale personalității.