Main menu

header

821 4 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Cărbunele activ este un ingredient versatil şi foarte eficient pentru piele, graţie antioxidanților puternici, vitaminelor, nutrienților și ingredientelor purificatoare. De aceea, specialiştii l-au numit aurul negru din industria cosmetică. Este un element de bază în tratamentele antirid, de detoxifiere şi de regenerare celulară. În anumite combinaţii, elimină sebumul şi curăţă porii în profunzime.

Amână îmbătrânirea prematură

Cărbunele poate fi utilizat în combinaţie cu plante sau cu alte substanţe, având un efect extraordinar asupra tenului. De aceea, tot mai multe femei ar trebui să îl includă în tratamentele de îngrijire a pielii pe care şi le pot face singure acasă. De exemplu, amestecul de cărbune şi turmeric are efect antioxidant, antibacterian şi, în plus, protejează tenul împotriva radicalilor liberi ce provoacă îmbătrânirea prematură şi, implicit, apariţia ridurilor. Pentru prepararea măştii aveţi nevoie de 1 lingură cu argilă cosmetică, 1 lingură de cărbune activ, 2 linguri cu turmeric, 2 linguri cu iaurt, 1 linguriţă cu miere şi apă (cantitatea o veţi stabili în funcţie de textura obţinută). Amestecul se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze zece minute. Înainte de a se usca complet, se clăteşte cu apă călduţă, după care se aplică o cremă hidratantă. Tratamentul de poate face de două ori pe săptămână, iar în sezonul rece, chiar de trei-patru ori. Pielea va fi vizibil mai proaspătă, mai strălucitoare şi mai curată.

Elimină punctele negre

821 4 2Tenul gras este o mare bătaie de cap atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Aspectul de piele lucioasă este inestetic şi poate deveni deranjant în cele mai nepotrivite momente. De aceea, persoanele care au un astfel de ten duc un război, parcă, interminabil cu punctele negre şi cu excesul de sebum. Scrubul şi masca din cărbune activ pot fi o soluţie eficientă în astfel de situaţii. Aveţi nevoie de 1/4 cană cu fulgi de ovăz, 1/4 cană cu argilă albă, 1/4 cană cu argilă de bentonită, 10 capsule de cărbune activ, 5-6 picături de ulei esenţial de lavandă, 6 picături de ulei esenţial de bergamotă şi 7 picături de ulei esenţial de arbore de ceai. Mai întâi, mixaţi fulgii de ovăz în robotul de bucătărie până se obţine un praf fin. Se amestecă, apoi, cu argila, se adaugă cărbunele activ şi uleiurile esenţiale şi se amestecă iar foarte bine cu o spatulă din lemn, până se obţine o pastă omogenă, uşor de întins. Pentru scrub, se ia în palmă o cantitate foarte mică, se amestecă cu apă, şi se aplică pe faţă, ca şi cum v-aţi spăla. Dacă o folosiţi ca mască, se lasă să acţioneze cinci-zece minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Argila, făina de ovaz şi cărbunele absorb excesul de sebum ca un burete, lăsând tenul curat şi luminos. Fiecare poate folosi masca în funcţie de necesităţi. O dată pe săptămână poate fi suficient, dar, dacă problemele sunt mai vechi, se poate insista până la două-trei aplicări.

Detoxifică porii

Faţa este cel mai mult expusă radiaţiilor, efectelor nocive, bacteriilor şi toxinelor. De aceea, are nevoie de o îngrijire deosebită. Datorită proprietăților de purificare pe care le are pulberea de cărbune, pielea este curăţată de toate impurităţile acumulate la nivelul feţei. Masca cu miere, spirulină şi cărbune activ este un remediu excelent pentru detoxifiere şi calmare. Toate substanţele sunt bogate în vitamine şi au rol nutritiv asupra pielii. Aveţi nevoie de 1 capsulă de cărbune activ, 2 linguriţe cu turmeric, 2 linguriţe cu miere, 1 linguriţă cu spirulină şi apă pentru a obţine o pastă omogenă. Se pun toate ingredientele într-un vas de sticlă şi se amestecă până se obţine consistenţa dorită. Se aplică pe faţa curată, demachiată în prealabil, şi se lasă să acţioneze zece minute. Atenţie mare la zona ochilor şi a buzelor. Nu atingeţi. La final, se clăteşte şi se aplică o cremă hidratantă. Recomandarea este ca acest tratament să se facă seara, înainte de culcare, o dată pe săptămână, cât mai des. După doar câteva utilizări, veţi vedea că pielea va fi complet exfoliată și fără celule moarte.

Are efect bactericid, ideal pentru tenul cu tendinţe de îngrăşare, predispus la acnee

Netezeşte pielea

În combinaţie cu acidul glicolic, cărbunele activ regenerează tenul, lăsându-l mai neted şi mai luminos. Efectul este atât de puternic, încât rezultatele se vor vedea după prima aplicare. Textura pielii va fi îmbunătăţită, ridurile de expresie se vor atenua, iar porii se vor închide. Practic, faţa va fi mult mai curată şi mai hidratată. Aveţi nevoie de 1 linguriţă cu cărbune activ, 1 cu acid glicolic şi câteva picături de apă. Se amestecă bine şi se întinde pe faţa curată cu o spatulă din lemn. Se clăteşte după cinci minute şi se masează, apoi, cu o cremă hidratantă. În funcţie de tipul de ten, această mască se foloseşte de două ori pe săptămână. Dacă vă confruntaţi cu probleme serioase, riduri adânci sau pori dilataţi, puteţi pune masca mai des.