Main menu

header

817 5 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Un corp armonios, dar mai ales sănătos, se vede de la exterior. Alimentaţia este extrem de importantă, la fel şi sportul. Însă, fără ajustări personale, o îngrijire adecvată şi constantă, nu veţi obţine rezultatele dorite şi nu veţi putea câştiga lupta cu anii. Dana Sota (foto), unul dintre cei mai longevivi experţi de beauty din România, care se bucură de un stil de viaţă echilibrat şi disciplinat şi pe care îl împărtăşeşte cu cititorii prin intermediul site-ului www.danasota.com, ne-a dezvăluit o parte dintre secretele cu care a reuşit să doboarele barierele timpului, chiar şi la 57 de ani.

„În anotimpul rece apelați la ceramide şi la untul de shea”

- Cum ne îngrijim pielea în sezonul rece?

- Prima regulă este să schimbăm produsele de îngrijire pe care le-am folosit până acum, apelând la unele mai hrănitoare şi mai hidratante. Ca ingrediente, căutăm ceramidele (lipide care întăresc bariera lipidică), uleiul de argan, untul de shea şi vitamina E. De asemenea, hidratarea este extrem de importantă atât vara, cât şi iarna, de la interior şi de la exterior. Acidul hialuronic este principalul ingredient din produsele de îngrijire care reşueşte să îşi mărească molecula de 1.000 de ori, reţinând astfel apa.

- Când sau cum ştim că avem nevoie de hidratare?

- Tot timpul este nevoie de hidratare. Toate tipurile de ten au nevoie de apă. Atunci când nu bem apă suficientă sau nu aplicăm un produs de hidratare, pielea devine uscată, iar ridurile devin vizibile. Este un pas în rutina de îngrijire, după cum spuneam, valabil pentru toate tipurile de ten, la orice vârstă.

„Plasma bogată în trombocite ajută la refacerea colagenului”

- Care sunt criteriile după care trebuie să ne alegem produsele de îngrijire a pielii?

- Multe branduri creează produse în funcţie de vârstă, dar părerea mea este că ele trebuie alese în funcţie de necesităţile pielii. Fiecare îmbătrâneşte în propriul mod, în funcţie de genetică şi de stilul de viaţă, deci nu putem spune că acelaşi produs este universal valabil.

- Ce tratamente recomandaţi?

- Dacă vorbim despre tratamente estetice, iubesc tratamentul PRP (tratamentul cu plasmă proprie), sau terapia Vampir (plasmă bogată în trombocite). Acesta este un tratament 100% natural, pe care îl poate face oricine. Pe scurt, vi se recoltează o cantitate mică de sânge care, apoi, este pusă într-un aparat de centrifugare unde se obţine o plasmă bogată în trombocite, care este reinjectată în piele. Această plasmă ajută la refacerea colagenului şi la regenerarea celulară din ţesut.

„Acidul lactobionic exfoliază celulele moarte”

817 5 2- Care sunt ingredientele ce nu ar trebui să lipsească din ritualul de îngrijire a pielii?

- Aş spune că principalul ingredient antiîmbătrânire este factorul cu protecţie solară. Este, de departe, cel mai important ingredient pentru prevenţie, indiferent de anotimp. Bineînţeles că vara vom folosi un SPF mai ridicat, dar nu trebuie să uităm de el nici iarna. De asemenea, antioxidanţii (vitaminele C pentru strălucire şi vitamina E pentru hrănire) pentru protecţia pe care o oferă dimineaţa şi retinolul pentru seară. Acesta este un derivat de vitamina A care face o uşoară exfoliere, astfel încât celulele moarte să fie eliminate şi să lase loc celor noi şi proaspete. Atenţie însă, dacă nu aţi folosit retinol până acum, începeţi cu o concentraţie de 0,1-0,5 pentru a nu irita pielea! În cazul persoanelor care au tenul mai sensibil, recomand acidul lactobionic, care protejează pielea de agresiunea factorilor de mediu, inclusiv de poluare. De altfel, acţiunea acidului lactobionic este multiplă. Ajută la exfolierea celulelor moarte, micşorează porii şi chiar reduce liniile fine şi cicatricile. În acelaşi timp, poate îmbunătăţi tonusul şi elasticitatea pentru majoritatea tipurilor de piele, oferind pielii un efect de luminozitate.

- Uleiurile esenţiale sunt o soluţie?

- Uleiruile esenţiale sunt minunate pentru sănătate şi pentru starea de bine şi, desigur, pentru piele, doar că trebuie folosite cu extrem de mare atenţie, pentru că sunt greu de dozat. Ele nu se folosesc singure, ci în combinaţie cu alte uleiuri de bază sau creme. Dacă nu vă pricepeţi şi greşiţi cantitatea, vă puteţi face mai mult rău decât bine. Multe persoane dezvoltă intoleranţe şi alergii de la uleiurile esenţiale, lucru pe care nu îl cunosc până când nu îl aplică pe piele.

„Tămâia este recomandată tenurilor lipsite de fermitate”

817 5 3- Cum ajută pielea şi care sunt cele mai bune?

- Uleiul esenţial din muşcată este foarte versatil. Este regenerant şi are efect antiîmbătrânire, dar ajută şi tenurile grase, mixte, cu tendinţă acneică, deoarece echilibrează producţia de sebum. De fapt, acest ulei are o vibraţie energetică înaltă, de protecţie. De asemenea, uleiul de tămâie este recomandat tenurilor deja îmbătrânite, cu probleme de elasticitate, de fermitate, de regenerare. Poate estompa petele depigmentare. Un alt ulei foarte bun este cel extras din lavandă, care ajută la vindecarea pielii iritate, calmează infecţiile, acneea, eczemele de tot felul, arsurile uşoare, având efect reparator şi cicatrizant. Ar mai fi uleiul de portocal care stimulează producţia de colagen, tonifică şi dă fermitate. Este potrivit tenurilor mixte. Şi nu în ultimul rând, uleiul din arbore de ceai, unul dintre cele mai cunoscute uleiuri antibacteriene şi antifungice, alegerea perfectă pentru tenul acneic sau gras.

- Cum se folosesc?

- De obicei, se pun câteva picături în palmă şi se amestecă bine cu serumul sau cu crema de faţă. Atenţie, însă! Nu orice serum este potrivit pentru o astfel de combinaţie. De aceea, sfatul meu este să combinaţi uleiurile esenţiale cu un ulei de bază, cum ar fi cel de jojoba, foarte asemănător cu sebumul.

„Persoanele care au tenul uscat să caute produse ce conţin vitaminele E şi F, lanolină, glicerină sau uree“

„Magnetic mask acţionează asupra circulaţiei sangvine“

817 5 4- Cât de eficiente sunt măştile faciale?

- Măştile reprezintă un ajutor de luat în seamă şi din punctul meu de vedere, sunt supereficiente. Ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire săptămânală. Sunt foarte bune şi cele pregătite în casă, din fructe, legume, ou, ulei de cocos etc., dar şi cele tip şerveţel, care mie, personal, îmi plac foarte mult.

- Ce recomandaţi?

- Recomand magnetic mask, care este minunată, eu o folosesc săptămânal. O mască foarte eficientă antiîmbătrânire, care acţionează asupra circulaţiei sangvine, diminuează ridurile şi face o uşoară exfoliere a celulelor moarte, datorită retinolului, energizează tenul şi îl lasă suplu şi elastic. Conţine uleiuri esenţiale de jojoba, de migdale dulci şi de măsline care hidratează şi protejează ţesutul. Ce este distractiv, că se îndepărtează foarte uşor, doar cu ajutorul unui magnet.