Main menu

header

819 4 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Îmbătrânirea prematură și imperfecțiunile de la nivelul feței nu mai reprezintă o problemă. Chirurgia estetică oferă soluții pentru cele mai sofisticate cerințe. Bichectomia sau operația prin care se îndepărtează surplusul de grăsime din interiorul obrajilor, este una dintre ele. Vorbim despre o procedură tot mai des întâlnită, mai ales în rândul vedetelor. Mădălina Brândușescu, manager al clinicii Beauty Art Aesthetics, ne-a explicat în ce constă această procedură, care este efectul și cum trebuie să se comporte pacientul după intervenție.

„Se realizează printr-o incizie în interiorul cavității bucale”

- Ce este bichectomia?

- Bichectomia este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează grăsimea din zona interioară a obrajilor. Pentru a evita asimetria, se vor extrage cantități egale de grăsime din ambele părți. Obrajii bine definiți creează echilibru și îmbunătățesc aspectul și profilul feței. Această zonă de grăsime are ca singur scop rotunjirea fetei, însă din cauza unor circumstanțe genetice, este posibil ca bula de găsime să fie prea mare și să creeze un aspect neplăcut pentru pacient. Această procedură se află în top 10 al celor mai solicitate intervenții de chirurgie estetică la nivel mondial.

- Cum se realizează procedura?

819 4 2- Primul pas este consultaţia de specialitate, în urma căreia vom stabili zonele care se dorește a fi modificate și ce putem face pentru a obține rezultatul visat. Procedura se realizează printr-o incizie în interiorul cavității bucale, astfel încât nu vor rămâne urme de niciun fel pe tenul pacien- tului. Incizia se realizează sub anestezie locală şi se elimină bula de grăsime nedorită ce se găsește sub pomeți. Toată intervenţia durează în jur de 30-45 de minute. Este foarte important ca înainte de procedură, să evitaţi să luaţi aspirină, medicamente antiinflamatoare, anticoagulante, pilule homeopate, cum ar fi Ginkgo Biloba și vitamina E, şi să vă hidrataţi foarte bine. De asemenea, cu aproximativ două săptămâni înainte, vă recomandăm să nu consumaţi alcool și tutun.

„Efectul, obținut în urma operației de sculptare și de subțiere a liniei feței, este permanent”

- Căror persoane se adresează bichectomia?

- Candidatul ideal pentru bichectomie este orice persoană care nu este mulțumită de volumul obrajilor săi (întrucât generează un aspect bombat facial nedorit, inestetic) sau care își dorește o mai bună definire și armonie a trăsăturilor feței și care, deși este slab sau a urmat un proces de slăbire, continuă să aibă un aspect gros (grăsimea de la acest nivel nu micșorează volumul odată cu scăderea în greutate). Efectul obținut în urma operației este de sculptare și de subțiere a liniei feței. De aceea se apelează la bichectomanie, pentru că rezultatele sunt permanente. Există, însă, şi o excepţie, în cazul celor care pierd lupta cu kilogramele.

- Există riscuri, pot apărea complicaţii?

- Pot apărea complicații, dar sunt cazuri rare şi specifice oricărei intervenții de medicină estetică invazivă. Mai exact, vorbim despre sângerarea excesivă, anumite infecții locale și o recuperare mai anevoioasă, care poate necesita o nouă intervenție chirurgicală. De asemenea, în această situaţie, există posibilitatea să aibă loc complicaţii specifice.

„Poziţia pentru somn trebuie să fie cu capul ridicat”

819 4 3- Mai exact?

- Riscurile specifice operației de bichectomie constau în imprevizibilitatea mărimii grăsimii bucale care este înlăturată din fiecare obraz, putând rezulta, astfel, o asimetrie la nivelul feței. În cazuri rare, cicatricile țesutului pot fi văzute ca niște gâlme la nivelul obrajilor. În cazuri foarte rare, apar și leziuni la nivelul nervilor feței ce conduc la pierderea temporară sau permanentă a senzațiilor în zona inciziilor. Pentru a evita aceste riscuri, este foarte important să apelaţi la o echipă de profesionişti, care ştiu bine ce fac. Această zonă de țesut adipos este bine conectată cu nervii faciali, cu o importantă irigație vasculară, de aceea, o bună cunoaștere a anatomiei și a funcțiilor acestor părţi este esențială. Doar aşa vor fi evitate leziunile nedorite. De asemenea, vor exista şi echimoze la nivelul obrajilor și tumefiere localizată, în special în primele trei-patru zile, dar, pe măsură ce procesul de vindecare progresează, inflamația se va reduce, obrajii își vor recăpăta flexibilitatea și se vor relaxa, conferind feței un aspect natural.

- Există un regim special postoperator?

- Se recomandă evitarea activităților care necesită multă vorbă, deschidere largă a gurii (cum ar fi consultul stomatologic). În prima zi, persoana nu are voie să se spele pe față, să poarte machiaj sau să facă efort fizic. Cât despre durere, aceasta este, în cele mai multe cazuri, suportabilă și va putea fi ținută sub control cu ajutorul medicamentației oferite de medicul estetician. De asemenea, i se vor prescrie antibiotice și o soluție pentru curățarea mucoaselor bucale după fiecare masă, pentru ca resturile de mâncare să nu intre în zona proaspăt operată. În cazul în care inflamaţia nu cedează rapid, se poate aplica local comprese cu gheață. Şi alimentaţia este importantă. Trebuie să încerce să aleagă produse moi, la temperatura camerei, care nu vor solicita mușchii masticatori și nu vor crea o inflamație suplimentară a zonei operate. Poziţia pentru somn trebuie să fie cu capul ridicat, poate chiar să fie folosite nişte perne suplimentare pentru susţinere. Toate aceste aspecte vor grăbi procesul de vindecare şi dacă vor fi urmați paşi stabiliţi de medicul specialist, va fi o vindecare corectă, cu rezultate uimitoare.

„Vor exista echimoze la nivelul obrajilor și tumefiere localizată, în special în primele trei-patru zile de la intervenție“

„Rezultatele apar după patru-cinci zile“

- După cât timp apar rezultatele?

- Este foarte posibil ca rezultatele mult dorite să fie vizibile după primele patru-cinci zile de la intervenţie. Inciziile se închid cu suturi care se dizolvă de la sine în aproximativ şapte zile, iar efectul final se va vedea în trei săptămâni. Obiectivul acestei intervenții este îmbunătățirea trăsăturilor faciale, evidențiind pomeții și definind conturul mandibular. În urma intervenției, partea inferioară a feței va fi inflamată și sensibilă. Bichectomia se poate combina şi cu alte intervenţii estetice, pentru pacienţii care vor rezultate şi mai bune. Se poate face împreună cu un lifting facial, o liposucţie a bărbiei, o blefaroplastie (corectarea pleoapelor) sau chiar cu o operaţie de gropiţe în obraji, pentru un aspect şi mai interesant.