Main menu

header

808 5 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Într-un timp în care imaginea femeii este completată de gene false, unghii false, implanturi cu silicon, injecții cu botox și extensii, un accesoriu de când lumea continuă să facă furori, oferind imaginea ideală: peruca.

De la Ludovic al XIV-lea la judecătorii britanici contemporani

În orizontul anului 2023, piața globală a perucilor va ajunge la peste un miliard de lire sterline. Acest accesoriu nu lipsește din arsenalul vedetelor și continuă să meargă în pas cu moda, ajutând pe oricine să-și schimbe imediat înfățișarea, să disimuleze o podoabă capilară mai săracă sau să ajute persoanele care fac chimioterapie să fie mai sigure pe ele. Acest obiect vine din negura vremurilor și curiozitățile despre peruci abundă. Astfel, marii monarhi ai veacului al XVII-lea erau promotori ai perucii, pe atunci o ilustrare a statutului social. Regele Ludovic al XIV-lea le adora; cu cât erau mai mari, cu atât mai bine. La rândul său, Regina Elisabeta I a Angliei avea o colecție de peste 150 de peruci, iar judecătorii britanici de azi continuă să poarte acest accesoriu în semn de respect pentru o veche tradiție și pentru instituția pe care o reprezintă.

Obiect artificial care să arate… realist

808 5 2Unul dintre paradoxurile transformărilor estetice este că se recurge la multe dintre ele căutându-se în același timp așa-numitul „look natural”. Este valabil pentru majoritatea intervențiilor… artificiale. Și pe direcția confecționării perucilor lucrurile au evoluat asemănător, specialiștii promovând aceste accesorii tocmai pentru că arată… natural. „În trecut, perucile arătau ciudat, dar acum sunt mult mai stilate, au o linie a părului, arată realist și pot fi personalizate”, detaliază Eniola, fondator al companiei Nuolawigs. Acesta este și motivul pentru care Paris Hilton are peste 800 de peruci, iar Beyoncé, Naomi Campell, Lady Gaga, Kyle Jenner, Keira Knightley, Gwen Stefani, Viola Davis sau Kim Kardashian sunt doar câteva dintre celebritățile care au dulapurile pline cu nenumărate variațiuni pe tema acestui obiect. De altfel, popularitatea perucilor este reflectată de profitabilitatea industriei: o americancă din Indiana a primit, la un moment dat, 1.500 de dolari pentru superbele șuvițe blonde cedate pentru realizarea unei peruci care a fost vândută apoi cu… 8.000 de dolari.

Baza trebuie să se potrivească cu nuanța tenului

808 5 3Specialiștii în peruci au câteva sfaturi pentru persoanele care cumpără așa ceva. În primul rând, este important motivul - pierderea podoabei capilare, un eveniment sau o simplă dorință de schimbare de look. Dacă este vorba despre o problemă de sănătate, este de preferat să se opteze pentru o perucă din fire naturale de păr. „Acestea sunt ceva mai scumpe, dar dacă aveți nevoie de o perucă pentru o seară în oraș, se poate alege o variantă sintetică sau din fibre”, arată Carl Bembridge, stilist al vedetelor de la Hollywood. De asemenea, dacă doriți să folosiți peruca mai mult decât ocazional, este foarte important să nu fie departe de stilul și imaginea obișnuite. „Atunci când cumpărați o perucă, asigurați-vă că baza se potrivește cu tonul tenului și nu este foarte groasă. În acest fel se va crea o imagine unitară”, recomandă Eniola. De asemenea, dacă peruca este din fire naturale, este important s-o „tratați” așa cum vă îngrijiți părul - cu șampon, balsam și fără prea multă căldură de la uscător.

Pentru filmul „Stăpânul inelelor. Cele două turnuri“ s-a realizat cel mai mare număr de peruci folosite într-o singură producție cinematografică

Mozart se folosea de perucă pentru a-şi ascunde un defect al urechii